Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Eντολή Μακρόν: ''Θα στηρίξουμε τους Κούρδους στη Συρία''

Έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Συρία είναι η Γαλλία, καθώς υπάρχει έντονο παρασκήνο. Ο Μακρόν θέλει να τελειώνει με την Τουρκία σε δύο μέτωπα. Το ένα είναι στη Β. Αφρική και το άλλο στη Συρία. 

Ήδη όπως σας ανέφερε πριν λίγο το Πενταπόσταγμα, η Γαλλία ξεκινά στρατιωτική επιχείρηση με σκοπό την εξάλειψη τζιχαντιστών-Τούρκων στην Β. Αφρική και με την βοήθεια των ΗΑΕ.

 

Έντονη κινητικότητα

Ρώσοι, Τούρκοι και Αμερικανοί προσπαθούν ενεργά να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή του Μανμπίτζ, η οποία καταλαμβάνει το 1/3 της περιοχής της Συρίας. Το μεγαλύτερο μέρος της ελέγχεται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, οι οποίοι εργάζονται για να παγιώσουν μια συνεννόηση με τους Ρώσους, ούτως ώστε να αποτρέψουν νέα τουρκική επέμβαση στην περιοχή.

Γάλλος απεσταλμένος επισκέφθηκε στις αρχές Απριλίου την βορειοανατολική Συρία και συναντήθηκε με αρκετούς Κούρδους, Άραβες και Σύριους τοπικούς εκπροσώπους, δίνοντάς του πρόσκληση να επισκεφθούν το Παλάτι του Elysee στο Παρίσι για να συζητήσουν τη Συριακή κατάσταση.

Την επίσκεψη ακολούθησε άλλη στα μέσα Απριλίου στο Qamishli, από μια γαλλική αντιπροσωπεία του Υπουργείου Εξωτερικών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

''Εργαζόμαστε για την ανάπτυξη δεσμών με τη Γαλλία μέσω αμοιβαίου διαλόγου για διάφορα θέματα της συριακής κατάστασης. Θεωρούμε τη Γαλλία φίλο του συριακού λαού", ανέφερε πηγή των Κούρδων.

Ο Χασάν αλ-Νίφι, ένας ανεξάρτητος πολιτικός αναλυτής που γράφει για αρκετές τοπικές εφημερίδες και ζει στην Τουρκία, δήλωσε στο Al-Monitor: ''Το γαλλικό ενδιαφέρον στα βορειοανατολικά της Συρίας δεν εμφανίστηκε μια νύχτα, αλλά στην πραγματικότητα χρονολογείται από το 2015, από τον σχηματισμό του SDF, όταν η Γαλλία ήταν ο κύριος υποστηρικτής αυτού

Αλλά οι Αμερικανοί κατάφεραν τότε να κρατήσουν τη Γαλλία  μακριά από την εξίσωση μέσω του στρατιωτικού τους συντονισμού με το SDF. Αυτός ο συντονισμός κορυφώθηκε με μια συμμαχία, όταν η Ουάσιγκτον αποφάσισε ότι το SDF θα ήταν το εκτελεστικό της σκέλος στο έδαφος, στον αγώνα ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος."

''Ωστόσο, η Γαλλία δεν απέκλεισε το SDF, αλλά έστειλε 200 στρατιώτες στη βάση του φράγματος Tishreen νότια του Μανμπίτζ, την οποία ελέγχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Γαλλία προσπάθησε να δικαιολογήσει την παρουσία των στρατιωτών της εκεί και ισχυρίστηκε ότι έχουν επιστημονικές και εκπαιδευτικές αποστολές παρά για διεξαγωγή επιχειρήσεων.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πρόσκληση του Μακρόν στους Κούρδους για επίσκεψη στο Παρίσι, αποκαλύπτει την πρόθεση της Γαλλίας να ανταγωνιστεί για παρουσία στη Μέση Ανατολή, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν ένα βήμα πίσω σε ορισμένα θέματα. Οι γαλλικές κινήσεις στη βορειοανατολική Συρία δείχνουν επίσης ότι το Παρίσι επιδιώκει την είσοδο στην πιο σημαντική περιοχή της χώρας, εν μέσω της περιφερειακής και διεθνούς αντιπαλότητας για την επιρροή στη Συρία.

Ο Φηράς Αλάουι, ένας Σύριος δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης των ειδήσεων Al-Sharq με έδρα τη Γαλλία, δήλωσε στο Al-Monitor. "Η Γαλλία θέλει να ενισχύσει την επιρροή της στη Συρία και η μόνη περιοχή που ταιριάζει σε αυτό γεωγραφικά και γεωπολιτικά είναι τα βορειοανατολικά, επειδή πρόσκειται στις ΗΠΑ και το SDF κινείται φιλικά μαζί της."

Η Γαλλία θέλει να είναι βασικός παράγοντας στη Συρία, όπως η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία και  θέλει να διασφαλίσει τη μόνιμη παρουσία στην περιοχή και να αντισταθμίσει τον μειωμένο ρόλο της στον Λίβανο λόγω της ιρανικής επιρροής εκεί. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ