Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η Τουρκία ''μπλοκάρει'' τις εκλογές στη Λιβύη - Ελληνική αποστολή στη Τρίπολη

Οι συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με στόχο να ανοίξουν το δρόμο για τις εκλογές στη Λιβύη στα τέλη Δεκεμβρίου απέτυχαν να βρουν κοινό έδαφος, δήλωσε ο αναπληρωτής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη την Παρασκευή το βράδυ, μετά από εβδομαδιαίες συνομιλίες  στη Γενεύη.

Ο Raisedon Zenenga, βοηθός γενικός γραμματέας και συντονιστής της αποστολής υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL), κάλεσε τους συμμετέχοντες να συνεχίσουν την προσπάθεια, χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες ως «έντονη συζήτηση» που χαρακτηρίζεται από απειλές αποχώρησης.

«Ο λαός της Λιβύης θα αισθανθεί σίγουρα απογοητευμένος καθώς εξακολουθούν να επιδιώκουν την ευκαιρία να ασκήσουν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου», δήλωσε η Ζενένγκα στην τελική συνεδρίαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Αυτό δεν αποτελεί καλό σημάδι για την αξιοπιστία και τη μελλοντική συνάφεια του LPDF (Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης)", είπε. "Σας ενθαρρύνω να συνεχίσετε να συνομιλείτε μεταξύ σας για να επιτύχετε έναν εφαρμόσιμο συμβιβασμό και να παγιώσετε αυτό που σας ενώνει."

Οι συνομιλίες, που πραγματοποιήθηκαν σε ένα ξενοδοχείο περίπου 15 χιλιόμετρα από τη Γενεύη, είχαν παραταθεί σε μια πέμπτη ημέρα την Παρασκευή με αντιπροσώπους που προσπαθούσαν να συμφωνήσουν.

Αναμενόταν να δημιουργήσουν τη συνταγματική βάση για προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές έως την 1η Ιουλίου.

Ωστόσο, εκπρόσωποι και αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν μεταξύ τους σχετικά με διάφορες προτάσεις που κυκλοφορούν, με αποτέλεσμα οι διοργανωτές να παρατείνουν τις συνομιλίες που είχαν αρχικά προγραμματιστεί να διαρκέσουν τέσσερις ημέρες.

Σε αυτή τη διαδικασία, εμφανίστηκαν τρεις άλλες προτάσεις.

Μία από αυτές ήταν συνεπής με τον οδικό χάρτη που οδηγεί στις εκλογές, μια άλλη δεν ήταν συμβατή με τον εν λόγω χάρτη και  η τελευταία επιδίωξε να καθορίσει τις  προϋποθέσεις για την άφιξη στην ημερομηνία της 24ης Δεκεμβρίου.

Ωστόσο προτάσεις που δεν κάνουν τις εκλογές ως εφικτές και πιθανές να διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου δεν θα γίνουν δεκτές, διευκρίνισε η UNSMIL.

Οι εκλογές θα ήταν ένα κρίσιμο βήμα στις διεθνείς προσπάθειες για την επίτευξη σταθερότητας στη Λιβύη, η οποία βρίσκεται σε αναταραχή από την εξέγερση του ΝΑΤΟ το 2011 ενάντια στον Μουαμάρ Καντάφι.

Μια ειρηνευτική διαδικασία υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών έφερε κατάπαυση του πυρός το περασμένο καλοκαίρι αφού σταμάτησαν οι συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων φατριών και στη συνέχεια σχηματίστηκε κυβέρνηση ενότητας.

https://www.youtube.com/watch?v=gOlQAmt2-B8

Οι συνομιλίες στην Ελβετία που έγιναν χρονικά έπονταν το διεθνές συνέδριο στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα.

Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, Jan Kubis, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η αποχώρηση από την Ελβετία χωρίς απόφαση αυτή την εβδομάδα δεν ήταν «επιλογή» δεδομένου του χρονικού πλαισίου.

Την Πέμπτη, ο Jan Kubis χαρακτήρισε τη συνεδρία αυτή ως «δύσκολη» και κάλεσε τους αντιπροσώπους να απέχουν από «ασεβείς συμπεριφορές και προσωπικές επιθέσεις», χωρίς να προβεί σε περαιτέρω αναφορές και διευκρινήσεις.

Το μέλος του LPDF, Elham Saudi, δήλωσε στο Reuters την Παρασκευή: «Αυτό δεν είναι το αποτέλεσμα που πολλοί από εμάς περίμεναν, αλλά είναι το καλύτερο αποτέλεσμα, δεδομένης της επιλογής που ήταν στο τραπέζι και της αδυναμίας της ηγεσίας της UNSMIL να διατηρήσει τις συνομιλίες σε καλό δρόμο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Αυτό καθυστερεί μόνο τη μάχη, αλλά δεν επιλύει το ζήτημα», είπε. «Ας θυμηθούμε τα συμφέροντα της Λιβύης και των Λιβύων που αξίζουν εκλογές».

Μια επίσημη κατάπαυση του πυρός συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο και τον επόμενο μήνα οι συμμετέχοντες στον ειρηνευτικό διάλογο του ΟΗΕ έθεσαν ημερομηνία για τις εκλογές και συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια νέα προσωρινή κυβέρνηση.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικοί κίνδυνοι με πολλές ένοπλες ομάδες να κατέχουν δύναμη στο έδαφος.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι οι ξένες δυνάμεις που έχουν συμφέροντα στη Λιβύη, επηρεάζουν τους πολιτικούς φορείς της χώρας προκειμένου να ασκούν μέσω αυτών μεγαλύτερη επιρροή  μελλοντικά στην διακυβέρνηση της πολύπαθης χώρας.

Επί της ουσίας οι ξένες δυνάμεις χρησιμοποιούν τους Λίβυους πολιτικούς στη βάση του "διαίρει και βασίλευε"

Τέλος με βάση τα συμπεράσματα  της Διάσκεψης του Βερολίνου ΙΙ, Τουρκία και Ρωσία κατά βάση, έχουν κάθε λόγο να μην υπάρχει συναίνεση από τους Λίβυους πολιτικούς για την πορεία προς τις εκλογές του Δεκεμβρίου, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν αναγκασμένες είτε να αποχωρήσουν  στρατιωτικά από τη Λιβύη πράγμα που δεν τις συμφέρει, είτε να παραμείνουν εκτιθέμενες έτσι στη Διεθνή Κοινότητα, πράγμα που πάλι δεν τις εξυπηρετεί.

'Ετσι βάζουν τα "πιόνια τους" τους ελεγχόμενους από τις ίδιες Λίβυους πολιτικούς να κάνουν για λογαριασμό τους, "την βρώμικη δουλειά".

https://www.youtube.com/watch?v=XeDNHpfvM4w

  

H Eλλάδα ''μπαίνει'' στη Λιβύη 

 

Η κοινή βούληση για την περαιτέρω προώθηση των οικονομικών, εμπορικών και διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Λιβύης, εκφράστηκε κατά τη συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, με τον Λίβυο ομόλογό του, αρμόδιο για τις πολιτικές υποθέσεις, Mohamed Khalil Issa, στην οποία συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Γιάννης Σμυρλής.

Σε κοινές δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, με την οποία ξεκίνησε τις επαφές του στην Τρίπολη, ο Κώστας Φραγκογιάννης επισήμανε πως η επίσκεψή του γίνεται σε συνέχεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού, του υπουργού Εξωτερικών και του πρόεδρου του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης στην Ελλάδα και έχει σκοπό την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Εστιάζοντας στη συνάντηση, είπε πως παρακολούθησε μια συνολική επισκόπηση της κατάστασης των σχέσεων της Ελλάδας με τη Λιβύη, τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Επίσης, ανέφερε πως ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις που άπτονται της πολιτικής διαδικασίας και των επικείμενων εκλογών, «που ελπίζουμε ότι θα γίνουν στις 24 Δεκεμβρίου», όπως προσέθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, ανέφερε πως είχε μια επισκόπηση των διμερών σχέσεων, κυρίως σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο, καθώς και θέματα που έχουν σχέση με την ενέργεια, τον τουρισμό, τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες.

Γνωστοποίησε ακόμα, πως η Ελλάδα ετοιμάζει μια επιχειρηματική αποστολή στη Λιβύη, «που πρόκειται να σχεδιαστεί τους επόμενους τρεις μήνες με μεγάλη λεπτομέρεια», προκειμένου να έχει επιτυχία μια δεύτερη επίσκεψή του μαζί με τους επιχειρηματίες στη Λιβύη.

Περαιτέρω, υπογράμμισε πως κατά τη συνάντηση υπογράμμισε πως το τουρκοκλιβυκό μνημόνιο που άπτεται της οριοθέτησης της ΑΟΖ είναι άκυρο, διότι δεν διέπεται από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που αφορά τις θαλάσσιες ζώνες.

Απαντώντας σε ερώτηση λιβυκών μέσων ενημέρωσης για τις προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας και Λιβύης, ο κ. Φραγκογιάννης είπε πως η επιθυμία της Ελλάδας είναι να έρθουν κοντά οι δύο χώρες και οι δύο επιχειρηματικές κοινότητες, να έρθουν Έλληνες επιχειρηματίες στη Λιβύη, να ξανακερδίσουμε το χαμένο έδαφος και να ξεπεραστεί ακόμα και το επίπεδο που είχαν αναπτύξει στο παρελθόν.

Αποτυπώνοντας το κλίμα της συνάντησης, ο Κώστας Φραγκογιάννης είπε: «Ο Λίβυος υφυπουργός με καλωσόρισε και μου είπε ότι θα πρέπει να νιώθω σαν το σπίτι μου. Το αποδέχθηκα με χαρά και του είπα ότι η Λιβύη θα πρέπει να νιώθει για την Ελλάδα ότι είναι το δικό της βήμα στην ΕΕ. Είμαστε φίλοι, είμαστε στρατηγικοί συνέταιροι και ελπίζω ότι σύντομα θα είμαστε και από τους σημαντικούς εμπορικούς εταίρους».

Από τη μεριά του, ο υφυπουργός  Εξωτερικών της Λιβύης, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, Mohamed Khalil Issa, χαιρέτισε την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη, σημειώνοντας πως αυτό το βήμα παίζει μεγάλο ρόλο στην προώθηση των σχέσεων Ελλάδας-Λιβύης.

Η Λιβύη και η Ελλάδα είναι φίλες χώρες, τόνισε και είπε πως «κατά τη συνάντηση ζητήσαμε να αναβαθμιστούν περαιτέρω οι διπλωματικές σχέσεις».

Έκανε ακόμα γνωστό πως έθεσε κατά τη συνάντηση την πρόταση για την ίδρυση επιχειρηματικού φόρουμ μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων, εκτιμώντας πως η πρωτοβουλία θα προωθήσει την οικονομική δυναμική μεταξύ των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης αναφέρθηκε στους δεσμούς των δύο χωρών, με έμφαση τις διμερείς συμφωνίες που έχουν συνάψει. «Η Λιβύη και η Ελλάδα είναι φίλες χώρες. Ο ελληνικός και ο λιβυκός λαός έχουν διπλωματικές σχέσεις ήδη από το 1964. Έχει υπογραφεί μεγάλος αριθμός συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών σε αυτό το διάστημα. Υπάρχει αριθμός συμφωνιών που είναι σε ισχύ, όπως η συνεργασία και η εκπαίδευση προσωπικού στον τομέα του ηλεκτρισμού. Άλλη συμφωνία που είναι σε ισχύ είναι η συμφωνία για εκπαίδευση στρατιωτικού προσωπικού μεταξύ των υπουργείων Άμυνας Ελλάδας-Λιβύης. Επίσης, υπάρχουν άλλες συμφωνίες στον τομέα της οικονομίας» ανέφερε.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ