Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ανάλυση: Που οδεύει η εμπόλεμη σύρραξη Ισραήλ-Παλαιστινίων;

Η σε εξέλιξη εμπόλεμη σύρραξη μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς-Ισλαμική Τζιχάντ από πλευράς Παλαιστινίων, μπορεί να εκδηλώθηκε με αφορμή τα επεισόδια μεταξύ  Ισραηλινών αστυνομικών και νεαρών Παλαιστίνιων στο τέμενος του Al Aqsa στην Ιερουσαλήμ, ωστόσο ήταν κάτι το αναμενόμενο για το οποίο το Ισραήλ αλλά και οι Παλαιστίνιοι προετοιμάζονται εδώ και καιρό.

Η είσοδος του Ιράν στον Συριακό πόλεμο είναι αυτή που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις και εξηγώ.

Υπάρχει το λεγόμενο Σιιτικό τόξο στη Μ. Ανατολή το οποίο ξεκινάει από τον Περσικό κόλπο και το Ιράν και μέσω νοτίου Ιράκ, το οποίο κατοικείται από Σιίτες, τη Συρία του Άσσαντ και τη Χεζμπολάχ του νοτίου Λιβάνου, καταλήγει στη Μεσόγειο.

Αυτό το Σιιτικό τόξο έχει πολύ μεγάλη ενεργειακή αλλά και γεωπολιτική σημασία, αφού το ηγετικό του κράτος το Ιράν, βρίσκει μέσω των παραπάνω συμμάχων του έξοδο στη Μεσόγειο, παρακάμπτοντας τον Περσικό κόλπο, τον κόλπο του Άντεν, την Ερυθρά θάλασσα και τη διώρυγα του Σουέζ.

Αυτός είναι και ο πρώτος λόγος της εμπλοκής του Ιράν στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, παρέχοντας υποστήριξη στο καθεστώς Άσσαντ, είτε μέσω της Χεζμπολάχ του νοτίου Λιβάνου την οποία εξόπλισε αφειδώς, είτε μέσω δικών του δυνάμεων, Φρουρών της Επανάστασης IRGC, οι οποίοι μέσω νοτίου και κεντρικού  Ιράκ, εισήλθαν και συνεχίζουν συνεχώς να εισέρχονται στη Συρία, στην οποία  είτε έχουν δημιουργήσει αφενός δικά τους στρατόπεδα-βάσεις, είτε "κρύβονται" καλυμμένοι μέσα σε Μονάδες του Συριακού στρατού του Άσσαντ.

Γεγονός πάντως είναι ότι ενεπλάκησαν στον Συριακό εμφύλιο πόλεμο οι παραπάνω δυνάμεις των Ιρανών, με σωτήρια αποτελέσματα για τον στρατό του Άσσαντ.

Ο δεύτερος και ίσως ο βασικότερος λόγος της εμπλοκής του Ιράν στο Συριακό εμφύλιο, είναι για να προσεγγίσει εδαφικά το Ισραήλ, το οποίο είναι ο θανάσιμος εχθρός του και το οποίο απειλεί να εξαφανίσει ως κράτος.

Έτσι έφτασαν δυνάμεις του Ιράν να βρίσκονται απέναντι από τα Υψώματα του Γκολάν στο Ισραήλ και  απέναντι από τα βόρεια σύνορά του μέσω της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Το Ιράν έκανε όμως και κάτι άλλο, εξόπλισε την Χεζμπολάχ με πολλούς πυραύλους και ρουκέτες και έδωσε μερική πρόσβαση από τεχνολογικής άποψης για την κατασκευή τους, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν να έδωσε και drone στην εν λόγω οργάνωση.

Για πρώτη φορά το Ισραήλ αντιμετωπίζει τέτοια  πολλαπλή απειλή, η οποία λόγω εγγύτητας και του ιδιόμορφου στενόμακρο σχήμα του κράτους του Ισραήλ, γίνεται περισσότερο επικίνδυνη.

Από την άλλη το Ισραήλ έχει  να αντιμετωπίσει το αιώνιο πρόβλημα της  Χαμάς και Ισλαμικής Τζιχάντ που εδρεύουν στη Λωρίδα της Γάζας.

Μάλιστα οι Ισραηλινοί εδώ και καιρό είχαν επισημάνει το γεγονός ότι οι δύο αυτές οργανώσεις είχαν εξοπλιστεί με πολυάριθμους πυραύλους και ρουκέτες, όπως και η Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ μέχρι πρότινος υιοθετούσε μια ήρεμη στάση έναντι των Παλαιστινίων, επικεντρώνοντας την προσοχή του στη Συρία, βομβαρδίζοντας συνεχώς με την αεροπορία του Ιρανικούς στόχους εντός της Συρίας.

Παράλληλα προέβαινε σε κτυπήματα κατά  Ιρανικών τάνκερ τα οποία κατευθύνονταν στη Συρία από το Ιράν, και τα οποία μετέφεραν εκτός από καύσιμα, είδη πρώτης ανάγκης αλλά και όπλα στη Συρία.

ΗΠΑ και Ιράν ενεπλάκησαν σε έμμεσες συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με σκοπό αφενός την άρση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του, αφετέρου την τήρηση των δεσμεύσεων του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Αυτό,σε συγκερασμό με το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν την άμεση απεμπλοκή τους από τη Μ. Ανατολή και την εστίαση τους πρωτίστως κατά της Κίνας και δευτερευόντως κατά της Ρωσίας, δημιούργησε την αίσθηση στο Ιράν ότι το Ισραήλ εγκαταλείπεται από τις ΗΠΑ, αναφορικά με το σκέλος της  από κοινού στρατιωτικής τους δράσης σε έναν πόλεμο στην Μ. Ανατολή.

Αυτό βέβαια έπρεπε να δοκιμαστεί από πλευράς του Ιράν, το οποίο ουσιαστικά βλέπει την στρατιωτική αντιπαράθεση Ισραήλ-Χαμάς ως την ευκαιρία που περίμενε.

Το Ιράν θα επιδιώξει να εμπλέξει τη Χεζμπολάχ σε πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, όπως και από το έδαφος της Συρίας, προκειμένου να προκαλέσει λαϊκή δυσαρέσκεια στο Ισραήλ και σημαντικά προβλήματα στην πολεμική του μηχανή. 

Τότε αναλόγως της κατάστασης και κυρίως της στάσης των ΗΠΑ, σκοπεύει να επέμβει με καταιγισμό πυραύλων το ίδιο πλήττοντας το δοκιμασμένο και απομονωμένο Ισραήλ.

Βέβαια αυτός μπορεί να  είναι ο Ιρανικός σχεδιασμός, ωστόσο τα σχέδια ΗΠΑ και Ισραήλ λένε άλλα για την περιοχή

ΗΠΑ και Ισραήλ γνωρίζοντας τα παραπάνω στα τέλη του 2020 διεξήγαγαν την κοινή στρατιωτική άσκηση Juniper Falcon, η οποία συγκεντρώνει την Ισραηλινή Αεροπορική Αεροπορική Άμυνα και τον αμερικανικό στρατό υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ (EUCOM) και  διεξήχθη σε διάφορα σημεία τόσο στο Ισραήλ όσο και στη Γερμανία.

Οι συνθήκες ήταν πολύ διαφορετικές λόγω της πανδημίας του κορoνοϊού. Έπρεπε να γίνουν ειδικές προσαρμογές για να επιτρέπεται η  ομαλή ροή της άσκησης. 

Η άσκηση, σύμφωνα με το IDF, προσομοιώνει μια κατάσταση στην οποία το Ισραήλ δέχεται επίθεση από πυραύλους επιφάνειας- επιφάνειας, και άλλες εναέριες απειλές.

Η άσκηση αποσκοπούσε στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του στρατού των ΗΠΑ και του IDF, καθώς και στην αμοιβαία μάθηση για τη διατήρηση μιας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ τους.

Είναι η 20η χρονιά που πραγματοποιήθηκε η άσκηση, στην οποία μετείχαν πολλές μονάδες Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και το Ναυτικό.

"Ο βαθύς δεσμός μεταξύ του IDF και του στρατού των ΗΠΑ θα συνεχίσει να εντείνεται, ενισχύοντας παράλληλα την ανταπόκριση σε όλες τις απειλές που αντιμετωπίζει σήμερα το IDF", ανέφερε σε δήλωσή του το IDF.

Στο Juniper Falcon 2019, περίπου 300 Αμερικανοί από την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών (USEUCOM) πέταξαν στο Ισραήλ και ενώθηκαν με  περίπου 400 στρατιώτες του IDF από διάφορες μονάδες σε μια άσκηση που επικεντρώθηκε σε  διάφορα σενάρια.

Η Ουάσιγκτον και η Ιερουσαλήμ υπέγραψαν συμφωνία που προέβλεπε οι  ΗΠΑ να βοηθήσουν το Ισραήλ με την πυραυλική άμυνα σε περιόδους πολέμου.

Το 2018, 3.000 αμερικανικά στρατεύματα συμμετείχαν στην Juniper Cobra, η οποία προσομοίωσε μια μαζική επίθεση πυραύλων κατά του Ισραήλ.

Το σενάριο της άσκησης ουσιαστικά "φωτογραφίζει", πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ προερχόμενη από το Ιράν.

Οι ανησυχίες του Ισραήλ σχετικά με την ιρανική απειλή, το οδήγησαν το Δεκέμβριο του 2020 να πραγματοποιήσει τις πρώτες συνδυασμένες δοκιμές της ικανότητας του ενιαίου αντιαεροπορικού συστήματος πολλαπλών πυραυλικών αμυντικών συστημάτων,  αναφορικά με την επικοινωνία όλων των υποσυστημάτων του, για την ταυτόχρονη παρακολούθηση ενός συνδυασμού εισερχόμενων απειλών, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων, UAVS, βαλλιστικών και πυραύλων cruise.

Οι δοκιμές είχαν αξιοσημείωτη επιτυχία και παρείχαν πολύτιμα δεδομένα για τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του μεσαίου εύρους συστήματος αεροπορικής άμυνας του David Sling, τοποθετώντας το σε βαλλιστικούς πυραύλους, καθώς και προβάλλοντας τις νέες δυνατότητες του Iron Dome.

Το αντιαεροπορικό σύστημα μέσου βεληνεκούς "Σφεντόνα του Δαυίδ" και το αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς "Iron Dome", απέδειξαν ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ομαλά μαζί και με το αντιαεροπορικό μεγάλου βεληνεκούς "Arrow", το οποίο έχει σχεδιαστεί για να χτυπά μεγάλους βαλλιστικούς πυραύλους σε υψηλά, εξω ατμοσφαιρικά υψόμετρα, ενώ δοκιμάστηκαν επίσης οι συστοιχίες ραντάρ μεγάλης εμβέλειας.

Η σειρά των δοκιμών διεξήχθη από την εταιρεία αμυντικών συστημάτων Rafael, η οποία κατασκευάζει το Iron Dome και τον David's Sling, μαζί με την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, υπό τη διεύθυνση της Διεύθυνσης Οργανισμού Άμυνας του Ισραήλ (IMDO) με τη συμμετοχή της Αμερικανικής Υπηρεσίας Άμυνας Πυραύλων, του συνεργάτη του Ισραήλ στην ανάπτυξη αυτών των συστημάτων αεροπορικής άμυνας.

Ο διευθυντής του IMDO Moshe Patel δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου, ότι η άσκηση αντιαεροπορικής άμυνας που πραγματοποιήθηκε σε αυτή την κλίμακα ήταν η πρώτη, κατά την οποία εξετάστηκαν  οι δυνατότητες ενδοεπικοινωνίας όλων των συστημάτων, καθώς και ενεργοποίησης του συνόλου της πυραυλικής ασπίδας της  χώρας 

Το Υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να επεξεργαστεί τον αριθμό των στόχων που καταρρίφθηκαν.

Ο Pini Yungman, επικεφαλής της ανάπτυξης πυραύλων Rafael, δήλωσε ότι τα συστήματα είχαν καλή απόδοση, καταρρίπτοντας όλες τις εισερχόμενες απειλές.

Ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκάντζ σχολίασε: «Επαινώ την επιτυχημένη δοκιμασία, η οποία για πρώτη φορά ενσωμάτωσε πολυεπίπεδη αναχαίτιση από τα αμυντικά μας συστήματα. Αυτό είναι ένα από τα πιο προηγμένα δίκτυα στον κόσμο, το οποίο δίνει στο κράτος του Ισραήλ άμυνα έναντι όλων των πυραυλικών απειλών», είπε.

Κλείνοντας θα πούμε ότι εκτιμούμε πως τα επόμενα στάδια της σύρραξης Ισραήλ-Παλαιστινίων θα είναι η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ συγκεντρώνει αυξημένη πιθανότητα και η εμπλοκή της Χεζμπολάχ στο μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων κατά του Ισραήλ.

Το Ισραήλ σε τέτοια περίπτωση θα χτυπήσει με μαζικά αεροπορικά χτυπήματα και τη Χεζμπολάχ, ενώ το σίγουρο είναι ότι η Χαμάς θα χάσει πάρα πολλά από τα ηγετικά της στελέχη, τα οποία θα σκοτώσει το Ισραήλ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

turkia
Κόσμος 0

Σοκ στην Αθήνα! Τουρκικό γεωτρύπανο οδεύει προς την Κρήτη που θα εξορύξει υδρογονάνθρακες στην «λιβυκή ΑΟΖ»-Αφορμή πολέμου αν πατήσει Ελλάδα;

Έρχεται μεγάλη κρίση: «Ο κύβος ερρίφθη» από την Άγκυρα για έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη, τάχα στην λιβυκή ΑΟΖ