Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκική προπαγάνδα και υποκρισία: «Η Λιβύη κινδυνεύει από την στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στην χώρα»

Η κατάσταση στη Λιβύη εξελίσσεται συνεχώς, με την δημιουργία θεσμών και οργάνων από την μεταβατική κυβέρνηση της χώρας, προκειμένου αυτή να οδηγηθεί σε δημοκρατικές εκλογές στο τέλος του χρόνου.

Ωστόσο μεγάλο αγκάθι για αυτό είναι η παραμονή ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στη χώρα, οι οποίοι σύμφωνα με τα αποτελέσματα-συμπεράσματα της Διάσκεψης "Βερολίνο ΙΙ " θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη Λιβύη.

https://www.youtube.com/watch?v=YW1NHctXOaY

Η Τουρκία υπέβαλλε έγγραφη ένσταση αναφορικά με την παραμονή των Ενόπλων Δυνάμεών της στη Λιβύη, επικαλούμενη συμφωνία της με την κυβέρνηση Σάρατζ, σύμφωνα με την οποία βρίσκεται νόμιμα στη χώρα, οπότε και δεν θα αποχωρήσει.

Σημειωτέον ότι η Τουρκία όπως και η Ρωσία έχουν δυνάμεις μισθοφόρων τους στη Λιβύη.

Επίσης δεν έγινε καμία μνεία και από καμία χώρα στην Διάσκεψη του Βερολίνου, για τυχόν ύπαρξη ρωσικών στρατευμάτων στη Λιβύη, κάτι το οποίο είναι εξόχως σημαντικό, αφού η μόνη χώρα που έχει προσωπικό και μέσα των Ενόπλων Δυνάμεών της στη χώρα είναι η Τουρκία, καταδεικνύοντας την ως εκείνη που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για την πορεία της Λιβύης προς τις εκλογές και την ειρήνευση.

Έτσι η Τουρκία χρησιμοποιώντας τα "εξαπτέρυγά της" στη Λιβύη, προσπαθεί να εμφανίσει διεθνώς ότι και η Ρωσία διαθέτει προσωπικό και μέσα των Ενόπλων Δυνάμεών της στη χώρα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια της να αντιστρέψει το διεθνές κλίμα εναντίον της, προκειμένου να παραμείνει στρατιωτικά τελικά στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με  τον επικεφαλής του Ιδρύματος Δημοκρατίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (DHRF), Emadeddin Muntasser, ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται τώρα στη Λιβύη,  δήλωσε την Παρασκευή, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη και η διεθνής κοινότητα παροτρύνουν τους μισθοφόρους και τις ξένες δυνάμεις να αποσυρθούν από την πολέμη.

Μάλιστα τουρκικό δημοσίευμα αναφέρει τα εξής :

"Tο DHRF πληροφορήθηκε από πηγές του υπουργείου Άμυνας της Λιβύης που μιλούσαν υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας τους, ότι εντοπίστηκαν τακτικά ρωσικά στρατεύματα κοντά στην αεροπορική βάση Jufra και παρείχαν απόδειξη εμπιστευτικών αεροφωτογραφιών και συντεταγμένων της τοποθεσίας αυτών των στρατευμάτων.

Σύμφωνα με δήλωση του DHRF, τα αντίγραφα αυτά διαβιβάστηκαν σε μέλη των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Λιβύης.

"Ενώ η Ρωσία έχει μεταφέρει μέλη της μισθοφορικής εταιρείας Wagner στη χώρα τουλάχιστον από το 2017, η ανάπτυξη τακτικών μελών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων είναι μια σαφής κλιμάκωση με σοβαρές επιπτώσεις για την εθνική ασφάλεια της Λιβύης, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης", είπε ο Muntasser.

"Επιπλέον, η παρουσία αυτών των στρατευμάτων καθιστά σαφές ότι η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει τη Λιβύη σύντομα και εξαλείφει τη δυνατότητα διεξαγωγής ελεύθερων και δίκαιων εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου, όπως προβλέπεται από το φόρουμ πολιτικού διαλόγου της Λιβύης", πρόσθεσε.

Ο Muntasser υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρχει μέλλον για ελευθερία, δημοκρατία ή ανθρώπινα δικαιώματα "σε περιοχές όπου ο Πούτιν διατηρεί στρατιωτικές βάσεις,  και εμπλέκεται σε μέσα ενημέρωσης και εκλογικό σαμποτάζ".

Η Ρωσία υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Στρατηγού Khalifa Haftar μαζί με τη Γαλλία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), οι οποίοι υποστήριξαν επίσης την επίθεση του Haftar στην πρωτεύουσα Τρίπολη το 2019.

Το Wagner Group ιδρύθηκε το 2014 και ανήκε στον επιχειρηματία Yevgeny Prigozhin.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εταιρεία έκανε την παρουσία της πιο έντονη στη Συρία και τη Λιβύη, όπου η Ρωσία συμμετείχε ενεργά στον εμφύλιο πόλεμο και σύμφωνα με πληροφορίες χρησιμοποίησε την Wagner ως ''αντιπρόσωπό'' της στην περιοχή.

Αν και η Ρωσία δεν αναγνωρίζει επίσημα καμία συνεργασία με την Ομάδα Wagner, αναφορές και πληροφορίες αποδεικνύουν το αντίθετο.

Στη Λιβύη, η Ρωσία υποστήριξε τον Χαφτάρ στον αγώνα του για ανάληψη της εξουσίας από την αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), η οποία υπήρχε πριν την προσωρινή κυβέρνηση υπό τον Abdul Hamid Dbeibah.

Η Στρατιωτική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αφρικής (AFRICOM) στις 24 Ιουλίου 2020, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «διαδραμάτισε μη βοηθητικό ρόλο στη Λιβύη για την πορεία της προς την ειρήνη παραδίδοντας προμήθειες και εξοπλισμό στον όμιλο Wagner».

https://www.youtube.com/watch?v=sWI83L799DE

Η Ομάδα Wagner έχει 2.000 άτομα στη Λιβύη, σύμφωνα με πληροφορίες. Επί του παρόντος, η ομάδα έχει βάσεις στις πόλεις Sirte και Jufra.

Η προθεσμία για την αναχώρηση των ξένων μισθοφόρων από τη Λιβύη με την εκεχειρία του Οκτωβρίου πέρασε τον Ιανουάριο, αλλά οι κλήσεις για επιτάχυνση της διαδικασίας συνεχίζονται καθώς δεν έχει ανακοινωθεί ούτε παρατηρηθεί κάποια κίνηση στο έδαφος.

Εκτίμησή μας είναι ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια από πλευράς Τούρκων να εμφανίσουν ότι και η Ρωσία διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις της στη Λιβύη και όχι μόνο μισθοφόρους σε μια απέλπιδα προσπάθεια της να αντιστρέψει το διεθνές κλίμα εναντίον της, προκειμένου να παραμείνει στρατιωτικά τελικά στη χώρα.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ