Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ντοκουμέντα! Παράνομα όπλα και μισθοφόρους στέλνει η Τουρκία στη Λιβύη

Μια έκθεση της επιχείρησης "IRINI", η οποία παρακολουθεί το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη για λογαριασμό της ΕΕ, αποκάλυψε ότι η Τουρκία αρνήθηκε να επιθεωρήσει τα πλοία της με προορισμό τη Λιβύη 6 φορές.

Στην έκθεσή της τον Σεπτέμβριο, η ηγεσία της IRINI είπε ότι η ναυτική επιχείρηση είναι ο μόνος διεθνής παράγοντας που εφαρμόζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (UNSC) σχετικά με το εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Λιβύη, «με αποτελεσματικό, αμερόληπτο και ισορροπημένο τρόπο».

«Από την έναρξή του τον Απρίλιο του 2020, η IRINI επιθεώρησε 20 ύποπτα πλοία, ένα από τα οποία μεταφέρθηκε σε ευρωπαϊκό λιμάνι, όπου εκφορτώθηκε το φορτίο του. Άλλα 4.002 εμπορικά πλοία ελέγχθηκαν», αναφέρεται στην έκθεση του IRINI τον Σεπτέμβριο.

«Η IRINI διερεύνησε τις λεπτομέρειες 610 ύποπτων πτήσεων, 25 αεροδρομίων και 16 λιμένων, υπέβαλε 31 ειδικές εκθέσεις στην ομάδα εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τη Λιβύη και κατέγραψε 26 παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων και των δραστηριοτήτων λαθρεμπορίας πετρελαίου», προσθέτει η αναφορά.

https://www.youtube.com/watch?v=xrz1FngDxA8

Η IRINI εξέδωσε 48 συστάσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες επιβολής του νόμου για επιθεώρηση ύποπτων πλοίων στα λιμάνια των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), 39 από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν.

Τον Σεπτέμβριο, παρακολούθησε επίσης 36 ύποπτες πτήσεις, 25 αεροδρόμια και 16 λιμάνια και εξέδωσε 7 συστάσεις επιθεώρησης για ύποπτα πλοία που βρίσκονται στα λιμάνια των χωρών της ΕΕ.

«Όλες οι επιθεωρήσεις ή οι φιλικές μέθοδοι πραγματοποιούνται πάντα σύμφωνα με το πλαίσιο των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, προσθέτοντας ότι« οι επιθεωρήσεις και οι φιλικές μέθοδοι δεν επηρεάζουν τη φύση των δραστηριοτήτων των πλοίων που επιθεωρούνται  ή ελέγχονται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέοι Σύριοι τουρκόφιλοι μισθοφόροι καταφθάνουν στη Λιβύη !

Αίσθηση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δημοσίευσε  μόλις χθές ότι η Τουρκία μετέφερε 330 Σύρους μισθοφόρους στη Λιβύη νωρίς το πρωί.

Το παρατηρητήριο ανέφερε ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες συνεχίζουν να στέλνουν μισθοφόρους από τη Συρία στη Λιβύη και να απελαύνουν εκείνους στη Λιβύη των οποίων τα συμβόλαια έχουν λήξει και που επιθυμούν να επιστρέψουν στη Συρία, σύμφωνα με μια τακτική διαδικασία ανταλλαγής.

Το παρατηρητήριο ανέφερε ότι μια νέα παρτίδα Σύρων μισθοφόρων αναχώρησε για την Τουρκία μέσω του περάσματος Χάουαρ Κιλίς στη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου και οι μισθοφόροι μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στη νότια Τουρκία για να προετοιμαστούν για την αναχώρησή τους στη Λιβύη.

https://www.youtube.com/watch?v=iYTcqhNzPjQ

Το παρατηρητήριο ανέφερε ότι ένα αεροπλάνο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Μισράτα της Λιβύης προς την Τρίπολη και στη συνέχεια προς την Τουρκία, μεταφέροντας μισθοφόρους που επέστρεφαν στη Συρία μέσω τουρκικών αεροδρομίων, αυξάνοντας τον αριθμό των αναχωρήσεων από τη Λιβύη στη Συρία σε περίπου 420 μισθοφόρους τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι μισθοφόροι συριακής εθνικότητας έφτασαν στη Συρία προχθές, μετά την επιστροφή τους από τη Λιβύη στις 5 Οκτωβρίου.

Με αυτόν τον τρόπο δείχνουν ότι αποσύρουν μισθοφόρους από τη Λιβύη, ενώ στην πραγματικότητα τους εναλλάσσουν (rotation).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Τουρκία στέλνει συνεχώς όπλα-πυρομαχικά και μισθοφόρους στη Λιβύη, αδιαφορώντας για τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τη βούληση του Λιβυκού λαού αλλά και της Διεθνούς Κοινότητας

Το αγκάθι των μισθοφόρων και των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ)  είναι αυτό που επιτείνει την αστάθεια στη Λιβύη, θέτοντας εν αμφιβόλω τις εκλογές στη χώρα

Έχουμε επισημάνει πολλές φορές  τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη και ιδιαίτερα όταν εκφράστηκε η τελεσίδικη απόφαση της  δια στόματος  του ΥΠΑΜ Ακάρ με την οποία έλεγε ότι " Δεν θα αποσύρουμε τα στρατεύματα μας από τη Λιβύη", τονίζοντας  ότι τα στρατεύματα της χώρας του δεν ήταν ξένη δύναμη που αναπτύχθηκε στη Λιβύη.

https://www.youtube.com/watch?v=QBBIAHz8L20

Η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο έδαφος της Λιβύης είναι ιδιαίτερα σημαντική από στρατηγικής άποψης, για τη διατήρηση του αποτυπώματός της στην Αφρική, ενώ η αεροπορική βάση στο al Watiya και η ναυτική στη Μισράτα, προσφέρουν τεράστιες ευκαιρίες στην Τουρκία από αυτή την άποψη, αλλά για την υλοποίηση του οράματος της "Γαλάζιας Πατρίδας" στη ΝΑ Μεσόγειο, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.

Τυχόν πλήρης στρατιωτική αποχώρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, από τη Λιβύη, θα ισοδυναμούσε με τεράστια αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, αφού ουσιαστικά  η Τουρκία δεν θα μπορούσε να ασκήσει στρατιωτική πίεση στην νέα κυβέρνηση της Λιβύης για αποδοχή και νομιμοποίηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου για την ΑΟΖ που υπέγραψε ο Ερντογάν με τον Σάρατζ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ