Ένοπλες Συρράξεις

G7-Κατάρ-Τουρκία συνέρχονται για να αποφασίσουν για την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ

Σύμφωνα με πληροφορίες, αξιωματούχοι από το Κατάρ, την Τουρκία και τις G7 θα συναντηθούν τη Δευτέρα για να συζητήσουν τις επιχειρήσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την προθεσμία αποχώρησης της 31ης Αυγούστου, είπαν δύο πηγές ενήμερες για τις συζητήσεις στους New York Times .

Η συνάντηση έρχεται σε ένα κρίσιμο σημείο καθώς οι αμερικανικές και ξένες δυνάμεις συνεχίζουν να αποχωρούν εν μέσω λήξης της επικείμενης προθεσμίας, με τους Ταλιμπάν να απειλούν με συνέπειες εάν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρατείνει την επιχείρηση αποχώρησης.

Έρχεται επίσης εν μέσω σημαντικών απειλών για την ασφάλεια στο αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι, το οποίο έχει ήδη αντιμετωπίσει αρκετές επιθέσεις από την ομάδα Χορασάν που συνδέεται με το ΙΚ, την οποία οι Ταλιμπάν θεωρεί εχθρό της 

Την Πέμπτη, περισσότεροι από 100 Αφγανοί πολίτες και αμερικανικά στρατεύματα σκοτώθηκαν σε πολλαπλές εκρήξεις που συγκλόνισαν την εγκατάσταση του αεροδρομίου

Οι Ταλιμπάν ζήτησαν έκτοτε από την Τουρκία  η οποία διαχειρίζεται την ασφάλεια του αεροδρομίου τα τελευταία έξι χρόνια  τεχνική βοήθεια για την συνέχιση της λειτουργίας του αεροδρομίου. Ένας αξιωματούχος των Ταλιμπάν είπε επίσης ότι η ομάδα πρόκειται να ζητήσει παρόμοια τεχνική βοήθεια από το Κατάρ για να βοηθήσει στη λειτουργία του αεροδρομίου.

Δύο αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters την Παρασκευή ότι η Τουρκία δεν θα βοηθήσει στη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, εκτός εάν οι Ταλιμπάν συμφωνήσουν με την τουρκική παρουσία ασφαλείας.

"Η επιχείρηση μπορεί να γίνει από την Τουρκία τεχνικά  αλλά το αίτημά μας είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια και από την Τουρκία, μέσω μιας εκτεταμένης ομάδας ασφαλείας που  θα αποτελείται από πρώην στρατιώτες, πρώην αστυνομικούς ή μια ιδιωτική εταιρεία", δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Δεν θέλαμε η Τουρκία να λειτουργεί το αεροδρόμιο σε μια ατμόσφαιρα όπου η ασφάλεια παρέχεται από τους Ταλιμπάν και οι χθεσινές επιθέσεις έδειξαν ότι αυτό είναι σωστό», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Ένας άλλος Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι τα μέτρα ασφαλείας που ανακοίνωσαν οι Ταλιμπάν δεν ήταν αρκετά για να διασφαλίσουν την ασφάλεια μιας πιθανής τουρκικής τεχνικής  παρουσίας στο έδαφος στο Αφγανιστάν.

Η Τουρκία κατάφερε να εκκενώσει τουλάχιστον 350 στρατιώτες της και έως 1.400 άτομα από το Αφγανιστάν από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ στις 15 Αυγούστου.

Την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις δήλωσε ότι αξιωματούχοι βρίσκονται σε συνομιλίες με συμμάχους και τους Ταλιμπάν για να επιτρέψουν την επανέναρξη των μη στρατιωτικών πτήσεων μόλις οι αμερικανικές δυνάμεις αναχωρήσουν από το αεροδρόμιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, για να συζητήσουν τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν «και τη σημασία της διατήρησης των επιχειρήσεων στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι» μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων "για να καταστεί πρωτίστως  δυνατή η  συνέχιση αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα".

Σε μια άλλη κλήση, ο Σεΐχης Μοχάμεντ μίλησε στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου για «συνεχιζόμενες κοινές προσπάθειες για την εξασφάλιση μιας ασφαλούς και τακτικής εκκένωσης από το Αφγανιστάν».

Λείπει ο χρόνος εν μέσω υψηλού κινδύνου

Η αναζωπύρωση της ομάδας IS-Khorasan, η οποία έχει εξαπολύσει επιθέσεις στο Αφγανιστάν από το 2014, έχει θέσει τους Αφγανούς και το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από ποτέ.

Την Πέμπτη, η τρομοκρατική ομάδα πραγματοποίησε πολλαπλές βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 175 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν πολίτες. Στις επιθέσεις σκοτώθηκαν επίσης 13 Αμερικανοί στρατιώτες.

Βίντεο που εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο έδειχναν δεκάδες πτώματα σκορπισμένα στο Διεθνές Αεροδρόμιο Hamid Karzai.

Το Κατάρ καταδίκασε αμέσως τις επιθέσεις, επαναλαμβάνοντας τη θέση του στην «απόρριψη της βίας και της τρομοκρατίας, ανεξάρτητα από τα κίνητρα και τους λόγους».

Το βράδυ του Σαββάτου, ο Πρόεδρος Μπάιντεν προειδοποίησε επίσης για «πολύ πιθανές» τρομοκρατικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν τις επόμενες 24 έως 36 ώρες.

Το χάος έχει ξεσπάσει στο Αφγανιστάν από τότε που ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσύρει όλες τις αμερικανικές δυνάμεις και τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ μέχρι το τέλος αυτού του μήνα.

 Μέχρι τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου, οι Ταλιμπάν είχαν εισέλθει στην Καμπούλ, με τον πρώην πρόεδρο Ασράφ Γκανί να διαφεύγει στα ΗΑΕ.

Η ταχύτητα με την οποία διαδραματίστηκαν τα γεγονότα στο Αφγανιστάν οδήγησε σε γρήγορες εκκενώσεις, με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να πραγματοποιούν μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εκκενώσεις στην ιστορία, μεταφέροντας περισσότερους από 100.000 ανθρώπους έξω από τη χώρα

Μέχρι στιγμής, το Κατάρ έχει απομακρύνει περισσότερους από 40.000 ανθρώπους από το Αφγανιστάν, ενώ ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Η στρατιωτική πτέρυγα του αεροδρομίου της Καμπούλ αναμένεται να κλείσει την Τρίτη.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Doha News, η Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Lolwah Al Khater, δήλωσε ότι το κράτος του Κόλπου εργάζεται σε «ένα ευρύτερο σχέδιο για  μια πολιτική λύση ».

«Δεν είμαι σίγουρος εκείνη τη στιγμή αν θα το ονομάσουμε εκκένωση ή όχι, αλλά αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη να φύγουν από τη χώρα θα λάβουν όλη τη βοήθεια που χρειάζονται για να  το κάνουν Όσοι όμως δεν έχουν ανάγκη, δεν πρέπει να τροφοδοτούμε τις ανασφάλειές τους, τον φόβο τους και να τους ωθούμε πραγματικά από φόβο να εκκενώσουν τη χώρα », είπε.

Τουρκία-Κατάρ προσπαθούν να βάλουν στο παιγνίδι τους μισθοφόρους τους

Ένα από τα σοβαρά ερωτήματα που εκπηγάζουν είναι αυτό που είπε Τούρκος αξιωματούχος ότι δηλαδή η ασφάλεια  του αεροδρομίου της Καμπούλ να αναληφθεί από την Τουρκία, μέσω μιας εκτεταμένης ομάδας ασφαλείας που  θα αποτελείται από πρώην στρατιώτες, πρώην αστυνομικούς ή μια ιδιωτική εταιρεία"

Εδώ ουσιαστικά τίθεται θέμα από την Τουρκία  παρουσίας μισθοφόρων μέσω ιδιωτικής εταιρείας (SADAT) για τη φύλαξη του αεροδρομίου της Καμπούλ. Αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή με βάση ότι οι μισθοφόροι αυτοί μπορεί να είναι κάποιοι από εκείνους που χρησιμοποιήθηκαν από την Τουρκία σε Συρία, Λιβύη και Ναγκόρνο Καραμπάχ,οι οποίοι ως γνωστόν είναι ακραίοι Ισλαμιστές και έχουν κατηγορηθεί ήδη για εγκλήματα πολέμου στο Αφρίν και τη Λιβύη.

Αυτός είναι  και ένας από τους λόγους που οι Ταλιμπάν συζητούν για την ανάληψη της ασφάλειας του αεροδρομίου από την Τουρκία και εσχάτως από το Κατάρ, αφού η πρώτη χώρα τους χρησιμοποίησε ήδη, η δε δεύτερη είναι ο κύριος χρηματοδότης τους μέσω Τουρκίας.

Ουσιαστικά Ισλαμιστές μισθοφόροι θα φυλάνε το αεροδρόμιο της Καμπούλ, "κρυμμένοι κάτω από τον μανδύα της Τουρκίας και του Κατάρ". Για αυτό μιλάμε πλέον.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...