Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Αναταραχές στην Τεχεράνη : Παρέλυσαν σιδηροδρομικά δίκτυα – λιμάνια – παροχή καυσίμων

Λίγες ημέρες αφότου το Ιράν δήλωσε ότι είναι έτοιμο να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας, η κυβέρνηση Μπάιντεν έπληξε το Ιράν με νέες κυρώσεις .

Το υπουργείο Οικονομικών είπε ότι οι κυρώσεις στόχευαν δύο ανώτερα μέλη του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) και δύο εταιρείες που οι ΗΠΑ κατηγορούν ότι εξάγουν drones.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επειδή οι ΗΠΑ έχουν ήδη συμπεριλάβει το IRGC ως «τρομοκρατική» οργάνωση στη μαύρη λίστα, όλα τα μέλη του βρίσκονται ήδη υπό κυρώσεις, επομένως τα νέα μέτρα θα έχουν μικρό αντίκτυπο. Αλλά η κίνηση είναι συμβολική και στέλνει ένα μήνυμα στην Τεχεράνη, ότι οι ΗΠΑ δεν σκέπτονται σοβαρά να δώσουν ελάφρυνση κυρώσεων στο Ιράν για να αναβιώσει το JCPOA.

Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Τρίτη, ότι η Τεχεράνη σχεδιάζει να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις για το JCPOA στη Βιέννη μέχρι το τέλος του μήνα. Δεν έχει οριστεί ημερομηνία, αλλά η ΕΕ δήλωσε την Παρασκευή  ότι το Ιράν και οι άλλες δυνάμεις που συμμετέχουν στις συνομιλίες εργάζονται για τον ορισμό μιας συνάντησης.

Σύμφωνα με το Associated Press :

«Το Ιράν δεν έχει ακόμη δεσμευτεί για ημερομηνία επιστροφής στις πυρηνικές συνομιλίες στη Βιέννη, αλλά έχει σηματοδοτήσει ότι θα το κάνει την επόμενη εβδομάδα, με στόχο τα τέλη Νοεμβρίου για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Οι ΗΠΑ και άλλοι έχουν εκφράσει σκεπτικισμό για τις προθέσεις του Ιράν...». 

Η απόφαση του Ιράν να επιστρέψει στις συνομιλίες, ήρθε αφού η νέα κυβέρνηση του Ιρανού Προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι, εξέτασε την πρόοδο που σημειώθηκε στους αρχικούς γύρους διαπραγματεύσεων που διήρκεσαν από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο.

Ο Ραΐσι έχει καλούς λόγους να αμφιβάλλει ότι οι ΗΠΑ είναι σοβαρές για την αναβίωση της συμφωνίας, αφού η κυβέρνηση Μπάιντεν αρνήθηκε να άρει όλες τις κυρώσεις της εποχής Τραμπ στις προηγούμενες συνομιλίες. Αυτό αναγκάζει το Ιράν να διαπραγματευτεί περιορισμένη ελάφρυνση των κυρώσεων και οι δύο πλευρές παρέμειναν πολύ μακριά σε βασικά ζητήματα.

Παρά την προθυμία της Τεχεράνης να επανεκκινήσει τις συνομιλίες, αξιωματούχοι των ΗΠΑ λένε ότι δεν πιστεύουν ότι το Ιράν είναι σοβαρό για την αναβίωση της συμφωνίας. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο CNN, ότι η δημόσια δήλωση του Ιράν δεν «μας έδωσε τεράστια ποσότητα αισιοδοξίας».

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν είναι «εντελώς σαφές» γι 'αυτόν «αν οι Ιρανοί είναι έτοιμοι» να ξαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις. «Έχουμε ακούσει θετικά μηνύματα ότι είναι, αλλά νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε να δούμε πότε και αν θα εμφανιστούν πραγματικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε.

Ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η Τεχεράνη δεν είναι σοβαρή για τις συνομιλίες, το γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν, ευθύνεται για την αποτυχία να αναβιώσει το JCPOA σε αυτό το σημείο. Κατά τον αρχικό γύρο διαπραγματεύσεων που διήρκεσε από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, ο Μπάιντεν αρνήθηκε να άρει όλες τις κυρώσεις της εποχής Τραμπ, αναγκάζοντας το Ιράν να διαπραγματευτεί περιορισμένη ελάφρυνση των κυρώσεων.

Οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν στις 20 Ιουνίου, με τις δύο πλευρές να απέχουν πολύ σε βασικά ζητήματα. Το Ιράν ήθελε εγγύηση από τις ΗΠΑ ότι δεν θα αποχωρούσε ξανά από το JCPOA, όπως έκανε η κυβέρνηση Τραμπ το 2018,  και μια πρόσφατη έκθεση του  Responsible Statecraft  αποκάλυψε ότι ο Μπάιντεν δεν θα δεσμευόταν καν να παραμείνει στο JCPOA κατά την πρώτη  θητεία του.

Η κυβέρνηση του νέου προέδρου του Ιράν, Ebrahim Raisi, επανεξετάζει τον αρχικό γύρο των συνομιλιών και έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι σοβαρές να δώσουν στο Ιράν αρκετή ελάφρυνση κυρώσεων, με βάση τη σκληροπυρηνική στάση του Μπάιντεν. Επιπλέον, οι ΗΠΑ διατήρησαν σχεδόν όλες τις κυρώσεις της εποχής Τραμπ και συνεχίζουν να επιβάλλουν νέες.

Το δημοσίευμα του CNN επικαλείται πηγές στην Ουάσιγκτον που ανέφεραν, ότι υπάρχει μια «συνεχιζόμενη» συζήτηση εντός της κυβέρνησης Μπάιντεν για το πώς να αυξηθεί η πίεση στο Ιράν. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να συζητήσει πιθανά βήματα με τους ευρωπαίους υπογράφοντες στο JCPOA — το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία — στη Ρώμη το Σάββατο.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της πολιτικής άμυνας του Ιράν κατηγόρησε το Σάββατο το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι είναι οι πιθανοί ένοχοι πίσω από μια κυβερνοεπίθεση που διέκοψε τις πωλήσεις βενζίνης σε ολόκληρη την Ισλαμική Δημοκρατία, αλλά είπε ότι η τεχνική έρευνα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

«Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να πούμε , αλλά αναλυτικά πιστεύω ότι έγινε από το Σιωνιστικό καθεστώς, τους Αμερικανούς και τους πράκτορές τους», δήλωσε ο Gholamreza Jalali, επικεφαλής της πολιτικής άμυνας που είναι αρμόδιος για την κυβερνοασφάλεια, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.

Το Ιράν έχει δηλώσει τα τελευταία χρόνια, ότι βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για διαδικτυακές επιθέσεις, για τις οποίες έχει κατηγορήσει τους  εχθρούς του, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές δυνάμεις εν τω μεταξύ, έχουν κατηγορήσει το Ιράν ότι προσπαθεί να διαταράξει και να εισβάλει στα δίκτυά τους.

Ο Πρόεδρος Ebrahim Raisi δήλωσε αυτή την εβδομάδα, ότι η κυβερνοεπίθεση, η οποία διέκοψε την πώληση βαριάς επιδοτούμενης βενζίνης, είχε σχεδιαστεί για να δημιουργήσει «αναταραχή».

Οι αναταραχές την Τρίτη ήρθαν ενόψει της δεύτερης επετείου των αιματηρών διαδηλώσεων στο Ιράν, για την απότομη αύξηση των τιμών των καυσίμων τον Νοέμβριο του 2019, η οποία έγινε πολιτική, με τους διαδηλωτές να ζητούν από τους κορυφαίους ηγέτες της χώρας να παραιτηθούν.

Ο Τζαλάλι είπε ότι, με βάση τις ολοκληρωμένες έρευνες, το Ιράν ήταν «βέβαιο» ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ήταν πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις στους σιδηροδρόμους του Ιράν τον Ιούλιο και στο λιμάνι Shahid Rajaee τον Μάιο του 2020.

Οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες του Ιράν καθυστέρησαν τον Ιούλιο, λόγω προφανών επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, με τους χάκερ να δημοσιεύουν τον αριθμό τηλεφώνου του γραφείου του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ως τον αριθμό για να καλέσουν για πληροφορίες.

Περίπου τα μισά από τα 4.300 πρατήρια καυσίμων του Ιράν, έχουν πλέον επανασυνδεθεί και συνεχίζουν να πωλούν βαριά επιδοτούμενα καύσιμα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA το Σάββατο. Ώρες μετά την κυβερνοεπίθεση, τα πρατήρια βενζίνης άνοιξαν ξανά σταδιακά, αλλά μπορούσαν να λειτουργήσουν μόνο χειροκίνητα για την πώληση ακριβότερων καυσίμων. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ