Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Massar Media Network, που ιδρύθηκε το 2012, ανέβασε ένα μήνυμα στον λογαριασμό του στο Twitter, ότι ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στις θέσεις των πολιτοφυλακών για την εθνική άμυνα του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ. Οι αεροπορικές επιδρομές έγιναν κατά λάθος, αλλά υπάρχουν Σύροι στρατιώτες νεκροί και τραυματίες. Το περιστατικό συνέβη στη συριακή επαρχία Ράκα.
Πόλεμος στη Συρία: Ποιος ελέγχει τι και τι συμβαίνει
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν, ότι ο λόγος για την «λάθος επίθεση» είναι η έλλειψη συντονισμένης δράσης, μεταξύ της ρωσικής αεροπορίας και των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ. Εικάζεται ότι στρατιώτες του Συριακού Αραβικού Στρατού, αναγνωρίστηκαν εσφαλμένα από τους Ρώσους συμμάχους τους ως μέλη του Ισλαμικού Κράτους.
Σύμφωνα με έναν Ρώσο εμπειρογνώμονα, ένα τέτοιο λάθος είναι αρκετά πιθανό. Τέτοια λάθη έχουν συμβεί στο παρελθόν, και όχι μόνο με τη ρωσική συμμετοχή. Μιλώντας σε δημοσιογράφο της ρωσικής εφημερίδας Aviapro, ο ειδικός είπε ότι η Ρωσία έχει το καθήκον να ελέγχει, να παρακολουθεί και να ελέγχει την κατάσταση στις ερημικές περιοχές της Συρίας. Αυτά είναι τεράστια εδάφη και επομένως κάθε δραστηριότητα, ειδικά εάν οι ενέργειες δεν συντονίζονται με τη ρωσική στρατιωτική διοίκηση, οδηγεί σε άμεσες επιθέσεις από τις Ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις.
Οι ρωσικές επιθέσεις είχαν στόχο, να πλήξουν ορισμένες θέσεις τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους, εν μέσω χθεσινών πολλών θανατηφόρων και καταστροφικών επιθέσεων στην Καμπούλ. Πολιτικοί αναλυτές λένε ότι η Μόσχα αποφάσισε, να προβλέψει πιθανή αντίδραση των ΗΠΑ στους τρομοκράτες στη Συρία.
Νωρίτερα, το BulgarianMilitary.com ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, τουλάχιστον τέσσερα αμερικανικά βομβαρδιστικά πετούσαν στο Αφγανιστάν και την περιοχή και αναμενόταν να πλήξουν, όχι μόνο στο Αφγανιστάν αλλά και σε θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία. Ο Αμερικανός πρόεδρος, έχει ήδη εκδώσει εντολή για τη διεξαγωγή επιχείρησης εντοπισμού και εξάλειψης των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους.
Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία
Ο συριακός εμφύλιος πόλεμος, συνεχίζεται σχεδόν μια δεκαετία. Οι προσπάθειες κινημάτων όπως οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, να ανατρέψουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ απέτυχαν.
Οι συριακές δημοκρατικές δυνάμεις, οπλίζονται από συμμάχους και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ο συριακός στρατός είναι οπλισμένος κυρίως από τη Ρωσία. Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα που προσκλήθηκε επίσημα, στη Συρία από τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
Το 2017, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσαν μαζική πυραυλική επίθεση, στις δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Άσαντ μετά την αναφορά, ότι ο Σύρος πρόεδρος χρησιμοποίησε χημικά όπλα για να επιτεθεί στον λαό του στη χώρα. Η Συρία και η Ρωσία αρνούνται τέτοιες ενέργειες.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει μεγάλο μέρος των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, αφήνοντας πολλά στρατεύματα να φυλάσσουν τα κοιτάσματα πετρελαίου της Συρίας, με το πρόσχημα ότι «πέφτουν στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους».
Με την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών, η Τουρκία έρχεται στο προσκήνιο, δηλώνοντας αναγκαία την αντιμετώπιση των Κούρδων και του κινήματος του PKK στο βόρειο τμήμα της χώρας, που συνορεύει με την Τουρκία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Ερντογάν, στέλνει στρατεύματα σε μια προσπάθεια να χτίσει μια σταθερή και ασφαλή ζώνη 30 χιλιομέτρων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, η οποία θα αποτρέψει μελλοντικές τρομοκρατικές επιθέσεις σε τουρκικό έδαφος, όπως ισχυρίζεται.
Κατάπαυση του πυρός
Τον Φεβρουάριο του 2020, η Τουρκία έχασε τουλάχιστον 62 στρατιώτες που σκοτώθηκαν στη Συρία. Σχεδόν 100 στρατιώτες τραυματίστηκαν, οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Συρία κατέστρεψαν δεκάδες τουρκικά τεθωρακισμένα οχήματα και περισσότερα από δέκα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καταρρίφθηκαν. Η Ουάσινγκτον έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τη Μόσχα, για εμπλοκή στον θάνατο Τούρκων στρατιωτών, η Ρωσία απορρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς.
Στις αρχές Μαρτίου 2020, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμφώνησαν ότι τέθηκε σε ισχύ κατάπαυση του πυρός στη ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ.
Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε αργότερα ότι εάν ο αμερικανικός και ο τουρκικός στρατός δεν εγκαταλείψουν τη χώρα, η Δαμασκός θα χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη.
Ο λόγος για τις ρωσοτουρκικές διαπραγματεύσεις, ήταν η απότομη επιδείνωση της κατάστασης στο Ιντλίμπ, όπου τον Ιανουάριο ξεκίνησε μια ευρεία επίθεση του συριακού στρατού εναντίον των θέσεων της ένοπλης αντιπολίτευσης και των τρομοκρατών.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν, σχεδόν το ήμισυ της ζώνης αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ και άφησαν πίσω τους αρκετούς τουρκικούς σταθμούς παρατήρησης. Μετά από αυτό, η Άγκυρα αύξησε απότομα το στρατιωτικό της απόσπασμα στην περιοχή και ξεκίνησε την επιχείρηση «Ασπίδα της άνοιξης», για να ωθήσει τα συριακά στρατεύματα. Οι μαχητές είναι πιστοί στην Άγκυρα και υποστηρίζουν την Τουρκία.