Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιμένει στη συνέχιση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στη Λιβύη, επισημαίνοντας ότι η χώρα του έχει γίνει «ο ιδιοκτήτης λόγου και γνώμης για τα θέματα της περιοχής», χάρη στον στρατό, τις διπλωματικές και οικονομικές δυνατότητες της χώρας.
Στην ομιλία του στην Τουρκική Ένωση Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων, το Σάββατο, ο Ερντογάν είπε: «Είναι πιθανό να δούμε την επιρροή της Τουρκίας σε όλη την περιοχή, από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη και από τη Μεσόγειο μέχρι τον Καύκασο».
Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η χώρα του έχει κάνει μεγάλα βήματα στον τομέα της άμυνας και της τεχνολογίας, παρά τα εμπόδια, και τα προϊόντα της έχουν γίνει το επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής.
Οι φόβοι του εκπροσώπου του ΟΗΕ στη Λιβύη
Στην ενημέρωσή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο επικεφαλής της αποστολής υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, Γιαν Κούμπις, τόνισε την ανάγκη να φύγουν όλοι οι μισθοφόροι και ξένοι μαχητές από τη Λιβύη, προκειμένου να διεξαχθούν οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου.
Ο Κούμπις είπε ότι η Λιβύη πρέπει να προχωρήσει «πέρα από την κατάσταση της παράλυσης της διαρκούς κρίσης και των συγκρούσεων και της πολυετούς μετάβασης» για να οικοδομήσει μια ενωμένη, σταθερή και ασφαλή χώρα που μπορεί να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη.
Τόνισε ότι οι εκλογές είναι «μια αναγκαιότητα πολιτικής και ασφάλειας που διασφαλίζει τη συνέχιση των θετικών εξελίξεων που επιτεύχθηκαν στη Λιβύη από τον Οκτώβριο του 2020».
Η κατάπαυση πυρός του Οκτωβρίου συνεχίζει να ισχύει, είπε ο Κούμπις, αλλά η συνεχιζόμενη παρουσία μισθοφόρων, ξένων μαχητών και ξένων δυνάμεων που υποτίθεται ότι θα αποχωρούσαν σύμφωνα με τις διατάξεις της «παραμένει αιτία σοβαρής ανησυχίας για τη Λιβύη και τη διεθνή κοινότητα».
Για να υποστηρίξει την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός, ο Κούμπις είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν τις προετοιμασίες για την ανάπτυξη της πρώτης ομάδας 10 οθονών παρακολούθησης κατάπαυσης του πυρός των Ηνωμένων Εθνών και του προσωπικού υποστήριξης «τις επόμενες ημέρες».
Λίγο περισσότερο από 100 ημέρες μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ προέτρεψε όλες τις χώρες και τις περιφερειακές οργανώσεις να στείλουν παρατηρητές εκλογών «προκειμένου να διασφαλιστεί η ακεραιότητα και η αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας και η αποδοχή των αποτελεσμάτων».
Η Λιβύη, όπου ζουν περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι, έχει κάνει πρόχειρα βήματα από το περασμένο καλοκαίρι για να τερματίσει μια δεκαετία βίαιου κατακερματισμού που προκλήθηκε αρχικά από την ανατροπή του δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι το 2011.
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αρχίσει να επιβάλλει κυρώσεις σε μια λίστα εταιρειών της Άγκυρας που παραβίασαν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
Τον Νοέμβριο του 2019, η έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το καθεστώς κυρώσεων που επιβλήθηκε στη Λιβύη αποκάλυψε την παραβίαση των αποφάσεων της Τουρκίας για επιβολή εμπάργκο όπλων.
Οι κινήσεις της Τουρκίας
Η Τουρκία το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ενεργοποιήσει τους πολιτικούς και στρατιωτικούς υποστηρικτές της στη Λιβύη, προκειμένου αν δεν πετύχει την διεθνή αποδοχή της παραμονής των στρατευμάτων της και των μισθοφόρων της στη χώρα, να οδηγήσει την κατάσταση σε αναβολή διεξαγωγής των εκλογών και στη συνέχεια είτε σε επανάληψη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, είτε σε τριχοτόμηση της χώρας, η οποία πλέον θα αποτελείται από το Δυτικό, το νότιο και το ανατολικό κρατίδιο ενοποιημένα σε μια χαλαρή Ομοσπονδία.
Η τουρκική εμμονή για στρατιωτική παραμονή στη Λιβύη αποτελεί προάγγελο πολύ άσχημων εξελίξεων για τη χώρα.