Ένοπλες Συρράξεις

Ο Ερντογάν δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο: " Η Τουρκία δεν βλέπει τίποτε κακό στην πίστη των Ταλιμπάν"!!

Με τη δήλωση του αυτή για τους Ταλιμπάν, ο Ερντογάν στέλνει ένα μήνυμα στις ΗΠΑ και τους δυτικούς "συμμάχους" της Τουρκίας σχετικά με τον ρόλο στο Αφγανιστάν που μπορεί να παίξει η κυβέρνησή του.

Η ανακοίνωση του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν που αναφέρει ότι «η Τουρκία δεν έχει τίποτα κακό με την πίστη των Ταλιμπάν», προκάλεσε αίσθηση.

Όπως είναι γνωστό, ο Ερντογάν ήταν ιδιαίτερα πρόθυμος προκειμένου η Τουρκία να διασφαλίσει την ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου στην Καμπούλ μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν.

https://www.youtube.com/watch?v=6ZqkzQ1DoDc

Κύκλοι φίλα προσκείμενοι προς τον Ερντογάν ανέφεραν ότι με την δήλωση του αυτή ο Τούρκος Πρόεδρος, ήθελε να μεταφέρει ένα μήνυμα φιλίας προς τους Ταλιμπάν.

Ωστόσο όπως ήταν εύλογο μετά από αυτήν την ανακοίνωση, προέκυψαν  εντονότατες αντιδράσεις μεταξύ των κοσμικών εθνικιστικών κύκλων, οι οποίοι αναρωτιούνται πώς «η Τουρκία θα μπορούσε να παρομοιαστεί με τους Ταλιμπάν».

Ο Ερντογάν προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την συνεργασία του με τζιχαντιστικές ομάδες για τις επεκτατικές της φιλοδοξίες της Τουρκίας

Ως εκ τούτου, η αναζήτηση του Ερντογάν για έναν ρόλο στο Αφγανιστάν εμφανίζεται ως κομμάτι, ως μέρος της συγκεκριμένης πολιτικής του.

Επιπλέον, όσοι τώρα προβάλλουν αντιδράσεις και ενστάσεις, φαίνεται να έχουν ξεχάσει τη de facto συνεργασία του Ερντογάν με τζιχαντιστικές ομάδες στο Συριακό εμφύλιο πόλεμο, που ακόμη και σήμερα συνεχίζεται με την τρομοκρατική οργάνωση HTS (Hayat Tahrir Al-Sham) στο Idlib.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Αφγανιστάν, το οποίο βρίσκεται σε στρατηγική θέση μεταξύ της Κεντρικής Ασίας, της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής, υπήρξε ως χώρα, το "μήλον της έριδος"  μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας, και με τη συμμετοχή περιφερειακών χωρών όπως Ινδία, Πακιστάν και Ιράν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι ουσιαστικά  ιδρύθηκαν και γιγαντώθηκαν λόγω της υποστήριξης των ΗΠΑ προς το Αφγανιστάν εναντίον της ΕΣΣΔ το 1979, κατέλαβαν την εξουσία στη χώρα το 1996.

Ωστόσο, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001,  για τις οποίες η Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη,  και η οποία ήταν σχεδόν ταυτόσημη με τους Ταλιμπάν, οι τελευταίοι έχασαν την εξουσία μετά την εισβολή στο Αφγανιστάν από τις ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, παρά την 20ετή κατοχή των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, οι Ταλιμπάν δεν καταστράφηκαν και οι ΗΠΑ έπρεπε να υπογράψουν μια ειρηνευτική συμφωνία με τους Ταλιμπάν στις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας απόσυρσης από το Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ φαίνεται να θέλουν πάρα πολύ η Τουρκία να αναλάβει την ασφάλεια του Διεθνούς Αεροδρομίου της Καμπούλ

Το γεγονός ότι το Αφγανιστάν είναι ένα από τα πιο σημαντικά σταυροδρόμια "του δρόμου του μεταξιού" της Κίνας, το καθιστά έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς του αγώνα των ΗΠΑ για κυριαρχία με την Κίνα σε όλο τον κόσμο.

Θα ήταν σκόπιμο να κάνουμε την ακόλουθη υπενθύμιση εδώ.

Πριν από τη συνάντηση του Ερντογάν με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν στις 14 Ιουνίου, υπήρχε η προσδοκία ότι ο Μπάιντεν θα ακολουθήσει σκληρή στάση έναντι της Τουρκίας, λόγω των ανεπίλυτων προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών, ειδικά των S-400.

Ωστόσο, πριν από αυτή τη συνάντηση, η ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ερντογάν ότι θα μπορούσε να αναληφθεί η ασφάλεια του αεροδρομίου στην Καμπούλ, οδήγησε στην αναβολή συζητήσεων προβληματικών ζητημάτων και στην εμφάνιση μιας στάσης των ΗΠΑ αντίθετης με τις προσδοκίες.

https://www.youtube.com/watch?v=YW1NHctXOaY

Ακόμη και αυτή η κατάσταση από μόνη της αποτελεί απόδειξη της σημασίας αυτού του ζητήματος για τις ΗΠΑ.

Αυτή η εικόνα είναι επίσης επεξηγηματική όσον αφορά την κατανόηση γιατί η κυβέρνηση Ερντογάν είναι τόσο πρόθυμη να παίξει ρόλο στο Αφγανιστάν.

Η κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία είναι οικονομικά και πολιτικά περιορισμένη, θέλει να διαδραματίσει ρόλο στο Αφγανιστάν ως ευκαιρία να ανανεώσει τις σχέσεις με τους δυτικούς "συμμάχους της " υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και να έχει λόγο σε τυχόν διχοτόμηση του Αφγανιστάν

Για το λόγο αυτό, ο Ερντογάν στέλνει θερμά μηνύματα στους Ταλιμπάν, οι οποίοι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του Αφγανιστάν. Ακριβώς όπως βλέπει τον HTS, τον διάδοχο του al-Nusra στο Idlib.

Ο Ερντογάν, σε κάθε ευκαιρία, λέει ότι το μόνο καθεστώς που αγωνίζεται πραγματικά κατά του ISIS είναι η δική του κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό συμβαίνει επειδή ο αγώνας ενάντια στο ISIS ήταν αρκετά ''λειτουργικός'' όσον αφορά την αποφυγή της  ενοποίησης των κουρδικών καντονιών στη Συρία και τον περιορισμό της κουρδικής σφαίρας επιρροής.

Ωστόσο, ο ίδιος Ερντογάν βλέπει τον HTS, τον διάδοχο της Nusra,ως ένα χαρτί στα χέρια του που ενισχύει το χέρι της κυβέρνησης του εναντίον του συριακού καθεστώτος και της Ρωσίας στο Idlib.

Είναι επίσης γνωστό ότι ενώ υπήρχαν συγκρούσεις μεταξύ τουρκικών και συριακών στρατών στο Idlib τους πρώτους μήνες του περασμένου έτους, ο Τζέφρι, ο Ειδικός Εκπρόσωπος των ΗΠΑ για τη Συρία εκείνη την εποχή, έκανε ενθαρρυντικές δηλώσεις στην κυβέρνηση Ερντογάν σχετικά με τη σύγκρουση με το στρατό του Άσσαντ και Ρωσία.

Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θεωρούν πως  η παρουσία του τουρκικού στρατού και του HTS στο Idlib, αποτελεί ένα από τα εμπόδια για μια λύση που θα ενισχύσει το ρόλο της Ρωσίας στη Συρία ενάντια στις ΗΠΑ.

Εν κατακλείδι, με τη δήλωση για τους Ταλιμπάν, ο Ερντογάν στέλνει ένα μήνυμα στις ΗΠΑ και τους δυτικούς "συμμάχους" τους για τον ρόλο που μπορεί να παίξει η κυβέρνησή του.

Ο ρόλος της Τουρκίας στο Αφγανιστάν μέσω της ασφάλειας του Α/Δ της Καμπούλ δεν έχει να κάνει με τα συμφέροντα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή, αλλά με αυτά καθαυτά τα τουρκικά συμφέροντα.

Η Τουρκία προσβλέπει μέσω των Ταλιμπάν, να παίξει ανεξάρτητο ρόλο μεταξύ των συμφερόντων των παραπάνω δυτικών συμμάχων, της Κίνας και της Ρωσίας στο Αφγανιστάν, παίζοντας το ακραίο Ισλαμικό χαρτί που ο Ερντογάν πρεσβεύει και υιοθετεί.

Το απέδειξε και συνεχίζει να το αποδεικνύει άλλωστε μέσω της συνεργασίας της χώρας του με ακραίες Ισλαμιστικές ομάδες και οργανώσεις στη Συρία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεχνολογία 0

Σάλος με εφαρμογή που παρακολουθεί τους χρήστες μέσω της κάμερας στα τηλέφωνά τους - Διαγράψτε την κατευθείαν, προειδοποιούν οι ειδικοί

Το spyware μπορεί να έχει πρόσβαση στις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών, συμπεριλαμβανομένων επαφών, μηνυμάτων,...