Ένοπλες Συρράξεις

Πόλεμος σκιών! Ισραήλ – Ιράν: Έχει ξεκινήσει ήδη η υπέρτατη αναμέτρηση;

Τι θα γίνει εάν το Ιράν χρησιμοποιήσει το Ισραήλ για να εκδικηθεί τις ΗΠΑ; Το ενδεχόμενο φαντάζει μακρινό. Η Τεχεράνη άλλωστε, δεν φαίνεται να έχει άμεσο συμφέρον από μία ένοπλη αντιπαράθεση. Αλλά τίποτα δεν αποκλείεται. Για 75 χρόνια, οι εχθροί του Ισραήλ δεν μπορούσαν να το νικήσουν στρατιωτικά. Επιπλέον, με δεδομένα αξιοζήλευτα βήματα την τελευταία δεκαετία, οι εχθροί του Ισραήλ δεν μπορούν να το νικήσουν οικονομικά. Ωστόσο, βρισκόμαστε σε ένα πολύ πιο επικίνδυνο σημείο από ποτέ. 

Αυτό συμβαίνει, επειδή αυτά τα επιτεύγματα είναι μόνο μέρος της εξίσωσης της ασφάλειας του Ισραήλ και της μάχης για την ασφάλεια του εβραϊκού λαού. Οι εχθροί του Ισραήλ, άνοιξαν ένα νέο πολιτικό μέτωπο στις επιθέσεις τους - και το Ισραήλ χάνει αυτή τη μάχη, η οποία δεν διεξάγεται στα σύνορα, στον ουρανό ή στο έδαφος.

Η μάχη για την κοινή γνώμη, διεξάγεται σε πανεπιστημιουπόλεις και δισεκατομμύρια iPhone. Και το Ισραήλ έχει αφήσει τον εαυτό του να μείνει πίσω.

Η Microsoft Threat Intelligence Center (MSTIC), ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι Ιρανοί χάκερ  στόχευσαν επιτυχώς αμερικανικές και ισραηλινές εταιρείες αμυντικής τεχνολογίας. Περισσότεροι από 250 λογαριασμοί Microsft Office 365 που συνδέονται με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την ισραηλινή κυβέρνηση, παραβιάστηκαν μέσω εκτεταμένου «ψεκασμού» κωδικών πρόσβασης.

Επιπλέον, στόχοι ήταν επίσης οι λιμένες εισόδου του Περσικού Κόλπου και οι παγκόσμιες εταιρείες θαλάσσιων μεταφορών με επιχειρηματική παρουσία στη Μέση Ανατολή. Η εισβολή, «πιθανότατα υποστηρίζει τα εθνικά συμφέροντα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», δήλωσε η Microsoft.

Οι εταιρείες που παραβιάστηκαν, περιλάμβαναν αμυντικές εταιρείες που υποστηρίζουν κυβερνητικούς εταίρους ΗΠΑ, ΕΕ και Ισραήλ που παράγουν ραντάρ στρατιωτικής ποιότητας, τεχνολογία μη επανδρωμένων αεροσκαφών δορυφορικά συστήματα και συστήματα επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης.

Η Microsoft εκτίμησε, ότι η στόχευση του Ιράν σε αυτές τις εταιρείες αμυντικής τεχνολογίας, "υποστηρίζει την ιρανική κυβέρνηση να παρακολουθεί τις αντίπαλες υπηρεσίες ασφαλείας και τη ναυτιλία στη Μέση Ανατολή".

Η λογική του πολέμου σκιών

Μέχρι στιγμής, η σύγκρουση περιορίζεται σε στρατιωτικά μέσα. Το παιχνίδι το παίζουν και οι δυο πλευρές. Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχει ένας "κρυφός πόλεμος σκιών" μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, αναφέρει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, ο πρώην επικεφαλής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, Άμος Τζαντλίν.

Ο "πόλεμος σκιών", λέει ο Τζαντλίν, εξηγεί τη λογική της νέας αντιπαράθεσης, η οποία διεξάγεται σε όλα τα μέτωπα: στο νερό, στον αέρα, στο διαδίκτυο και μερικές φορές στο έδαφος. Ένας τέτοιος πόλεμος διεξάγεται όμως σε περιορισμένο επίπεδο. Καμία πλευρά δεν αναλαμβάνει την ευθύνη. Και αυτό είναι μέρος του παιχνιδιού. "Εάν δεν αναλάβει η μια πλευρά την ευθύνη, δεν αναγκάζεται και η άλλη πλευρά να αντιδράσει", λέει ο ειδικός.

Την τελευταία δεκαετία, έχουν ωριμάσει οι επιθετικές δυνατότητες του Ιράν στον ψηφιακό κόσμο. Η εργαλειοθήκη τους πλέον περιλαμβάνει τακτικές και τεχνικές που βλέπουμε σε άλλα κράτη, όπως ψηφιακή κατασκοπεία και εκστρατείες παραπληροφόρησης», δηλώνει  ο αναλυτής Γενς Μόνραντ, επικεφαλής για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική στην αμερικανική εταιρεία ασφαλείας δικτύων FireEye.

Το 2010 καταγράφηκε το πρώτο σημαντικό ηλεκτρονικό χτύπημα με τον ιό Stuxnet, ο οποίος μόλυνε τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ στο Ιράν. Αυτή η κυβερνοεπίθεση, που αποδίδεται στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ, οδήγησε στη συστηματική στρατολόγηση χάκερ από την πληγείσα πλευρά. Σήμερα, στη λίστα του FBI με τους πιο καταζητούμενους κυβερνοεγκληματίες, μεταξύ Ρώσων και Βορειοκορεατών υπόπτων βρίσκονται και 26 Ιρανοί.

Ενας κυβερνοπόλεμος μεταξύ δύο χωρών, είναι πιθανό να εστιάσει σε κρίσιμες αστικές υποδομές, όπως στα συστήματα ύδρευσης μιας πόλης. Στην Ελλάδα, η εθνική άσκηση προσομοίωσης κυβερνοεπιθέσεων με την ονομασία «Πανόπτης» πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά τον Μάιο του 2010. Ωστόσο, μόλις το 2018 εντάχθηκε στο πρόγραμμα και δοκιμασία με επεισόδιο SCADA. Έτσι αποκαλούνται τα συστήματα βιομηχανικού αυτόματου ελέγχου και τηλεχειρισμού, που χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων, σε εγκαταστάσεις υδροδότησης, διαχείρισης λυμάτων ή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Δεδομένης της έντασης, μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ και όσα ήδη γνωρίζουμε για προηγούμενες ιρανικές κυβερνοεπιθέσεις, υπάρχει πιθανότητα παράπλευρης ζημιάς σε άλλες χώρες. Ειδικά σε εκείνες που έχουν άμεσο ή έμμεσο ρόλο στην περιοχή. Ωστόσο δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο, το πότε θα συμβούν αυτές οι επιθέσεις και τι χαρακτηριστικά θα έχουν», δηλώνει ο αναλυτής Γιενς Μόνραντ επισημαίνοντας ότι στο παρελθόν οι πιο καταστροφικές κυβερνοεπιθέσεις είχαν στοχεύσει στη Μέση Ανατολή.

Αναλυτής προειδοποιεί....

Την ίδια στιγμή πολύ ενδιαφέρον έχει η ανάλυση του Amir Tsarfati που θεωρεί πως ο πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ πιθανόν να έχει ήδη ξεκινήσει ...

https://www.youtube.com/watch?v=nGvIQsB00pk

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...