Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, όπως αναφέρεται στην ελληνική, ηλεκτρονική έκδοση της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας, σχολίασε το έγγραφο εργασίας που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και αφορά τη σύσταση μιας κοινής επιτροπής για την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν μέσω της επικράτειας της Ρωσίας.
Τίποτα στο υπό συζήτηση έγγραφο δεν συνεπάγεται είτε την εδαφική αλλαγή, είτε αλλαγή στα κρατικά σύνορα, είτε τις αρχές της οριοθέτησης. Αφορά μόνο τη δημιουργία επιτροπής για την οριοθέτηση και το χρονοδιάγραμμα των δραστηριοτήτων της. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αυτό το έγγραφο που κυκλοφορεί, δεν περιέχει κάτι μυστικό και κάτι τέτοιο.
Παρά τις φήμες σχετικά με τα σχέδια για τη μεταφορά των εδαφών, όποιος διαβάζει την τριμερή δήλωση μπορεί να δει, ότι εκεί δεν υπάρχουν ρήτρες για τη μεταφορά των ορισμένων χωριών, κλπ. στο Αζερμπαϊτζάν. Τέτοια πράγματα είναι παράλογα, επειδή η κυβέρνηση, όποιος κι αν είναι, δεν έχει τέτοιες εξουσίες, διότι σύμφωνα με το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Αρμενίας, τα ζητήματα που σχετίζονται με την αλλαγή της επικράτειας της Αρμενίας επιλύονται μόνο με ψηφίσματα. Στη τριήμερής δήλωση δεν γίνεται λόγος επίσης για τους θυλάκες, την επιστροφή ή την ανταλλαγή τους.
Φήμες ότι ως αποτέλεσμα της οριοθέτησης η Αρμενία αναγνωρίζει τα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν δεν είναι σοβαρές, καθώς τα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν έχουν ήδη αναγνωριστεί το 2010, ανέφερε ο Πασινιάν.
Το χρονικό της αναθέρμανσης στον Καύκασο
Υπενθυμίζεται, ότι στις 12 με 13 Μαΐου, όταν η κοινή γνώμη είχε στραμμένο το βλέμμα της στη Μέση Ανατολή και στην ανάφλεξη των συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνη, υπήρξε αναθέρμανση του μετώπου στον Νότιο Καύκασο.
Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εισέβαλλαν στο έδαφος της Αρμενίας και συγκεκριμένα στις περιοχές Σιουνίκ και Κεγαρκουνίκ, αναγκάζοντας την αρμενική κυβέρνηση να ζητήσει τη στρατιωτική βοήθεια της Ρωσίας. Στις 20 Μαΐου οι αρμενικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ στην περιοχή του Κεγαρκουνίκ και οι Αζέροι απάντησαν.
Εν τω μεταξύ οι περιοχές του Σιουνίκ και του Κεγαρκουνίκ τέθηκαν σε στρατιωτικό αποκλεισμό, αφού το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας προέτρεψε τους πολίτες να μην ταξιδέψουν στην παραμεθόριο για λόγους ασφαλείας. Τις τελευταίες ώρες επικρατεί εντονότατη ανησυχία στην Αρμενία μετά τη διαρροή εγγράφου, το οποίο μιλά για κοινή οριοθέτηση συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν με τη διαμεσολάβηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Οι Αρμένιοι νιώθουν προδομένοι από τον Πασινιάν
Μετά τη συνθηκολόγηση της Αρμενίας στον πρόσφατο πόλεμο των 44 ημερών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου η Δημοκρατία του Αρτσάχ έχασε το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών της από τις αζέρικες δυνάμεις (με τη βοήθεια του τουρκικού παράγοντα), η κοινή γνώμη τα έχει βάλει με τον Νικόλ Πασινιάν. Ο λαός της Αρμενίας νιώθει προδομένος από τον Πασινιάν, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία το 2018 με λαϊκή εξέγερση η οποία κατήγγειλε τη διαφθορά των μετασοβιετικών ελίτ.
Στην Αρμενία έχουν εξαγγελθεί πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές για τις 20 Ιουνίου.