Οι πρόσφατες δηλώσεις της Μόσχας για τον εξοπλισμό του Ερεβάν είναι «ανησυχητικό ζήτημα», δήλωσε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilλχαμ Αλίεφ το Σάββατο, λέγοντας ότι το Μπακού περιμένει από τη Ρωσία να μην εξοπλίσει την Αρμενία.
«Ελπίζουμε ότι η Ρωσία δεν θα καταβάλει καμία προσπάθεια ενάντια στην ασφάλεια της περιοχής και θα λάβει μέτρα για να εξασφαλίσει διαρκή ειρήνη. Ταυτόχρονα, η προσδοκία μας είναι ότι η Ρωσία δεν θα εξοπλίσει την Αρμενία. Θέσαμε αυτό το ζήτημα υπόψη των Ρώσων αξιωματούχων », δήλωσε ο Αλίεφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CNN Turk.
«Δεν το βλέπουμε να συμβαίνει ακόμη, αλλά έχουν γίνει κάποιες δηλώσεις από τη Ρωσία», πρόσθεσε.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία θα βοηθήσει στον εξοπλισμό και τον εκσυγχρονισμό των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων, εξυμνώντας το Ερεβάν ως «σύμμαχο της Ρωσίας και βασικό εταίρο στην περιοχή του Καυκάσου».
Ο Σόιγκου υποσχέθηκε περαιτέρω υποστήριξη στη χώρα καθώς χαιρέτησε τον Αρμένιο ομόλογό του, Αρσάκ Καραπετιάν, σε συνάντηση στη Μόσχα.
Η Αρμενία είχε ζητήσει προηγουμένως ρωσική στρατιωτική υποστήριξη. Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασίνιαν πρότεινε τον περασμένο μήνα να τοποθετηθούν ρωσικές συνοριακές δυνάμεις σε όλο το μήκος των συνόρων του με το Αζερμπαϊτζάν εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ερεβάν και Μπακού, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Ο Αλίεφ υπενθύμισε επίσης ότι οι αρμενικές αμυντικές δυνάμεις έκαναν "πολύ ανεύθυνες δηλώσεις" ότι εάν η αζερμπαϊτζάνικη πλευρά παραβίασε τα σύνορα της Αρμενίας κατά ένα εκατοστό, τότε θα άνοιγαν πυρ.
Ο Αλίεφ είπε ότι αν και η περιοχή στο Χανκάντι (Στεπανακέρτ) υπό τον έλεγχο της ρωσικής ειρηνευτικής αποστολής είναι ασφαλής, η κατάσταση στα σύνορα με την Αρμενία είναι ανησυχητική.
Ο Αζέρος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι ανεξάρτητα από το πόσο όπλα θα δοθούν στην Αρμενία, η ισορροπία δυνάμεων δεν θα αλλάξει.
"Τα τελευταία 30 χρόνια, η Ρωσία παρείχε στην Αρμενία δωρεάν όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. μερικά από τα οποία εκτίθενται τώρα στο Πάρκο Στρατιωτικών Τροπαίων ,αλλά ο αρμενικός στρατός έχει διαλυθεί εντελώς".
Μιλώντας για νέα έργα στην απελευθερωμένη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο Αλίεφ είπε ότι οι νέοι διάδρομοι θα δώσουν αρκετές ευκαιρίες για τις περιφερειακές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αρμενίας.
Είπε ότι ο διάδρομος Zangezur θα είναι μια δεύτερη σύνδεση με την Τουρκία μετά το σιδηρόδρομο Μπακού-Τιφλίδα-Καρς.
«Ταυτόχρονα, το Αζερμπαϊτζάν θα συνδεθεί με την Αυτόνομη Δημοκρατία του Ναχτσιβάν, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της χώρας, σιδηροδρομικά. Απαιτούμε επίσης να κατασκευαστεί ένας αυτοκινητόδρομος στην περιοχή Mehri του Δυτικού Ζανγκάζουρ, ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Αρμενίων », τόνισε ο Αλίεφ, υποδεικνύοντας ότι το Ερεβάν αντιτίθεται σε αυτήν την ιδέα, καθώς είχε αντιταχθεί και στον διάδρομο Ζανγκεζούρ.
Ο Αλίεφ εξήγησε ότι η Τουρκία θα μπορεί να μεταφέρει τα εμπορεύματά της στην Κεντρική Ασία χρησιμοποιώντας μικρότερο δρομολόγιο, καθιστώντας το ένα νέο έργο μεταφοράς για την Ευρασία. Είπε ότι έχουν ήδη προχωρήσει με αυτήν την πρωτοβουλία.
Το Ζανγκεζούρ ήταν μέρος του Αζερμπαϊτζάν, αλλά στη δεκαετία του 1920 οι Σοβιετικοί έδωσαν την περιοχή στην Αρμενία. Μετά από αυτή την κίνηση, το Αζερμπαϊτζάν έχασε τη σχέση του με το Ναχτσιβάν.
Ορισμένα τμήματα του σιδηροδρόμου μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Ναχτσιβάν, που καταστράφηκαν κατά την περίοδο της αρμενικής κατοχής, θα επισκευαστούν. Μετά την ολοκλήρωση του σιδηροδρόμου, το Αζερμπαϊτζάν θα μπορεί να συνδεθεί σιδηροδρομικώς με το Ιράν, την Αρμενία και το Ναχτσιβάν. Ο σιδηρόδρομος θα συνδέσει επίσης την Τουρκία με τη Ρωσία μέσω του Αζερμπαϊτζάν.
Ο Αλίεφ υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κοιτάζει επίσης θετικά τον διάδρομο.
«Κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Charles Michel, στο Μπακού, είχαμε μια ευρεία ανταλλαγή απόψεων για αυτό το ζήτημα και, φυσικά, υποστηρίζουν σθεναρά αυτό το έργο».
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών είναι τεταμένες από το 1991, όταν ο αρμενικός στρατός κατέλαβε το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ένα έδαφος διεθνώς αναγνωρισμένο ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν και επτά γειτονικές περιοχές.
Σύμφωνα με τους Αζέρους ο αρμενικός στρατός ξεκίνησε νέες συγκρούσεις στις 27 Σεπτεμβρίου 2020 και συνέχισε τις επιθέσεις του σε πολίτες και δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν για 44 ημέρες, παραβιάζοντας ακόμη και δύο ανθρωπιστικές συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός.
Το Μπακού απελευθέρωσε αρκετές πόλεις και σχεδόν 300 από τους οικισμούς και τα χωριά του από την αρμενική κατοχή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Στις 10 Νοεμβρίου, οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία με τη μεσολάβηση της Ρωσίας για τον τερματισμό των συγκρούσεων και την εργασία προς μια ολοκληρωμένη λύση.
Δημιουργήθηκε ένα κοινό τουρκο-ρωσικό κέντρο για την παρακολούθηση της ανακωχής. Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί επίσης ρωσικά ειρηνευτικά στρατεύματα. Ωστόσο, οι επιθέσεις από την Αρμενία στα αμοιβαία σύνορα έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Ρωσία μέσω επανεξοπλισμού της Αρμενίας, σκοπεύει να οριοθετήσει εκ νέου τα πράγματα στον Καύκασο, αφού διαπιστώνει ότι η Τουρκία μέσω του Αζερμπαϊτζάν και του διαδρόμου Ζανγκεζούρ, επιχειρεί να αποκομίσει τεράστια οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη.
Κοινώς η Ρωσία θέλει να έχει τον πρώτο και κυρίαρχο λόγο στην αυλή της και όχι να σέρνεται πίσω από εξελίξεις και τετελεσμένα της Τουρκίας και των Αζέρων.