Όταν η Καμπούλ βυθίστηκε στο χάος, περίπου δυο εβδομάδες πριν, μετά την κατάληψη της εξουσίας του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, οι φρικτές ειδήσεις ήταν τόσο πολλές που ήταν αδύνατον να τις συγκρατήσει κανείς όλες. Ανάμεσά τους και η ανακοίνωση εκ μέρους της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής ότι δυο αθλητές από το Αφγανιστάν δεν θα κατάφερναν να πετάξουν με ασφάλεια για να πάρουν μέρος στους Αγώνες.
Επρόκειτο για την 22χρονη Ζάκια Χουνταντάντι, αθλήτρια ταεκβοντό, και τον 26χρονο Χουσεΐν Ρασούλι, έναν δρομέα
Όμως την Κυριακή, όταν κανείς πλέον δεν τους περίμενε, οι δυο τους εμφανίστηκαν στο αεροδρόμιο συνοδεία του Αριάν Σταντικί, επικεφαλής της Αφγανικής Παρολυμπιακής Ομάδας.
Το ταξίδι τους μέχρι εκεί παραμένει τυλιγμένο στο μυστήριο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι δυο τους πέρασαν μεγάλο μέρος της περασμένης εβδομάδας στο Παρίσι, όπου προπονούνταν και λάμβαναν ψυχολογική υποστήριξη.
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, Αντρέας Πάρσονς, διευκρίνισε σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης ότι ούτε η Επιτροπή ούτε η οργανωτική επιτροπή του Τόκιο ενεπλάκησαν στην εκκένωση, ενώ οι ίδιοι οι αθλητές ευχαρίστησαν «πολλαπλές κυβερνήσεις», το Κέντρο για τον Αθλητισμό και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη, την οργάνωση Ανθρώπινα Δικαιώματα για Όλους στην Αυστραλία και τη Γαλλική Παραολυμπιακή Επιτροπή, όπως και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ταεκβοντό.
Γάλλος αξιωματούχος από τον χώρο του αθλητισμού, δήλωσε στους Times ανώνυμα, καθώς δεν έχει την εξουσιοδότηση να συζητά αυτό το θέμα δημόσια, ότι οι αθλητές ήρθαν σε επαφή με γάλλους διπλωμάτες στην Καμπούλ ζητώντας τους να τους βοηθήσουν να μεταβούν στο Τόκιο.
Τους αθλητές βοήθησε πλήθος ακτιβιστών, δικηγόρων και πρώην αθλητών από τη Βρετανία και την Αυστραλία, βοηθώντας τους με τα αναγκαία έγγραφα, εξηγώντας τους πώς θα καταφέρουν να φτάσουν μέχρι το αεροδρόμιο από τα σπίτια τους στην Καμπούλ, αλλά και πώς θα προσπεράσουν τα πλήθη που βρίσκονταν εκεί για να καταφέρουν να επιβιβαστούν σε κάποιο αεροσκάφος.
Η Άλισον Μπάτισον, ιδρύτρια της οργάνωσης Ανθρώπινα Δικαιώματα για Όλους, δήλωσε στους Times ότι υπήρξαν συντονισμένες πιέσεις προς την αυστραλιανή κυβέρνηση για να δεχθεί τους αθλητές, αλλά και να επιφορτίσει αυστραλούς στρατιώτες στην Καμπούλ να τους βοηθήσουν κατά την απόδρασή τους από τη χώρα.
Η Μπάτισον εξήγησε επίσης ότι τόσο οι Παραολυμπιονίκες, όσο και άλλοι αθλητές που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο, μοιράστηκαν με τους ακτιβιστές την τοποθεσία τους μέσω των GPS των κινητών τους, ώστε οι τελευταίοι να τους εντοπίσουν και να τους βοηθήσουν να φτάσουν μέχρι τους δυτικούς στρατιώτες.
Τους έδωσαν συμβουλές όπως: «Κρύψτε τα χαρτιά σας και τα χρήματά σας σε ένα μαντήλι με έντονο χρώμα και βάλτε το στα γεννητικά σας όργανα. Όταν περάσετε τα μπλόκα των Ταλιμπάν, βγάλτε το μαντήλι και κουνήστε το σαν τρελοί», είπε χαρακτηριστικά η Μπάτισον.
Όταν πέρασαν τα μπλόκα των Ταλιμπάν, η Μπάτισον εξηγεί ότι κατάφεραν να τους παρατηρήσουν οι δυτικές δυνάμεις, ενώ πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να πει κανείς ότι τους έσωσε η κυβέρνηση ή τίποτα τέτοιο. Μόνοι τους έφτασαν στην ασφάλεια κι εμείς ήμασταν απλώς η ομάδα που τους υποστήριξε».
Άλλο ένα στοιχείο που είναι σίγουρο είναι ότι οι αθλητές έφτασαν στο Παρίσι μέσω Ντουμπάι
Σε όσους αθλητές κατάφεραν να διαφύγουν από τη χώρα εκδόθηκε αυστραλιανή ανθρωπιστική βίζα, μέσω της οποίας έχουν την επιλογή να εγκατασταθούν στη χώρα μετά τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Το υπουργείο εσωτερικών της Αυστραλίας δεν σχολίασε την υπόθεση στους Times, όμως όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, οι αθλητές φαίνονταν ευγνώμονες για αυτή την ευκαιρία.
Εκτός της Αυστραλίας, σύμφωνα με τον γάλλο αξιωματούχο που μίλησε στους Times, αρκετές ακόμη χώρες πρόσφεραν στους αθλητές τη δυνατότητα εγκατάστασης στην επικράτειά τους μετά τους Αγώνες.
Όπως σημείωσε ο Πάρσονς, «συγκινηθήκαμε πολύ όταν είδαμε ότι με κάποιο τρόπο κατάφεραν να έρθουν κι εμείς τους είχαμε βοηθήσει να εκπληρώσουν το όνειρό τους. Φυσικά ήταν πολύ κουρασμένοι και λίγο χαμένοι. Όλα είχαν συμβεί πολύ γρήγορα».
Μέχρι να φτάσουν, ο Ρασούλι είχε ήδη χάσει τον πρώτο του αγώνα στα 100 μέτρα, ενώ αναμένεται να αγωνιστεί στο άλμα εις μήκος,
Αντιθέτως, η Χουνταντάντι θα αγωνιστεί κανονικά στην κατηγορία κάτω των 49 κιλών την Πέμπτη. Θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα συμμετάσχει σε Παραολυμπιακούς Αγώνες με την αποστολή του Αφγανιστάν μετά τους Αγώνες της Αθήνας, το 2004.
Προς το παρόν, οι αθλητές είναι προστατευμένοι από τους δημοσιογράφους, στους οποίους δεν επιτρέπεται να κάνουν ερωτήσεις, προκειμένου να μην τους αναστατώσουν περισσότερο.