Ένοπλες Συρράξεις

ΟΙ ΗΠΑ απειλούν ευθέως την Ρωσία : Η Σουηδία μπαίνει στο ΝΑΤΟ ως εγγυητής των Βόρειων συνόρων της Συμμαχίας

Η Σουηδία-επίσημα και πεισματικά ουδέτερη εδώ και δύο αιώνες-στρέφεται προς την ομπρέλα ασφαλείας ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, λόγω των ενεργειών της Ρωσίας. Επικαλούμενη τις επιθέσεις της Ρωσίας σε γειτονικά έθνη και την ταχεία στρατιωτική της συσπείρωση, η σουηδική κυβέρνηση επανέφερε στρατιωτική στρατολόγηση, ενέκρινε μια καταπληκτική αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 40 % (η μεγαλύτερη αύξηση των αμυντικών δαπανών της Σουηδίας τα τελευταία 70 χρόνια), εφαρμόζοντας ένα δόγμα ασφάλειας γνωστό ως "Total Defence".

Στα πλαίσια αυτού του δόγματος ανέπτυξε στρατεύματα στο Gotland, ένα σουηδικό νησί στη Βαλτική Θάλασσα, το οποίο σημειωτέον, θα είναι το κλειδί για κάθε προσπάθεια του ΝΑΤΟ που αποσκοπεί στην ενίσχυση ή την ανάκτηση της Εσθονίας, της Λετονίας ή της Λιθουανίας (όλα μέλη του ΝΑΤΟ).

Οι  Σουηδοί φοβούνται τυχόν επεκτατικές βλέψεις του Πούτιν έναντι της χώρας τους,  για αυτό εφαρμόζουν το δόγμα της Total Defense, το οποίο στοχεύει στο είδος του υβριδικού πολέμου της «γκρίζας ζώνης» που η Ρωσία έχει διεξάγει, τόσο αποτελεσματικά στον πόλεμο με την  Ουκρανία  χρησιμοποιώντας παραπληροφόρηση και ψυχολογικές επιχειρήσεις.

https://youtu.be/bwYkPIVP0Ww?t=3

Η περσινή αμυντική απόφαση σημαίνει, πέντε νέα συντάγματα και είναι η μεγαλύτερη επένδυση στη σουηδική άμυνα στη σύγχρονη εποχή. Αυτή η απόφαση της Σουηδικής κυβέρνησης, την αναγκάζει να  ανακοινώσει, τώρα νέους φόρους καπνού και αλκοόλ καθώς και αυστηρότερους φόρους, επί μερισμάτων σε ξένους μετόχους για τη χρηματοδότηση τμημάτων αυτού. Κατά τη διάρκεια του 2021-2025, θα υπάρξει ελαφρώς άνω του 40 % αύξηση στο επίπεδο της στρατιωτικής άμυνας σε σύγκριση με το 2020.

Η μεγάλη χρηματοδότηση μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, έδωσαν εντολή στους Σουηδούς πολιτικούς να προετοιμάσουν τη Σουηδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ, παρόλο που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη τέτοια σχέδια στο κοινό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαιτούν από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, να επενδύσουν το δύο τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους, το ΑΕΠ, στην άμυνα.

Τρεις φορολογικές προτάσεις, θα αυξήσουν τώρα τα φορολογικά έσοδα για το 2024.

- Η συνέχιση της ενίσχυσης της στρατιωτικής άμυνας, σύμφωνα με την αμυντική απόφαση αποτελεί προτεραιότητα. «Παρουσιάζουμε τώρα τμήματα της χρηματοδότησης για το 2024», λέει ο υπουργός Άμυνας Peter Hultqvist (S).

Οι προτάσεις αφορούν αυξημένο φόρο, για το αλκοόλ και τον καπνό και μια νέα αυξημένη παρακράτηση φόρου στα μερίσματα σε ξένα άτομα, που θα αντικαταστήσουν τον τρέχοντα φόρο κουπονιού. Οι επερχόμενες προτάσεις, αναμένεται να αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα κατά περίπου 1,25 δισεκατομμύρια SEK ετησίως από το 2024.

Η παρακράτηση φόρου, είναι ο φόρος που πληρώνουν οι ξένοι ιδιοκτήτες, για μερίσματα από σουηδικές εταιρείες και κεφάλαια. Ο παρακρατούμενος φόρος, θα αντικαταστήσει τον τρέχοντα φόρο κουπονιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μόνο η πρόταση παρακράτησης φόρου ,εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα έσοδα της κεντρικής κυβέρνησης κατά 0,23 δισεκατομμύρια SEK ετησίως. Το αποτέλεσμα προέρχεται κυρίως από τη μείωση της φοροδιαφυγής, λόγω της αυξημένης δυνατότητας ελέγχου της Σουηδικής Φορολογικής Υπηρεσίας.

Εκτός από την αναβάθμιση της άμυνας, τα νέα φορολογικά έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για επιδοτούμενη μετανάστευση από τον τρίτο κόσμο και για την εξόφληση δανείων, για διάφορα πακέτα υποστήριξης που έλαβαν εταιρείες και ειδικά συμφέροντα στο πλαίσιο του κορωνοϊού, αν και η κυβέρνηση, προτιμά να δώσει έμφαση στις μεγάλες επενδύσεις της σε την άμυνα ως λόγο αύξησης των φόρων.

 Ο υπουργός Άμυνας Peter Hultquist, εξηγεί ξεκάθαρα ότι ο ενισχυμένος αμυντικός προϋπολογισμός και η εφαρμογή του ως άνω δόγματος, είναι απαραίτητα «λόγω της νέας κατάστασης ασφαλείας με τη ρωσική επιθετικότητα στη Γεωργία, την προσάρτηση της Κριμαίας, τη σύγκρουση στην Ουκρανία, τις δραστηριότητες στη Λευκορωσία, την αναβάθμιση της ρωσικής στρατιωτικής ικανότητας, τις πολύπλοκες ασκήσεις καθώς και την  δραστηριότητα στην Αρκτική και στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας ».

Να υπενθυμίσουμε ότι στα τέλη του 2020, σουηδικά και αμερικανικά πολεμικά πλοία, σουηδικά μαχητικά-βομβαρδιστικά JAS-39 και αμερικανικά μαχητικά-βομβαρδιστικά F-15E, πραγματοποίησαν «προσομοίωση επιφανειακής μάχης» και «προσομοίωση μακροπρόθεσμων χτυπημάτων μεγάλου εδάφους» μέσα και πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Ο σουηδικός στρατός, συνεργάζεται στενά με τη γειτονική Νορβηγία και τη Δανία, για την ασφάλεια εντός και γύρω από την Αρκτική. Επιπλέον, η Σουηδία υπήρξε βασικός στρατιωτικός συνεισφέρων, στις πολεμικές αποστολές του ΝΑΤΟ στη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη, καθώς και την εκπαιδευτική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ. Στην πραγματικότητα, η Σουηδία ανέπτυξε περισσότερα στρατεύματα στην αντεπαναστατική και ειρηνευτική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, από το Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες, τη Νορβηγία και την Πορτογαλία (όλα ιδρυτικά μέλη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ).

Για μια χώρα που ήταν σταθερά, ακόμη και προκλητικά, ουδέτερη καθ 'όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και στην περίοδο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, αυτή είναι μια εκπληκτική ανατροπή και μια εντυπωσιακή ένδειξη, για το πόσο σοβαρά οι Σουηδοί αντιλαμβάνονται την απειλή από τη Ρωσία του Πούτιν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εν τω μεταξύ σκληρή κριτική στη Σουηδία και τη Φινλανδία, συνοδευόμενη από προειδοποιήσεις και απειλές, διατυπώνει κατά καιρούς ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, σχολιάζοντας την στενότερη από ποτέ συνεργασία των δυο χωρών με τις χώρες του ΝΑΤΟ.

Ο Σοϊγκού σε ομιλία του σε εκδήλωση στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία δεν θα μείνει «με τα χέρια σταυρωμένα» και θα αντιδράσει εάν οι δυο χώρες, προχωρήσουν και ενταχθούν στην Ατλαντική Συμμαχία.

Η πολιτική της Φινλανδίας, συνίσταται στο να μένει ανοικτό το ενδεχόμενο της ένταξης στο ΝΑΤΟ, χωρίς όμως να υποβάλλεται πρόταση ένταξης. Ταυτόχρονα, ευθυγραμμίζουν την πολιτική τους με τη Σουηδία. Η στρατηγική-αποτρεπτική λογική είναι προφανής: Μη μας πειράζεται, για να μην αναγκαστούμε να αναζητήσουμε τη λύση στον μεγάλο σας αντίπαλο.

https://www.youtube.com/watch?v=FW4ilkwKYlQ&t=12s

Η Ρωσία όμως φοβάται ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο προχωρημένα, σε σχέση με αυτά που δημοσιοποιούνται και ανησυχούν, για τη συμφωνία που υπέγραψαν στην Ουάσιγκτον οι δυο χώρες με τις ΗΠΑ, η οποία αφορά τη συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και τη συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεών τους στις ασκήσεις της Συμμαχίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ