Ένοπλες Συρράξεις

Αφγανιστάν: Αιματηρά επεισόδια στις διαδηλώσεις για την Ημέρα Ανεξαρτησίας

Τα μάτια της υφηλίου είναι στραμμένα στο Αφγανιστάν, καθώς η κυριαρχία των Ταλιμπάν φαίνεται πως ξάφνιασε τις χώρες της Δύσης που περίμεναν η πρώην κυβέρνηση της χώρας να είναι σε θέση να έρθει σε διαπραγμάτευση με τους ισλαμιστές αντάρτες.

Η χωρίς εμπόδια κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν και η διαδικασία αποχώρησης των αμερικανικών και άλλων δυτικών δυνάμεων από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, χωρίς να επιτρέπεται σε Αφγανούς πολίτες να ταξιδέψουν έχει προκαλέσει χάος και απόγνωση με φωτογραφίες και βίντεο που αποτυπώνουν την απόγνωση να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ίδια στιγμή σήμερα, στην επέτειο της ανεξαρτησίας του Αφγανιστάν από τους Βρετανούς το 1919, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε μια σειρά περιοχές όπου μάλιστα υπήρξαν και νεκροί. Σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών μέσων ενημέρωσης Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ στο πλήθος χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρο ότι όλα τα θύματα προήλθαν από τις σφαίρες ή λόγω ποδοπατήματος.

Αιματηρές διαδηλώσεις την Ημέρα Ανεξαρτησίας

Διαδηλώσεις έγιναν σήμερα για τα 102 χρόνια ανεξαρτησίας του Αφγανιστάν, με διαδηλωτές να κρατούν τη σημαία του κράτους (οι Ταλιμπάν έχουν άλλη σημαία).

Στο Ασανταμπάντ υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς χωρίς να διευκρινίζεται αν είναι από σφαίρες ή από ποδοπάτημα. Όπως αναφέρει το Al Jazzera οι Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ και υπάρχουν τουλάχιστον δύο νεκροί και οκτώ τραυματίες.

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στο Τζαλαλαμπάντ με τουλάχιστον τρεις νεκρούς.

Οι διαδηλώσεις από ανθρώπους που ανεμίζουν την αφγανική σημαία, αφού καταστρέψουν τη λευκή σημαία των Ταλιμπάν σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, είναι οι πρώτες ενδείξεις λαϊκής αντίστασης στους Ταλιμπάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευαισθησία και για το προσφυγικό κύμα;

Αν και οι Ταλιμπάν προσπαθούν να δείξουν ένα διαφορετικό πρόσωπο από τη δεκαετία του ’90, δίνοντας εγγυήσεις για δικαιώματα και γενική αμνηστεία και φροντίζοντας παράλληλα τη δημόσια εικόνα τους με δηλώσεις στον διεθνή Τύπο, το σίγουρο είναι πως θα είναι χιλιάδες οι Αφγανοί που θα προσπαθήσουν να φύγουν από τη χώρα.

Η διαλυμένη οικονομία του Αφγανιστάν, που παραμένει από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, παρά τις εγγυήσεις της Δύσης ότι η εισβολή πριν από είκοσι χρόνια θα έφερνε την ευημερία και τη δημοκρατία, σε συνδυασμό με τις διακηρύξεις για ισότητα και δημοκρατία που δεν ήρθαν ποτέ, είχε οδηγήσει την τελευταία εικοσαετία περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο Αφγανούς να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σήμερα ένα νέο προσφυγικό κύμα είναι βέβαιο. Όσοι συνεργάστηκαν με τις κυβερνήσεις, οι ακτιβιστές δικαιωμάτων και όσοι υποφέρουν από τη φτώχεια θα ζητήσουν καταφύγιο σε κάποια άλλη χώρα.

Το θέμα είναι αν η Δύση θα παρέχει άσυλο μετά από ένα εικοσαετή πόλεμο, που δεν κατάφερε καμία από τις διακηρυγμένες επιδιώξεις του

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...
Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...