Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Κρίση στις σχέσεις Τουρκίας-Πακιστάν θα προκαλέσει η διαφορετική τους προσέγγιση για τους Ταλιμπάν

Το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται πολύς λόγος αναφορικά με την απόφαση του Ερντογάν για τουρκική εμπλοκή στο Αφγανιστάν, όπου σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ, οι Τούρκοι επιθυμούν να αναλάβουν την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Σύμφωνα με τον Erik Khzmalyan,  ο οποίος είναι ανώτερος συνεργάτης στο Ευρασιατικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάλυσης και ειδικεύεται στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, την εθνική ασφάλεια και την αμυντική στρατηγική της, η κατάσταση και τα τυχόν επακόλουθα της τουρκικής εμπλοκής, είναι τα ακόλουθα: 

"Τώρα που η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σχεδόν δεν έχουν απομείνει στρατεύματα του ΝΑΤΟ στη χώρα, οι επιθέσεις των Ταλιμπάν αποδίδουν καρπούς.

Η πολιτική νίκη των ανταρτών δεν είναι αναπόφευκτη, αλλά οι Ταλιμπάν έχουν ήδη καταφέρει να διεκδικήσουν μεγάλες εκτάσεις ελπίζοντας να εξασφαλίσουν την Καμπούλ ως το τελικό έπαθλο.

https://www.youtube.com/watch?v=vVD4D0SjI0w&pp=sAQA

Αν και συνεχίζονται οι μάχες σε μεγάλες πόλεις του Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων των Λασκάρ Γκα, Κανταχάρ και Χεράτ, οι μαχητές ελέγχουν μεγάλο μέρος της αγροτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικά σημαντικών περιοχών κοντά στο Πακιστάν και το Ιράν.

Το Αφγανιστάν δεν είναι πλέον αμερικανικό πρόβλημα και η Ουάσινγκτον περιορίζει τη μεγάλη στρατιωτική παρουσία της, ανάγοντάς τες πλέον σε επιχειρήσεις πληροφοριών και διπλωματικές αποστολές.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν βρίσκεται σε συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να αναθέσει την υπεράσπιση του αεροδρομίου της Καμπούλ στις τουρκικές δυνάμεις.

Για τον Πρόεδρο Ερντογάν, αυτή είναι μια ευκαιρία να επιδιορθώσει την επιδεινωμένη σχέση της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον, παρέχοντας ομπρέλα ασφαλείας στο υπόλοιπο αμερικανικό προσωπικό.

Οι Ταλιμπάν απάντησαν άγρια, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της Άγκυρας «καταδικαστέα» και δηλώνοντας: «Εάν οι Τούρκοι αξιωματούχοι αποτύχουν να επανεξετάσουν την απόφασή τους και συνεχίσουν την κατάληψη της χώρας μας, τότε θα μας βρουν απέναντι τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια σύγκρουση μεταξύ των Ταλιμπάν και των τουρκικών δυνάμεων θα είναι αναπόφευκτη εάν ο Ερντογάν διατηρήσει τα στρατεύματά του στην Καμπούλ και αντιμετωπίσει ένα δυνητικό καθεστώς των Ταλιμπάν ως κατοχική δύναμη.

Για να αποφευχθεί μια σημαντική κλιμάκωση και πίεση στους Ταλιμπάν να ανεχθούν την τουρκική παρουσία, η Άγκυρα πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει το Πακιστάν, το οποίο έχει τη μεγαλύτερη δύναμη και επιρροή στους Ταλιμπάν.

Το Πακιστάν διατηρεί στενές σχέσεις με την Τουρκία και οι Υπηρεσίες Πληροφοριών της Διεύθυνσης του πιστεύεται ότι υποστηρίζουν τους Ταλιμπάν και άλλες μαχητικές ομάδες.

Ενώ είναι αληθοφανές ότι το Ισλαμαμπάντ είναι έτοιμο να υποστηρίξει την Άγκυρα με πληροφορίες και μεταφορά στρατευμάτων, είναι απίθανο να ρίξει όλο του το βάρος πίσω από τον Ερντογάν.

Για το Πακιστάν, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί μια λεπτή ισορροπία έναντι των Ταλιμπάν. Σίγουρα, μια πολιτική νίκη από τους Ταλιμπάν θα σήμαινε ότι η πλειοψηφία υπέρ του Πακιστάν (Pashtun), ελέγχουν για άλλη μια φορά την Καμπούλ. Ωστόσο, οι πακιστανικές αρχές δεν μπορούν να αγνοήσουν τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια νίκη.

Για παράδειγμα, οι ενθαρρυνμένοι Αφγανοί Ταλιμπάν θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν τους ριζοσπαστικούς συνεργάτες τους στο Πακιστάν και να πιέσουν για μεγαλύτερη επιρροή στη χώρα, προκαλώντας πονοκέφαλο στον πακιστανικό στρατό.

Όπως μαρτυρά ο Michael Kugelman του Wilson Center, οι Ταλιμπάν απολαμβάνουν μεγάλη δημοτικότητα στο Πακιστάν και θεωρούνται ως μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στην τρέχουσα κυβέρνηση στην Καμπούλ.

Εναλλακτικά, ανταγωνιζόμενοι τους Ταλιμπάν και ανοιχτά στο πλευρό της Τουρκίας, το Πακιστάν θα έχανε την πολυπόθητη θέση του ως μεσάζοντα μεταξύ της μαχητικής οργάνωσης και της Δύσης. Επιπλέον, για να έχει λόγο στο μέλλον του μετααμερικανικού Αφγανιστάν, το Ισλαμαμπάντ δεν έχει την πολυτέλεια να αποξενώσει τους αντάρτες των Ταλιμπάν που βρίσκονται επί του παρόντος σε επίθεση.

Όχι λιγότερο σημαντικές είναι οι επικρατούσες εντυπώσεις στο πακιστανικό κατεστημένο σχετικά με τη συμμετοχή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

Παραδοσιακά το Ισλαμαμπάντ ήταν αρκετά καχύποπτο για τις προθέσεις της Ουάσινγκτον και συχνά αρνιόταν να μοιραστεί χρήσιμες πληροφορίες για να βοηθήσει τις δυνάμεις του συνασπισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο βαθιά ριζωμένος φόβος στο Ισλαμαμπάντ είναι ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να εκμεταλλευτεί τις κοινές πληροφορίες και να τις χρησιμοποιήσει εναντίον του Πακιστάν σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Αυτός ο φόβος επιδεινώθηκε από τις βελτιωμένες σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Ινδία, τον αρχικό εχθρό του Πακιστάν.

Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στην παροχή πληροφοριών στο Νέο Δελχί μετά τις καταστροφικές επιθέσεις στη Βομβάη το 2008. Η τρομοκρατική συνωμοσία προήλθε από το Πακιστάν και ενορχηστρώθηκε από τη Lashkar-e-Taiba, μια άλλη τρομοκρατική ομάδα με σχέσεις με τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες.

Επιπλέον, η μυστική επιχείρηση με επικεφαλείς τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ που σκότωσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Αμποταμπάντ, ήταν ένα άλλο ενοχλητικό επεισόδιο για τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες.

Οι Ταλιμπάν είναι αποφασισμένοι να διώξουν όλες τις ξένες δυνάμεις και θα διαπραγματευτούν μόνο όταν ελέγξουν πλήρως το Αφγανιστάν. Το Πακιστάν γνωρίζει ότι οι Ταλιμπάν είναι ένα σκληρό καρύδι και για όλους τους προαναφερθέντες λόγους δεν θα επενδύσει πολλά στο αμερικανοτουρκικό σχέδιο.

https://www.youtube.com/watch?v=VNixKo7FupM&pp=sAQA

Εάν ο Ερντογάν κάνει πίσω, θα δώσει στους αγωνιστές μια τακτική νίκη. Σε περίπτωση που η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία, θα δημιουργηθεί ένα άλλο στρώμα έντασης μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Δεν έχει ακόμη φανεί αν ο Ερντογάν άνοιξε το κουτί της Πανδώρας. Παρ 'όλα αυτά, η χαρακτηριστικά ριζοσπαστική του ρητορική και η προδιάθεση για ριψοκίνδυνες κινήσεις, θα δημιουργήσει πιθανώς νέα διλήμματα για την τουρκική εξωτερική πολιτική. Στο μεταξύ, οι Ταλιμπάν συνεχίζουν την προέλασή τους"

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι υπάρχει διαφορετική προσέγγιση της αντιμετώπισης των Ταλιμπάν από Τουρκία και Πακιστάν, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει τριβές  και αναταράξεις  στις σχέσεις μεταξύ των φίλων και σύμμαχων χωρών Τουρκίας-Πακιστάν.

 

 

 

 

.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ