Οι διαδηλωτές αγρότες είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή Λαχίμπουρ Κέρι, στην πολιτεία Ούταρ Πραντές, όπου αναμένονταν ο πολιτειακός υπουργός Εσωτερικών της Ινδίας, ο Ατζάι Μίσρα, και ο πολιτειακός υφυπουργός Κεσάβ Πρασάντ Μαούρια.
Τα επεισόδια ξέσπασαν γύρω από τα αυτοκίνητα της υπουργικής οχηματοπομπής. Σύμφωνα με τους αγρότες, ένα από τα αυτοκίνητα, στα οποία επέβαινε ο γιος του Ατζάι Μίσρα, συνέθλιψε τέσσερις διαδηλωτές, σκοτώνοντάς τους.
Το συμβάν μεγέθυνε την οργή των αγροτών, που επιτέθηκαν στα αυτοκίνητα της οχηματοπομπής και πυρπόλησαν κάποια ενώ άλλοι τέσσερις άνθρωποι, επιβαίνοντες σε ένα από τα αυτοκίνητα, ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου στα βίαια επεισόδια, σύμφωνα με αγρότες παρόντες στην κινητοποίηση.
«Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν (…) στη Λαχίμπουρ. Εξ αυτών, οι τέσσερις ήταν αγρότες και άλλοι τέσσερις βρίσκονταν μέσα σε αυτοκίνητα» της υπουργικής αυτοκινητοπομπής, επιβεβαίωσε ο γενικός διευθυντής της αστυνομίας της πολιτείας Ούταρ Πραντές, ο Μουκούλ Γκοέλ, που μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-News18.
Ο πολιτειακός υπουργός Εσωτερικών, Ατζάι Μίσρα, διέψευσε τις καταγγελίες των αγροτών αφού δήλωσε στον Τύπο ότι διαδηλωτές επιτέθηκαν στην οχηματοπομπή και σκότωσαν έναν οδηγό και τρεις υπαλλήλους του Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP, «Κόμμα του Ινδικού Λαού»), που κυβερνά στην Ούταρ Πραντές, την πολυπληθέστερη πολιτεία της Ινδίας, και είναι επίσης η παράταξη του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.
Ο πολιτειακός πρωθυπουργός της Ούταρ Πραντές, ο Γιόγκι Αντετατάτ, χαρακτήρισε τα επεισόδια «πολύ λυπηρά και ατυχή», απευθύνοντας έκκληση για ηρεμία.
«Προτού σπεύσει κανείς να εξαγάγει συμπεράσματα, πρέπει να αναμείνει να ολοκληρωθεί η έρευνα που διενεργείται και τα μέτρα που θα ληφθούν», ανέφερε χθες βράδυ μέσω Twitter.
Η πρόσβαση στο διαδίκτυο κόπηκε στην περιοχή. Δρόμοι που οδηγούν στη Λάκναου, την πρωτεύουσα της Ούταρ Πραντές, έκλεισαν για να αποτραπεί νέα ανάφλεξη της βίας, κατά τον Τύπο.
Στελέχη της αντιπολίτευσης και συνδικαλιστικών οργανώσεων είχαν ανακοινώσει πως θα πήγαιναν στη Λαχίμπουρ Κέρι.
Οι μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2020 δίνουν στους αγρότες τη δυνατότητα να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε αγοραστές της επιλογής τους και να μη στρέφονται αποκλειστικά σε αγορές ελεγχόμενες από το κράτους. Τους εγγυώνται ελάχιστη τιμή πώλησης για κάποια προϊόντα, ιδίως τρόφιμα.
Από τα τέλη του Νοεμβρίου, αγρότες εναντιώθηκαν στη λεγόμενη απελευθέρωση της αγοράς και έχουν αποκλείσει δρόμους προς το Νέο Δελχί. Η κινητοποίηση των αγροτών θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι και του εθνικιστικού ινδουιστικού BJP αφότου ανέβηκε στην εξουσία το 2014.
Το βάρος του αγροτικού τομέα είναι μεγάλο στην Ινδία: εγγυάται την επιβίωση σχεδόν του 70% των 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων της υποηπείρου και συνεισφέρει περί το 15% του ΑΕΠ.