Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Πως Ρωσία και Ινδία θα μπορούσαν να διατηρήσουν την τάξη στο Αφγανιστάν

Την Τρίτη, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν ήταν 90% ολοκληρωμένη. 

Την περασμένη εβδομάδα, ο αρχηγός στρατηγός Ώστιν Μίλερ, προειδοποίησε ότι το Αφγανιστάν, μπορεί να βρίσκεται στο δρόμο για εμφύλιο πόλεμο, αφού η Ουάσιγκτον ολοκληρώσει την απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων.

Η απόσυρση αυτή, ανοίγει τον δρόμο ώστε οι μουτζαχεντίν (σ.σ. οι ‘ιεροί πολεμιστές’) του ΙΕΑ (σ.σ. ‘Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν’, έτσι αποκαλούσαν τη χώρα οι Ταλιμπάν όταν είχαν καταλάβει την εξουσία με τα όπλα), να προχωρήσουν σε όποια αντίποινα θεωρούν πως αρμόζουν εναντίον των δυνάμεων κατοχής.

Σε κάθε περίπτωση, η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων θα αποτελέσει δοκιμασία για τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, που θα κληθούν να υπερασπιστούν τα εδάφη της χώρας, υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης χωρίς ξένη υποστήριξη στο πεδίο.

Ο στρατιωτικός ιστορικός Μακγόργκορ, πιστεύει ότι η Μόσχα έχει κάθε λόγο, να βοηθήσει στην αποφυγή εμφυλίου λέγοντας

«Τα απομεινάρια της πρώην Βόρειας Συμμαχίας, θα αναδυθούν αναμφίβολα με τη βοήθεια της Μόσχας, για να διατηρήσουν κάποια εμφάνιση τάξης στο δυτικό τμήμα της χώρας».

Ο Μακγκγκόρ, δήλωσε ότι οι προοπτικές είναι «φτωχές» για την  αφγανική κυβέρνηση, να είναι σε θέση, να παραμείνει στην εξουσία και να αποφύγει την κατάρρευση μετά την έξοδο των ΗΠΑ.

Η αμερικανική στρατιωτική απόσυρση από το Αφγανιστάν, πρόσθεσε ο Μακρέγκορ, έχει καθυστερήσει πολύ καθώς υποστήριξε, όταν ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ,  αποφάσισε να αποσύρει τις δυνάμεις του.

«Η απόσυρση πραγματοποιείται γρήγορα και αποτελεσματικά», δήλωσε ο Macgregor.

Αυτό που πολλοί πιστεύουν, είναι ότι θα λειτουργήσει ο «αυτοματισμός», καθώς τα γειτονικά ασιατικά έθνη θα ενεργήσουν για να προστατεύσουν άμεσα, τα δικά τους συμφέροντα και θα εμποδίσουν τους ισλαμιστές εξτρεμιστές που λειτουργούν από το Αφγανιστάν, να εξαπλωθούν ανεξέλεγκτα σε ολόκληρη την περιοχή.

Η Ινδία θα συνεργαστεί με τη Ρωσία και το Ιράν, για τον περιορισμό της επιρροής των σουνιτικών ισλαμιστικών στοιχείων, στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

 Η Κίνα, θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει τις μεταφορικές της υποδομές μέσω του Πακιστάν και τμημάτων του Αφγανιστάν, υπό την προϋπόθεση ότι οι Κινέζοι μπορούν να προστατευτούν, αλλιώς, οι Κινέζοι θα επιλέξουν άλλες διαδρομές.

Η Ρωσία, θα συνεργαστεί τόσο με τις κυβερνήσεις της Κεντρικής Ασίας όσο και με το Ιράν, για να εμποδίσει τους Ταλιμπάν, να διαδώσουν την εξουσία και την επιρροή τους.

 Ο Μακγκγκόρ, όπως ανέφερε γνωρίζει ότι οι Ταλιμπάν, έχουν ήδη περάσει στο Τατζικιστάν όπου η Ρωσία έχει στρατιωτική βάση.

«Η Μόσχα, γνωρίζει ότι πρέπει να συνεργαστεί με τους γείτονές της στην Κεντρική Ασία και το Ιράν, για την ενεργό συγκράτηση του σουνιτικού ισλαμιστικού βακίλλου και της βιομηχανίας ηρωίνης στο Αφγανιστάν», είπε.

Πράγματι, μόλις εχθές η Ρωσία, ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της απειλής επίθεσης από τους Ταλιμπάν στο Τατζικιστάν, και προς το παρόν μπορούμε να μιλήσουμε για δεκάδες χιλιάδες τζιχαντιστές του κινήματος των Ταλιμπάν που απαγορεύονται στη Ρωσία, σκοπεύει να στείλει  στο Τατζικιστάν όλη την απαραίτητη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της παροχής δυνάμεων της 201ης στρατιωτικής βάσης. 

Μιλάμε για 7 χιλιάδες στρατιώτες, περισσότερα από εκατό άρματα μάχης, δεκάδες θωρακισμένα οχήματα και ακόμη και εξοπλισμό αεροπορικής άμυνας, εάν χρειαστεί.

Σε αυτή την γεωστρατηγική λογική και η κυβέρνηση του Προέδρου Μπάιντεν, θα πρέπει να επιδιώξει να συνεργαστεί εποικοδομητικά με τη Μόσχα και το Πεκίνο, σε συνδυασμένες προσπάθειες για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή.

Και όπως ανέφερε ο Μακγκγκόρ, πιστεύει ότι «Το αν η Ουάσιγκτον βοηθά με οποιονδήποτε ουσιαστικό τρόπο είναι άγνωστο, αλλά η Ουάσιγκτον θα πρέπει να το κάνει αν είναι δυνατόν. Η Ουάσιγκτον, είναι πολύ πιο πιθανό να πετύχει στη μείωση της εγκληματικότητας στο Αφγανιστάν, υποστηρίζοντας άλλους στην περιοχή εάν συνεργαστούμε ».

Οι Αφγανοί μοιάζουν διχασμένοι. Ορισμένοι, κατά δημοσιεύματα σε ΜΜΕ, είναι έτοιμοι να βγουν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν την ανεξαρτησία της χώρας, αφού αποχωρήσουν τα ξένα στρατεύματα. Άλλοι, τρέμουν την προοπτική της επανόδου των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Άξιο αναφοράς είναι πως η Κίνα, το Πακιστάν, η Ρωσία και οι ΗΠΑ εξέδωσαν  κοινή ανακοίνωση – κάτι σπάνιο – απαιτώντας από τους Ταλιμπάν, να μην παρενοχλήσουν την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων καθώς και οι αντιμαχόμενες πλευρές, να βρουν τρόπο να συναφθεί ειρηνευτική συμφωνία. Τόνισαν, πως δεν θα αναγνωρίσουν καμία κυβέρνηση που θα έχει καταλάβει την εξουσία διά της βίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ