Ένοπλες Συρράξεις

Ποιές χώρες γιορτάζουν την επικράτηση των Ταλιμπάν και για ποιο λόγο παγκοσμίως;

Η επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, όπως ήταν αναμενόμενο δημιούργησε συναισθήματα θλίψης στον δυτικό κόσμο αλλά και χαράς ταυτόχρονα σε κάποιες άλλες χώρες και οργανώσεις στον πλανήτη, όπου υπάρχουν μαχητικές ή τρομοκρατικές και εξτρεμιστικές ομάδες που είτε έχουν σχέσεις με τους Ταλιμπάν, είτε βλέπουν σε αυτούς μια συγγένεια και έμπνευση για θρησκευτικές «εξτρεμιστικές νίκες».

Αρθρογράφος έγκριτου Ισραηλινού ιστότοπου, προβαίνει σε μια ενδελεχή σε βάθος ανάλυση του θέματος ως ακολούθως:

"Ενώ μερικοί έχουν απογοητευτεί από τη θλίψη και την τραγωδία που αντιμετωπίζουν οι Αφγανοί που προσπαθούν να φύγουν από τους Ταλιμπάν στην Καμπούλ, μερικοί πανηγυρίζουν για τη νίκη. Υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων που γιορτάζουν. Υπάρχουν χώρες που συνεργάστηκαν αθόρυβα με τους Ταλιμπάν για να απομακρύνουν τις ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν, το Πακιστάν, το Κατάρ και η Τουρκία. 

Ανάμεσα σε αυτούς που πανηγυρίζουν περιλαμβάνονται άτομα που συνδέονται με τη Χαμάς, καθώς επίσης και εξτρεμιστικές ομάδες στο Ιντλίμπ που συνδέονται με την Τουρκία. Σύμφωνα με πολυάριθμες αναφορές στο διαδίκτυο, υπήρχαν αναφορές για εξτρεμιστικές ομάδες που γιόρταζαν, μοιράζοντας καραμέλες και γλυκά(!) που διανέμονταν στο Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία, μια περιοχή όπου κυριαρχείται από τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, ενώ δεν θα πρέπει να διαφεύγει το γεγονός ότι το HTS είναι απόγονος του συριακού αντίστοιχου της Αλ Κάιντα.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια προσπάθησε να συνεργαστεί στενότερα με την Τουρκία και επίσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι υπό την κυβέρνηση Τραμπ θεώρησαν ότι θα μπορούσε να είναι ένα πλεονέκτημα εναντίον του συριακού καθεστώτος που υποστηρίζεται από το Ιράν και τη Ρωσία.

Αυτή ήταν η σκέψη: χρησιμοποιήστε τους τζιχαντιστές εναντίον των Ρώσων, χρησιμοποιήστε τους Σουνίτες εναντίον των Σιιτών.

Παρ 'όλα αυτά, υπήρξε μια πιο χαλαρή προσέγγιση. Υπήρχε επίσης ένα πρόβλημα, καθώς οι ΗΠΑ βλέπουν το HTS ως τρομοκρατική ομάδα και τώρα η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επιβάλει κυρώσεις στην Ahrah al-Sharqiya, μια άλλη εξτρεμιστική ομάδα που υποστηρίζεται από την Τουρκία.

Αυτό παρουσιάζει μια ντροπιαστική ερώτηση για όσους βρίσκονται στους κύκλους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ που εξακολουθούν να βλέπουν ως σύμμαχο την Άγκυρα και το κυβερνών κόμμα της AKP, αφού η Άγκυρα υποστήριξε τη Χαμάς, ενώ υποστήριξε επίσης εξτρεμιστές στη Συρία που υποστηρίζουν τους Ταλιμπάν.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ συνεργάζονται στη Συρία με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και οι ΗΠΑ όχι μόνο είναι στενός σύμμαχος του Ισραήλ, αλλά επίσης συνεργάζονται με τις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, κατά της Χαμάς.

Υπάρχει μια εγγενής αντίφαση μεταξύ της υποστήριξης και των δύο πλευρών και της συνεργασίας με εκείνους που υποστηρίζουν τους Ταλιμπάν, ενώ παράλληλα πολεμούν τους Ταλιμπάν. Αλλά αυτή η αντίφαση συχνά στηρίζει την αμερικανική πολιτική, όπως οι ΗΠΑ που συνεργάζονται με το Πακιστάν, του οποίου η υπηρεσία πληροφοριών βοήθησε στη δημιουργία και την υποστήριξη των Ταλιμπάν.

Όπως και να έχει, αυτό που έχει σημασία είναι ότι αυτές οι ομάδες βλέπουν τη νίκη των Ταλιμπάν ως ίσως δική τους υπόθεση. Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε συνεχάρη τους Ταλιμπάν για τον τερματισμό της «κατοχής» των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, ενώ κάνει λόγο για ισραηλινή «κατοχή».

Υπήρξε ακόμη και ένα τηλεφώνημα μεταξύ του Χανίγιε και του ηγέτη των Ταλιμπάν Αμπντούλ-Γκάνι Μπαραντάρ τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, "ο Χανίγιε είπε ότι το τέλος της αμερικανικής κατοχής στο Αφγανιστάν" είναι ένα προοίμιο για τον θάνατο όλων των δυνάμεων κατοχής, εκ των οποίων η κυριότερη είναι η ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης", σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Χαμάς.

Σαφώς, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης παρακολουθούν στενά αυτήν τη σχέση. Αναρωτιέται αν η ανανεωμένη άνοδος των Ταλιμπάν θα μπορούσε να τροφοδοτήσει άλλες ομάδες που συνδέονται με την Μουσουλμανική Αδελφότητα, από το Ιντλίμπ έως τη Γάζα, την Αίγυπτο και το Σαχέλ και πέρα. Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα.

Θα δουν τώρα τα παγκόσμια «τζιχαντιστικά» κινήματα περισσότερη υποστήριξη και νέα αύξηση, καθώς αυτές οι ομάδες βρίσκονται τώρα στην τρίτη γενιά του παγκόσμιου εξτρεμισμού;

Αυτό ξεκίνησε την περίοδο πριν από τη δεκαετία του 1980 και στη συνέχεια συνεχίστηκε  στη δεκαετία του 1990 με την άνοδο της Αλ Κάιντα και την πεποίθηση ότι αυτές οι εξτρεμιστικές ομάδες θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο σε πολέμους από την Αλγερία ως την  Αίγυπτο, από την Τσετσενία ως τη  Βοσνία και  τον Καύκασο, ακόμη και μέχρι  τις Φιλιππίνες. Ωστόσο  οι περισσότερες από αυτές τις ομάδες έχουν εξαληφθεί

Η τρίτη γενιά εξτρεμιστών ήρθε για να υποστηρίξει το ISIS. Άρα μια νέα γενιά θα εμπνευστεί πραγματικά από τους Ταλιμπάν, τη Χαμάς, το HTS και άλλες ομάδες;

Αυτό μένει να το δούμε".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...
Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...