Στα τουρκικά ΜΜΕ κυκλοφορούσε η είδηση ότι το Ιράν απέστειλε δυνάμεις του από τη Συρία στην Υεμένη. Άμεση ήταν η αντίδραση της Ιρανικής Πρεσβείας στην Τουρκία, η οποία σε ανακοίνωσή της ανέφερε συγκεκριμένα:
«Ένας τέτοιος ισχυρισμός υποδηλώνει έλλειψη πληροφοριών σχετικά με την πραγματικότητα», έγραψε η πρεσβεία στην επίσημη σελίδα της στο Twitter την Κυριακή, απαντώντας σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας, ισχυριζόμενο ότι το Ιράν έχει αποστείλει δύναμη 120 μαχητών από το Ντειρ Ετζούρ της Συρίας στην Υεμένη, για να ενισχύσει το κίνημα Ansarullah .
«Αυτός ο εξωπραγματικός ισχυρισμός έρχεται σε αντίθεση με την προσέγγιση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν για τον καταστροφικό και απάνθρωπο πόλεμο εναντίον του λαού της Υεμένης», πρόσθεσε.
Η πρεσβεία τόνισε ότι «η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν πάντα ζητούσε τον τερματισμό αυτού του πολέμου κατά της Υεμένης και υποστήριξε τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση στη χώρα».
Το Ιράν υπογράμμισε πάντα την ανάγκη για το τέλος του πολέμου και την άρση της πολιορκίας στην Υεμένη.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Mohammad Javad Zarif σε συνάντηση με τον επικεφαλής διαπραγματευτή για το λαϊκό κίνημα Ansarullah της Υεμένης, Mohammed Abdul-Salam, στο Ομάν τον περασμένο μήνα εξέφρασε τη λύπη του για τις συνθήκες που αντιμετωπίζει η Υεμένη ως αποτέλεσμα του εξαετούς πολέμου που επιβλήθηκε στη χώρα, ζητώντας τον τερματισμό στη στρατιωτική επίθεση υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και την άρση της πολιορκίας στο φτωχό έθνος.
Επανέλαβε την υποστήριξη του Ιράν για μια πολιτική λύση ως τη μόνη διέξοδο από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Υεμένη, την κατάπαυση του πυρός και τις συνομιλίες εντός της Υεμένης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Abdul Salam επαίνεσε επίσης την υποστήριξη του Ιράν προς τον λαό της Υεμένης και ενημέρωσε τον Zarif για τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα.
Η Σαουδική Αραβία, υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ και άλλους περιφερειακούς συμμάχους, ξεκίνησε έναν καταστροφικό πόλεμο στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015, με στόχο να φέρει την κυβέρνηση του πρώην προέδρου της Υεμένης Abd Rabbuh Mansur Hadi πίσω στην εξουσία και να συντρίψει το δημοφιλές κίνημα Ansarullah.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης και οι συμμαχικές λαϊκές επιτροπές, ωστόσο, έχουν μετατραπεί σε ένοπλη δύναμη εναντίον των εισβολέων υπό τη Σαουδική Αραβία
Η στρατιωτική επίθεση υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας έχει αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες Υεμενίτες νεκρούς και έχει εκτοπίζει εκατομμύρια ανθρώπους.
Επίσης καταστράφηκαν οι κρατικές υποδομές της Υεμένης και εξαπλώθηκε ο λιμός και οι μολυσματικές ασθένειες σε ολόκληρη τη χώρα.
Εμείς σημειώνουμε τη στρατηγική θέση της Υεμένης στο νότιο άκρο της Αραβικής χερσονήσου, όπου σε συγκερασμό με την έναντι αυτής Σομαλία, η οποία βρίσκεται στην Αφρικανική ήπειρο, ελέγχουν την είσοδο των πλοίων από τον Ινδικό ωκεανό και Περσικό κόλπο στην Ερυθρά θάλασσα-Σουέζ-Μεσόγειο.
Την Σομαλία την ελέγχει μεταξύ άλλων δυτικών δυνάμεων και η Τουρκία, η οποία διατηρεί στρατιωτική βάση στη χώρα και παράλληλα εκπαιδεύει τον Σομαλικό στρατό.
Αυτός είναι ο λόγος που τα Τουρκικά ΜΜΕ κόπτονται για την αποστολή δυνάμεων των Ιρανών στην Υεμένη, αφού δεν θα ήθελαν με τίποτε η Υεμένη να φιλοξενεί Ιρανούς μαχητές όπως γίνεται στη Συρία.
Η Τουρκία θέλει μόνο αυτή να ελέγχει την είσοδο και την έξοδο πλοίων προς την Ερυθρά θάλασσα
Αυτός είναι και ο λόγος που το Ιράν στρατιωτικά με παροχή προηγμένου υλικού έχει εφοδιάσει κατά καιρούς το κίνημα Ansarullah, στον πόλεμό του ενάντια στο συνασπισμό της Σαουδικής Αραβίας.
Ιδιαίτερα θα εστιάσουμε στα πολλαπλά χτυπήματα με ιρανικά drone που πραγματοποίησαν οι Χούτι της Υεμένης, εναντίον πετρελαιοπηγών της Σαουδικής Αραβίας, διακόπτοντας την απρόσκοπτη άντληση πετρελαίου, με πολύ μεγάλες οικονομικές συνέπειες τόσο για τη Σαουδική Αραβία, όσο και για τη Δύση.