Ένοπλες Συρράξεις

Πληρωμένη απάντηση του Ιράν στις απειλές των ΗΠΑ και Ισραήλ: Θα ανταποδώσουμε!

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να στραφούν σε «άλλες επιλογές», σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων με το Ιράν. Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος  «έδωσε πληρωμένη απάντηση», λέγοντας ότι πρόκειται για παράνομη απειλή και ότι η Τεχεράνη, έχει το δικαίωμα να απαντήσει σε «είδος».

Η προειδοποίηση από την Τεχεράνη εκφράστηκε το Σάββατο, από τον γραμματέα του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ναύαρχο Αλί Σαμχανί, ο οποίος το έγραψε στο Twitter στα Αγγλικά, Εβραϊκά και Αραβικά.

Σημείωσε την «έμφαση στη χρήση« άλλων επιλογών »εναντίον του Ιράν», που εκφράστηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης, μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή. Το μήνυμα ήταν, «μια παράνομη απειλή για άλλη χώρα» που «καθιερώνει το δικαίωμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, στην αμοιβαία απάντηση στις« Διαθέσιμες επιλογές »», είπε ο Σαμχανί, γράφοντας στο hashtag #ActiveResistance.

Η απάντηση ήταν στις διαβεβαιώσεις, που έδωσε ο Μπάιντεν στον Μπένετ, ότι οι ΗΠΑ δεν θα διστάσουν να αναλάβουν δράση εναντίον του Ιράν, εάν ο προτιμώμενος δρόμος της διπλωματίας αποδειχθεί άκαρπος.

«Εάν η διπλωματία αποτύχει, είμαστε έτοιμοι να στραφούμε σε άλλες επιλογές», είπε ο πρόεδρος, χωρίς να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Η συνάντηση στην Ουάσινγκτον, πραγματοποιήθηκε μία ημέρα πίσω από το χρονοδιάγραμμα μετά από καθυστέρηση λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης στην Καμπούλ την Πέμπτη, που σκότωσε περισσότερους από 170 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 13 αμερικανικών στρατευμάτων. 

Η πρώτη ατομική συνάντηση μεταξύ των νεοεκλεγμένων ηγετών, είχε ως στόχο, να εξομαλύνει τις εντάσεις που επικράτησαν από τον προκάτοχο του Μπένετ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν έντονα επικριτής, της πολυμερούς πυρηνικής συμφωνίας της εποχής Ομπάμα με το Ιράν και της προσπάθειας του Μπάιντεν, να διαπραγματευτεί την αναβίωσή του μετά την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από τη συμφωνία.

Η ρήξη δημιουργήθηκε από την αναφερόμενη έλλειψη συνεργασίας πληροφοριών, μεταξύ της κυβέρνησης του Νετανιάχου και της κυβέρνησης Μπάιντεν. Σύμφωνα με τους New York Times, οι Ισραηλινοί δεν ενημέρωσαν τις ΗΠΑ για την προγραμματισμένη επίθεσή τους στον πυρηνικό χώρο Natanz του Ιράν τον Απρίλιο μέχρι την τελευταία στιγμή, καθιστώντας τους Αμερικανούς «αδύναμους» να το ανακαλέσουν, αν το ήθελαν. Σημειωτέον ότι το Ισραήλ, δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την πράξη δολιοφθοράς.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν και το Ιράν, διεξάγουν έμμεσες συνομιλίες στη Βιέννη εδώ και μήνες, αλλά δεν προέκυψε καμία πρόοδος. Η συμφωνία του 2015, γνωστή ως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), κατέστη ολοένα και πιο ανούσια, αφού ο Τραμπ αποχώρησε μονομερώς από αυτήν το 2018 και στόχευσε το Ιράν, με σαρωτικές οικονομικές κυρώσεις.

Η Τεχεράνη άρχισε να υποχωρεί από πλευράς της συμφωνίας ένα χρόνο αργότερα, λέγοντας ότι άλλοι δυτικοί υπογράφοντες της συμφωνίας, δεν κατάφεραν να αντισταθμίσουν επαρκώς τη ζημιά, που προκλήθηκε στο Ιράν από την κίνηση των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο του JCPOA, η Τεχεράνη συμφώνησε να περιορίσει την πυρηνική της βιομηχανία, με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων και τις προσοδοφόρες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Εν τω μεταξύ ο Πρόεδρος του Ιράν  Ebrahim Raisi,  επιτέθηκε στις ΗΠΑ αναφέροντας, ότι  η παρουσία τους στην περιοχή καθώς  και άλλων ξένων χωρών της περιοχής, δεν οδηγεί στην ασφάλεια, αλλά μόνο προκαλεί περισσότερα προβλήματα για τα κράτη της περιοχής.

Ο Raisi έκανε τις παρατηρήσεις σε μια συνάντηση της Πέμπτης με τον Υπουργό Εξωτερικών του Πακιστάν, Shah Mahmood Qureshi, κατά την οποία ο Πρόεδρος του Ιράν είπε ότι η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής για όλες τις αφγανικές ομάδες και εθνότητες, στην προσπάθειά τους να εδραιώσουν την ειρήνη  ασφάλεια και σταθερότητα στη χώρα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και την περιοχή δεν οδηγεί σε ασφάλεια. Επομένως, οι περιφερειακές χώρες πρέπει να ενώσουν τα χέρια και να βοηθήσουν διάφορες ομάδες στο Αφγανιστάν, να σχηματίσουν μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς για  συνεργασία».

Ο Raisi σημείωσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, ζητά το χέρι βοήθειας των περιφερειακών χωρών, για την εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, χωρίς να βασίζονται σε ξένες παρεμβάσεις.

«Η παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών και των ξένων στην περιοχή, όχι μόνο δεν οδηγεί σε ασφάλεια, αλλά δημιουργεί περισσότερα προβλήματα», είπε.

Υποστήριξε ότι οι περιφερειακές χώρες, ιδίως το Ιράν και το Πακιστάν, μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για διαφορετικές εθνότητες και ομάδες στο Αφγανιστάν, να συνεργαστούν μεταξύ τους για να φέρουν ειρήνη στη χώρα τους και να διαμορφώσουν το δικό τους πεπρωμένο.

Ο Πρόεδρος του Ιράν, είπε ότι ο πατερναλισμός και ο ρόλος του μεγάλου αδελφού στο Αφγανιστάν ήταν μια αποτυχημένη προσέγγιση που ακολούθησαν οι ΗΠΑ στη χώρα που είχε πληγεί από τον πόλεμο, σημειώνοντας ότι μια τέτοια προσέγγιση, δεν θα οδηγήσει σε ειρήνη και σταθερότητα στο Αφγανιστάν.

Κατέστησε σαφές ότι τα γειτονικά κράτη, πρέπει να διαδραματίσουν μόνο ρόλο διευκολυντή στο Αφγανιστάν, ώστε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση all inclusive στη χώρα.

Από την πλευρά του, ο Κουρέσι χαρακτήρισε τις σχέσεις Τεχεράνης-Ισλαμαμπάντ «ιστορικές» και «βαθιές», τονίζοντας τις παρόμοιες θέσεις των δύο χωρών σε πολλά περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

«Το Πακιστάν επιδιώκει να εμβαθύνει και να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, σε διάφορους οικονομικούς, πολιτικούς και περιφερειακούς τομείς και είμαστε αποφασισμένοι, να αναβαθμίσουμε περαιτέρω το επίπεδο των δεσμών μας», είπε.

Ο Κουρέσι μετέφερε επίσης την πρόσκληση του πρωθυπουργού του Πακιστάν, Ιμράν Χαν, για τον Ραϊσί να επισκεφθεί το Πακιστάν.

Ο Πακιστανός αξιωματούχος, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ της Τεχεράνης και του Ισλαμαμπάντ, για την επίτευξη βιώσιμης σταθερότητας και ειρήνης στο Αφγανιστάν.

 «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, είναι σημαντικός παράγοντας στις περιφερειακές εξελίξεις. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι με τη συνεργασία μπορούμε να έχουμε θετική και χρήσιμη συνεργασία, για την εδραίωση και την ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, ειδικά στο Αφγανιστάν », πρόσθεσε.

Ο Κουρέσι έφτασε στην Τεχεράνη το απόγευμα της Πέμπτης, για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, καθώς και άλλα περιφερειακά και διμερή ζητήματα.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ