Η ανακοίνωση της Ρωσίας ότι αποχωρεί από τη Συνθήκη για τους «Ανοιχτούς Ουρανούς», επικαλούμενη την αντίστοιχη αποχώρηση των ΗΠΑ, ήρθε να υπογραμμίσει ότι οι περισσότερες από τις συμφωνίες που συνάφθηκαν για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων, δεν είναι πλέον σε ισχύ και αντίθετα, οι ΗΠΑ και Ρωσία μπήκαν σε μια νέου κούρσα των εξοπλισμών.
Η συνθήκη αυτή, που άντεξε 30 χρόνια, ήταν από τις πιο βασικές στις αρχικές προσπάθειες περιορισμού των πυρηνικών εξοπλισμών. Η λογική ήταν ότι μια χώρα, που έχει αποτελεσματική αντιβαλλιστική άμυνα είναι πιο πιθανό να δοκιμάσει να προχωρήσει σε πυρηνικό «πρώτο χτύπημα», εφόσον, θα μπορούσε να αποτρέψει το μεγαλύτερο μέρος από τα αντίποινα που θα δεχόταν. Αντίθετα, εάν ήταν ευάλωτη σε αντίποινα, θα ήταν πιθανό να απέφευγε και το «πρώτο χτύπημα».
Η Μόσχα και η Ουάσινγκτον, δεν έχουν βρει ακόμη μια κοινή προσέγγιση στα στρατηγικά όπλα, αλλά και οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται για αυτό, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνάντηση με εκπροσώπους εθνικών και πολιτιστικών ενώσεων την Τρίτη.
"Αποτύχαμε να βρούμε μια κοινή προσέγγιση μέχρι τώρα. Το σκεπτικό μας είναι απλό: αφού μιλάμε για το απαράδεκτο, ενός πυρηνικού πολέμου και ενός παγκόσμιου πολέμου και αυτό είναι που λένε, οι Πρόεδροι Βλαντιμίρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν, που δηλώθηκε σε κοινό έγγραφο και το όνομα του «παιχνιδιού» είναι στρατηγικά όπλα. Προτείνουμε όλα τα στρατηγικά όπλα, πυρηνικά και συμβατικά, επιθετικά και αμυντικά να αποτελούν αντικείμενο συμφωνίας με τους Αμερικανούς και, ίσως , θα κάνουμε αρκετές συνθήκες», δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ρωσίας.
"Οι Αμερικανοί έχουν μια κάπως διαφορετική προσέγγιση. Θέλουν να συμπεριλάβουν, όλα τα πυρηνικά φορτία χωρίς καμία εξαίρεση'' πρόσθεσε ο Λαβρόφ.
"Τόσο εμείς όσο και αυτοί, ενδιαφέρονται να βρούμε έναν κοινό παρονομαστή. Ο επόμενος γύρος των συνομιλιών για τη στρατηγική σταθερότητα, θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο", δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Όπως τόνισε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ρωσίας, οι πλευρές «δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για το πλαίσιο για περαιτέρω συνομιλίες, σχετικά με τον περιορισμό συγκεκριμένων εξοπλισμών».
Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. ανακοίνωσαν την έναρξη ενός διαλόγου στρατηγικής σταθερότητας μετά το αποτέλεσμα της συνάντησης της Γενεύης, μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν, στις 16 Ιουνίου.
Εν μέσω αυτών των δηλώσεων έγινε γνωστό ότι πολεμικά πλοία από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν και το Καζακστάν θα πραγματοποιήσουν κοινές ναυτικές ασκήσεις στην Κασπία Θάλασσα, στις αρχές Σεπτεμβρίου μετά το τέλος του διαγωνισμού Sea Cup, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αντιναύαρχος Sergei Yekimov, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, αναπληρωτής διοικητής του στόλου της Κασπίας. την 31η Αυγούστου.
«Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Sea Cup, θα πραγματοποιήσουμε κοινές ασκήσεις, στις οποίες θα λάβουν μέρος τα πολεμικά πλοία του Ρωσικού Ναυτικού, του Ιρανικού Ναυτικού, του Καζακστάν και του Αζερμπαϊτζάν. Για αρκετές ημέρες θα επεξεργαστούμε κοινές δράσεις εδώ στην Κασπία Θάλασσα», δήλωσε ο Yekimov, που επικαλείται το κέντρο τύπου των Διεθνών Αγώνων Στρατού.
Στον διαγωνισμό "Sea Cup" ARMY-2021, που διεξάγεται για πρώτη φορά στο Ιράν (τα προηγούμενα χρόνια ήταν το κράτος υποδοχής το Αζερμπαϊτζάν), συμμετέχουν μικρά πλοία πυραύλων και πυροβολικού του Αζερμπαϊτζάν, του Καζακστάν, του Ιράν και της Ρωσίας.
Το «Κύπελλο Θάλασσας» αποτελείται από έξι στάδια: ναυτική εκπαίδευση, έλεγχος ζημιών στο πλοίο (τρύπες σφράγισης) σε προσομοιωτή παράκτιας εκπαίδευσης, εκπαίδευση διάσωσης, καταστροφή πλωτών ναρκών από πολυβόλο και πυροβολικό για θαλάσσιους και εναέριους στόχους.
Νωρίτερα, ο διοικητής του ιρανικού ναυτικού αντιναύαρχος Χοσεΐν Χανζάντι, δήλωσε ότι η φιλοξενία τέτοιων διεθνών διαγωνισμών, δείχνει την εξουσία του Ιράν. Πρόσθεσε επίσης ότι "αυτοί οι διαγωνισμοί, είναι μια ειδική ευκαιρία για την παροχή ατομικών και ομαδικών στρατιωτικών δυνατοτήτων, καθώς και για την επίτευξη υψηλότερου επιπέδου δυνατοτήτων σε εξειδικευμένους τομείς".