Οι πολιτοφύλακες παραιτούνται καθώς ο τουρκικός στρατός υφίσταται μεγάλες απώλειες στις επιχειρήσεις εισβολής που πραγματοποιεί στη Μετίνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ανοικτών πηγών, αυτός ήταν ο λόγος που οδήγησε στην παραίτηση 200 πολιτοφύλακες που διατάχθηκαν να μεταβούν στην πρώτη γραμμή.
Παράλληλα η επιχείρηση εισβολής που ξεκίνησε ο τουρκικός στρατός στο Βόρειο Ιράκ και συγκεκριμένα στις περιοχές Ζαπ, Μέτινα και Αβασίν στις 23 Απριλίου, από αέρος και ξηράς συνεχίζεται.
Πολλοί Τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε κατά μήκος της συνοριακής γραμμής από το όρος Cudi έως το Heftanîn και τη Metina.
Τοπικές πηγές ανέφεραν ότι οι πιο βίαιες συγκρούσεις έλαβαν χώρα στην περιοχή τους τελευταίους 4 μήνες και όλες οι περιοχές Zinara Kestel, Mizore, Hirore και Derarê στην περιοχή Μέτινα, μετατράπηκαν σε ζώνες σύγκρουσης.
Λιποψύχησαν οι Τούρκοι πολιτοφύλακες
Οι ίδιες πηγές επεσήμαιναν ότι η σύγκρουση είχε αυξηθεί σε ένταση από τις 17 Αυγούστου και εντεύθεν, προσθέτοντας ότι ο τουρκικός στρατός ήθελε να στείλει πολιτοφύλακες του χωριού στη εμπόλεμη ζώνη λόγω των απωλειών που υπέστη.
Οι πολιτοφύλακες συγκεντρώθηκαν από το κέντρο του Şırnak, το Uludere, το Beytüşşebap και το Idil, ανέφεραν οι πηγές, προσθέτοντας ότι επρόκειτο να σταλούν στο μέτωπο για να πραγματοποιήσουν ενέδρες.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο αριθμός των φρουρών που παραιτήθηκαν τους τελευταίους 4 μήνες έχει ξεπεράσει τους 200 και ότι περισσότεροι από αυτούς έχουν παραιτηθεί τις τελευταίες 5 ημέρες.
Το χωριό Elemûne στο Uludere είναι ένα από τα κέντρα διοίκησης της επιχείρησης.
Τόσο η κινητικότητα των ελικοπτέρων όσο και τα πυρά πυροβολικού έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες.
Τουλάχιστον 12 ελικόπτερα Skorsky και 2 ελικόπτερα cobra ενεργούν στην περιοχή.
Η τουρκική παρουσία στο Β.Ιράκ
Η Τουρκία επιδιώκει τη διακοπή της εδαφικής συνέχειας κουρδικών πληθυσμών μεταξύ ΝΑ Τουρκίας, Β. Συρίας και Β. Ιράκ, φοβούμενη αποσχιστικές τάσεις από τις Ανατολικές της επαρχίες στις οποίες διαβιούν σε συντριπτική πλειοψηφία Κούρδοι και την δημιουργία Κουρδικού κράτους με την συνένωση των Κούρδων της Συρίας και του Β. Ιράκ.
Για τον λόγο αυτό διεξάγουν συνεχώς επιχειρήσεις τόσο στις παραμεθόριες περιοχές τους με το Βόρειο Ιράκ, όσο και εντός αυτού.
Η Τουρκία ως γνωστόν διατηρεί στο Β. Ιράκ 14 στρατιωτικές βάσεις τουλάχιστον, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:
Περιοχή Zap (Παραμεθόριος περιοχή του Β. Ιράκ με την Τουρκία)
Εδώ βρίσκονται 11 τουρκικές στρατιωτικές βάσεις (Zakho, Seramis, Begova, Batufa,Dohuk, Simele, Bamerni,Amediya, Kanimasi, Deraluk, Seladize).
Πλησίον Μοσούλης:
Η βάση Basika
Περιοχή Erbil:
Η βάση Erbil
Περιοχή Suleymaniyie:
Η βάση Suleymaniyie
Οι εν λόγω τουρκικές στρατιωτικές βάσεις φιλοξενούν εκτός από στρατιωτικά τμήματα και βαρύ οπλισμό (άρματα, πυροβόλα) και χρησιμεύουν ως προπύργια και βάσεις ανεφοδιασμού, των λοιπών τμημάτων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που διεξάγουν επιχειρήσεις κατά των ανταρτών του PKK, οι οποίοι έχουν ως κύριο ορμητήριο τους, την οροσειρά του Kandil στα σύνορα με το Ιράν.
Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα ο Μπαρζανί υπέγραψε 50ετή σύμβαση με την Τουρκία για εξαγωγή πετρελαίου μέσω τουρκικής επικράτειας, τονίζοντας ότι “αυτή η σύμβαση συνήφθη σύμφωνα με τις εξουσίες που του παραχωρήθηκαν από το ιρακινό σύνταγμα”.
Οι ΗΠΑ από την μεριά τους παρείχαν πρόσφατα στρατιωτική βοήθεια ύψους 250 εκατομμυρίων $, στους Pesmerga του B. Ιράκ, τους οποίους εκπαιδεύουν και οι οποίοι έχουν συγκροτήσει 2 Ταξιαρχίες τακτικού στρατού.
Από πλευράς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων η υποτιθέμενη μεθόριος με το Β. Ιράκ είναι τομέας ευθύνης 2 μεραρχιών πεζικού, της 7ης ΜΠΖ και της 23ης ΜΠΖ οι οποίες υπάγονται στη 2η Στρατιά με έδρα την Malatya.
Επίσης στην περιοχή δραστηριοποιούνται μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων του Τ/ΓΕΕΘΑ (Bordo Berelli) σε σχεδόν μόνιμη βάση και drones.