Ένοπλες Συρράξεις

Η συνεργασία ΗΠΑ-Τουρκίας-Κατάρ για το Αφγανιστάν και τι επιδιώκουν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «συνεργάζονται στενά» τόσο με την Τουρκία όσο και με το Κατάρ για να ανοίξουν ξανά το Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ «όσο το δυνατόν γρηγορότερα», δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν.

«Συνεργαζόμαστε στενά με τους εταίρους μας Κατάρ και Τουρκία για να βοηθήσουμε το αεροδρόμιο στην Καμπούλ να λειτουργήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στην πρωτεύουσα του Κατάρ Ντόχα την Κυριακή, όπου θα «συναντηθεί με τους ηγέτες του Κατάρ για να εκφράσει τη βαθιά του ευγνωμοσύνη για όλα όσα κάνουν για να υποστηρίξουν την προσπάθεια εκκένωσης».

Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι δήλωσε ότι η χώρα του συνεργάζεται με τους Ταλιμπάν για να ανοίξει ξανά το αεροδρόμιο της Καμπούλ και «να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό».

Η Ντόχα, πρόσθεσε, «συνεργάζεται με τους Ταλιμπάν και με την Τουρκία προκειμένου να παράσχουν οποιαδήποτε τεχνική βοήθεια».

Οι ΗΠΑ είχαν υποστηρίξει ένα σχέδιο για να αφήσουν την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ στα τουρκικά στρατεύματα αφού τα στρατεύματα του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ολοκλήρωσαν την πλήρη αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν έως τις 31 Αυγούστου.

Ωστόσο, η ταχεία κατάληψη των περισσότερων εδαφών του Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένης της Καμπούλ, από τους Ταλιμπάν στα μέσα  Αυγούστου ματαίωσε αυτό το σχέδιο.

Η Τουρκία δήλωσε ότι το αεροδρόμιο της Καμπούλ δεν μπορεί να ανοίξει ξανά για πολιτικές πτήσεις χωρίς να γίνουν πρώτα επισκευές, συμπληρώνοντας ότι έχει εξετάσει το ενδεχόμενο παροχής τεχνικής βοήθειας στους Ταλιμπάν.

Ωστόσο, η Άγκυρα ανησυχεί για την ασφάλεια καθώς  οι Ταλιμπάν αντιτίθενται στην Τουρκία να τοποθετήσει στρατεύματα στο αεροδρόμιο για την προστασία του πολιτικού προσωπικού.

Η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα βοηθήσει τους Ταλιμπάν να ανοίξουν ξανά και να λειτουργήσουν το αεροδρόμιο, εκτός αν αυτοί  επιτρέψουν την τουρκική παρουσία ασφαλείας εκεί.

Οι άξονες των ενεργειών των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν και οι κινήσεις Μπλίνκεν

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ καθόρισε σε ομιλία του τους άξονες των ενεργειών της χώρας του σε σχέση με το Αφγανιστάν λέγοντας:

"Πρώτον, η "νέα  διπλωματική ομάδα" στη Ντόχα είναι σε λειτουργία.

Δεύτερον, είμαστε σε συνεχή επαφή με Αμερικανούς που παραμένουν στο Αφγανιστάν και μπορεί να επιθυμούν να φύγουν. Αναθέσαμε σε  ομάδες διαχείρισης υποθέσεων  κάθε εναπομείναντα Αμερικανό πολίτη που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για αποχώρηση

Τρίτον, η διπλωματία μας με συμμάχους και εταίρους συνεχίζει να εντείνεται.

Αυτή η διπλωματία έχει ήδη εκδώσει μια δήλωση που υπογράφεται από περισσότερες από 100 χώρες και ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που καθιστά σαφείς τις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας από μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας ταξιδιού, εκπλήρωση των δεσμεύσεών της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ,τήρηση των βασικών δικαιωμάτων των Αφγανών, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των μειονοτήτων, το σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς και την απόρριψη αντιποίνων.

Στη Ντόχα, θα συναντηθώ με τους ηγέτες του Κατάρ για να εκφράσουμε τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη για όλα αυτά που κάνουν για να υποστηρίξουν την προσπάθεια εκκένωσης.

Θα έχω επίσης την ευκαιρία να συναντηθώ με Αφγανούς, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού μας που απασχολείται από την πρεσβεία της Καμπούλ, οι οποίοι βρίσκονται τώρα με ασφάλεια στη Ντόχα και προετοιμάζονται για το ταξίδι τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Θα μεταφέρω  επίσης την υπερηφάνεια και τις ευχαριστίες μας στους διπλωμάτες, τα στρατεύματα και άλλους υπαλλήλους της κυβέρνησης των ΗΠΑ στη Ντόχα που κάνουν πραγματικά ηρωική δουλειά όλο το εικοσιτετράωρο για να προχωρήσουν αυτή η διαδικασία όσο πιο γρήγορα και ανθρώπινα γίνεται.

Από εκεί θα μεταβώ  στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία, όπου πάλι θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με Αφγανούς που περιμένουν την επεξεργασία  εγγράφων τους και τους Αμερικανούς που στελεχώνουν αυτήν την προσπάθεια.

Θα συναντηθώ επίσης με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάας της Γερμανίας και θα πραγματοποιήσουμε μια υπουργική συνάντηση για το Αφγανιστάν, μαζί του ζωντανά και στη συνέχεια ουσιαστικά με άλλους εταίρους που θα περιλαμβάνουν περισσότερες από 20 χώρες, που όλες έχουν μερίδιο στη βοήθεια για τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση Αφγανούς και την τήρηση των δεσμεύσεων από τους  Ταλιμπάν.

Τέταρτον, συνεχίζουμε να διατηρούμε διαύλους επικοινωνίας με τους Ταλιμπάν για θέματα που είναι σημαντικά για εμάς, ξεκινώντας από τη δέσμευση να αφήσουν τους ανθρώπους να φύγουν από το Αφγανιστάν εάν το επιλέξουν.

Πέμπτον, συνεργαζόμαστε στενά με τους εταίρους μας Κατάρ και Τουρκία για να βοηθήσουμε το αεροδρόμιο στην Καμπούλ να λειτουργήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Έκτον, στο ανθρωπιστικό μέτωπο, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει εκδώσει συγκεκριμένες άδειες για να επιτρέψει στις αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες, εργολάβους και δικαιούχους να συνεχίσουν να παρέχουν κρίσιμη και σωτήρια ανθρωπιστική βοήθεια στους πολίτες του Αφγανιστάν, παρά τις κυρώσεις στους Ταλιμπάν. Σύμφωνα με τις κυρώσεις μας, αυτή η βοήθεια δεν θα ρέει μέσω της κυβέρνησης, αλλά μάλλον μέσω ανεξάρτητων οργανισμών.

Έβδομο, έχουμε ακούσει από πολλές ιδιωτικές εταιρείες, ΜΚΟ, ιδρύματα που θέλουν να βοηθήσουν στην υποδοχή Αφγανών που φτάνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ορισμένοι έχουν ήδη κάνει πολύ, πολύ σημαντικές δεσμεύσεις. 

Που αποσκοπούν ΗΠΑ-Κατάρ-Τουρκία;

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η προσπάθεια των ΗΠΑ  για άνοιγμα το ταχύτερο δυνατόν του αεροδρομίου της Καμπούλ, είναι εκτός των ανωτέρω που αναλύσαμε διεξοδικά, η αποφυγή λιμοκτονίας του Αφγανικού πληθυσμού, μέσω αποστολής ανθρωπιστικής  βοήθειας, προκειμένου να μην κατηγορηθούν οι ΗΠΑ ως υπεύθυνες πρός τούτο.

Ωστόσο αυτή η βοήθεια θα φθάνει στο Αφγανιστάν μέσω ανεξάρτητων οργανισμών, γεγονός που θα σημαίνει διατήρηση ερεισμάτων των ΗΠΑ ιδίως στον τομέα πληροφοριών μέσω ανθρώπινων πηγών στη χώρα.

Δεν θα μας κινούσε καθόλου περιέργεια απόπειρα από πλευράς ΗΠΑ συμμετοχής στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, πράγμα για το οποίο υπάρχουν πολλοί μνηστήρες, μεταξύ αυτών το Κατάρ, η Τουρκία αλλά και η Κίνα.

Αναφορικά δε με την τουρκική εμμονή για παροχή τεχνικής βοήθειας στους Ταλιμπάν για το άνοιγμα του αεροδρομίου της Καμπούλ με την προϋπόθεση τουρκικής παρουσίας ασφαλείας εκεί, αυτή έγκειται στην προσπάθεια της Τουρκίας να "φυτέψουν" την  παρακρατική μισθοφορική εταιρεία SADAT και την ΜΙΤ στο Αφγανιστάν ,μέσω της ιδιωτικής εταιρείας βιτρίνας για την παροχή ασφάλειας στο εν λόγω αεροδρόμιο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...