Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Νέος ελληνικός ναύσταθμος στον Βόλο για τις Belharra;-Οι ΗΠΑ δεν θέλουν βάσεις στα νησιά για να μην στεναχωρήσουν την Τουρκία

Περίπλοκη και κυρίως “δύσκολη” είναι η ανανέωση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ (MDCA), αφού οι Αμερικανοί φέρονται να μην θέλουν τελικά άλλες βάσεις εκτός από τις Τέσσερις υπάρχουσες, για να μην δυσαρεστήσουν την Άγκυρα και τους Τούρκους αξιωματούχους, οι οποίοι όπου σταθούν καθυβρίζουν και λοιδορούν τους Αμερικανούς αντίστοιχους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ΗΠΑ, όπως δηλώνει εμμέσως πλην σαφώς και ο Έλληνας υπουργός άμυνας, δεν θέλουν βάσεις τους σε ελληνικά νησιά, τόσο για να μην εμπλακούν σε τυχόν ελληνοτουρκική διένεξη, όσο και να μην δυσαρεστήσουν το ισλαμικό κατεστημένο της Τουρκίας, αλλά και την επόμενη κυβέρνηση.    

Ο Έλληνας υπουργός άμυνας Ν.Παναγιωτόπουλος δήλωσε σχετικά :  «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι και θα είναι βασικός στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας. Η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας που θα υπογράψουμε, θα αποτυπώνει ακριβώς αυτή τη σχέση, η οποία τα τελευταία χρόνια αναβαθμίζεται συνεχώς».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι «σε λίγες μέρες ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για να υπογράψει την αναθεωρημένη συμφωνία, ενώ παράλληλα θα λάβει χώρα και ο στρατηγικός διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για τις νέες τοποθεσίες των αμερικανικών βάσεων, εξήγησε ότι «επιλέγουμε από κοινού με την αμερικανική πλευρά να επενδύσουμε ακόμα περισσότερο στις ήδη υπάρχουσες τέσσερις βάσεις ( Σούδα, Στεφανοβίκειο, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα), στις οποίες αναπτύσσονται πολύ σημαντικές συνεργασίες σε επίπεδο αμυντικής συνέργειες Ελλάδας-ΗΠΑ.

Εκτιμώ ότι σ' αυτή τη φάση η εμβάθυνση της συνεργασίας είναι πιο σημαντική από την διερεύνηση σε άλλες τοποθεσίες. Αυτή η θέση εκφράζει και τις δύο πλευρές προφανώς».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αγοράς τριών κορβετών από τη Γαλλία, ο Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι «πρόκειται για μία διαδικασία σύνθετη και χρονοβόρα» καθώς προϋποθέτει «μήνες εντατικών διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων, μεταξύ διαφορετικών παραγόντων (στρατιωτικών και οικονομικών επιτελείων, εταιρειών, κυβερνήσεων) στο πλαίσιο κάλυψης των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων και του οικονομικού σχεδιασμού, βάσει των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.

Ο εκνευρισμός της Τουρκίας δεν μας αφορά. Καθήκον μας και αποστολή μας είναι η θωράκιση της χώρας έναντι κάθε απειλής, σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον με ανησυχητικές τάσεις αστάθειας. Αυτή τη θωράκιση την επιδιώκουμε και σε ένα βαθμό την επιτυγχάνουμε μέσω, αφενός της αμυντικής διπλωματικής προσπάθειας που ενισχύει και αναβαθμίζει συμμαχίες με φίλες χώρες, και αφετέρου μέσω ενός οργανωμένου σχεδίου ενίσχυσης της συνολικής αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων που υλοποιείται ταχύτατα και αποτελεσματικά εδώ και δύο χρόνια».

Ουσιαστικά ο Ν.Παναγιωτόπουλος δείχνει ότι η χώρα μας θα συνεχίζει να έχει σχέσεις στον τομέα της άμυνας με τις ΗΠΑ, αλλά αυτές δεν θα είναι στο επίπεδο που θα είναι με την Γαλλία στην Α.Μεσόγειο.

https://youtu.be/QBBIAHz8L20

Αυτό το δεδομένο επαληθεύεται και από την ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου άμυνας με αφορμή την άσκηση στην Κύπρο με την ονομασία  “ΕΥΝΟΜΙΑ” 2021, αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι “στόχος αυτής της άσκησης ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας, του συντονισμού και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των θαλάσσιων και αεροπορικών δυνάμεων που αναπτύσσονται σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα. Μαρτυρεί την ποιότητα των σχέσεων που διατηρεί η Γαλλία με τους τρεις συμμάχους της(Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία), η οποία βασίζεται κυρίως στην αξιοπιστία των ενόπλων δυνάμεών της.
Συμβάλλει στην κοινή ασφάλεια και στον σεβασμό για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) των χωρών που συνορεύουν με το MEDOR, σε εφαρμογή του διεθνούς δικαίου”.   

Η επισήμανση του γαλλικού υπουργείου άμυνας σε ΑΟΖ καλύπτει απόλυτα το σκεπτικό της συνεργασίας Ελλάδος-Γαλλίας , το οποίο δεν θα καλύπτει σε καμία περίπτωση η ελληνοαμερικανική συμφωνία.

Νέος ναύσταθμος του ελληνικού πολεμικού ναυτικού στον Βόλο

https://twitter.com/mavivatannet/status/1446461082529304592

Σύμφωνα με ελληνικές δημοσιογραφικές πληροφορίες, έχει ξεκινήσει ήδη ο σχεδιασμός για την δημιουργία ενός τρίτου ελληνικού ναυστάθμου στο Βόλο για να ελέγχει το Αιγαίο.

Με αφορμή τα νέα προγράμματα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού με την αγορά Τριών Φρεγατών Belhara, καθώς και των Τριών ή Τεσσάρων Κορβετών Gowind, έχουμε αυτόματα την ανάγκη νέων ναυτικών βάσεων.

Ο Βόλος προκρίνεται λόγω δεσπόζουσας θέσης ελέγχου ολόκληρου του Αιγαίου, και μαζί με τα αποβατικά, αλλά και τα υπό παραλαβή από τις ΗΠΑ αποβατικά άρματα AA7A1 για τους Έλληνες Πεζοναύτες, θα δημιουργηθεί μια τρομερή δύναμη ταχείας επεμβάσεως, αν οι Τούρκοι επιχειρήσουν “να το ρισκάρουν”.

https://twitter.com/SalinaGrenet/status/1446099038193999872

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζεται πιθανόν  νέος ναύσταθμος και στην Κύπρο με επίκεντρο το Μαρί της Λεμεσού, στον οποίο θα ελλιμενίζονται τα ελληνικά, γαλλικά και ισραηλινά πολεμικά σκάφη ελέγχοντας μια τεράστια περιοχή.

Η Τουρκία έχει εισέλθει στην τελική ευθεία για να συγκρουστεί με τον ελληνισμό, ενώ παράλληλα δεν έχει καταφέρει να συμφιλιωθεί ούτε με την Αίγυπτο ( δεν αποχωρεί ο τουρκικός στρατός από την Λιβύη), ούτε με το Ισραήλ ( το οποίο σήμερα κατηγορεί ξανά για το Τέμενος Αλ Ακτσά).

Αυτοί οι σχεδιασμοί του ελληνικού επιτελείου καθώς και οι ναύσταθμοι σε Βόλο και Κύπρο θα έπρεπε να είχαν γίνει χθες, αλλά και αύριο να γίνουν, είναι καλύτερο από τα μην είχαν γίνει ποτέ.    

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ