Ένοπλες Συρράξεις

Σύγκρουση μέχρι ''θανάτου'' ανάμεσα σε Ρωσία-Τουρκία & στην Λιβύη - ''Μαχαιριά'' Άγκυρας μέσω ΝΑΤΟ

Μια αποκλειστική πηγή είπε στο «218News» ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα φύγει για τις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Η πηγή ανέφερε ότι ο Cavusoglu θα συναντηθεί κατά την επίσκεψη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Heiko Maas, και τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Συνθήκης του Βόρειου Ατλαντικού (ΝΑΤΟ), Jens Stoltenberg.

Η πηγή αποκάλυψε ότι η Τουρκία θα επιδιώξει να λάβει την "κάλυψη-έγκριση του  ΝΑΤΟ" για την παρουσία της στη Λιβύη κατά το επόμενο στάδιο, πείθοντας τα κράτη μέλη του για την αναγκαιότητα να είναι στη Λιβύη παρούσα η Τουρκία  για να αντιμετωπίσει η συμμαχία τον κίνδυνο της αυξανόμενης ρωσικής παρουσίας στη χώρα!

Η πηγή επεσήμανε ότι η Τουρκία δεν θα αντιταχθεί στη συμμετοχή περιορισμένου αριθμού αξιωματικών του ΝΑΤΟ ως μέρος μιας αποστολής για την υποστήριξη της Κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας στα καθήκοντα της κατάρτισης, της ανάπτυξης ικανοτήτων και του ελέγχου των θαλάσσιων συνόρων.

Η παραπάνω πληροφορία έρχεται πρός επίρρωση του γενικότερου πλάνου της Τουρκίας για τη Λιβύη, αφού μετά την οικονομική διείσδυση που επιχειρεί στη Λιβύη και την κατάργηση της βίζας για Τούρκους πολίτες προκειμένου να επισκεφθούν τη χώρα, τώρα εκμεταλλευόμενη την κόντρα ΝΑΤΟ-Ρωσίας για το θέμα της Ουκρανίας, προσπαθεί για δικό της όφελος να παραμείνει στρατιωτικά στη Λιβύη, επικαλούμενη τον κίνδυνο της αυξανόμενης ρωσικής παρουσίας εκεί.

Η κίνηση αυτή έρχεται αμέσως μετά την απαγόρευση πτήσεων από τη Ρωσία πρός την Τουρκία που επέβαλε ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν, στερώντας από την Τουρκία έσοδα από την παραμονή σε αυτήν 500.000  Ρώσων τουριστών. Τυχαίο, δεν νομίζουμε.

Τα παραπάνω όμως καταδεικνύουν αυτό που έχουμε επισημάνει, ότι η Τουρκία προσπαθεί μέσω ΝΑΤΟ να "ακουμπήσει" τις ΗΠΑ του Προέδρου Μπάϊντεν που την έχουν στο περιθώριο, κυρίως λόγω των S-400.

Aς δούμε τι προσπαθεί τελικά να πετύχει η Τουρκία, αποτυπώνοντας τις κινήσεις της

Ανέλαβε την στρατιωτική διοίκηση της Δύναμης Άμεσης ετοιμότητας του ΝΑΤΟ  στην Ευρώπη, δυνάμεως 6000 στρατιωτικών από χώρες της Συμμαχίας με επικεφαλής Τούρκο Υποστράτηγο, καθώς και τη Διοίκηση της Νατοϊκής δύναμης στο Αφγανιστάν με επικεφαλής Τούρκο Ταξίαρχο, ενώ με τη βοήθεια του Αφγανιστάν δηλώνει πρόθυμη να αναλάβει με στρατεύματά της να βοηθήσει την κυβέρνηση της εν λόγω χώρας μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ. Επιπλέον φιλοξενεί forum για την ειρήνευση στο Αφγανιστάν, στην Κων/πολη, ενώ συσφίγγει τις σχέσεις της με την Ουκρανία, αποστέλλοντας της drone Βayraktar.

Παράλληλα κάνει έμμεσα λόγο για πιθανότητα απόσυρσής της από τη Συνθήκη του Μοντρέ, γεγονός που θα εξυπηρετούσε την παρουσία ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην Μαύρη θάλασσα και φυσικά θα στρεφόταν κατά της Ρωσίας, ενώ τώρα με "Νατοϊκό καπέλο" θέλει να παραμείνει στην Λιβύη.

Όλες οι παραπάνω κινήσεις της Τουρκίας αποσκοπούν στο να φανεί ενεργότατο μέλος του ΝΑΤΟ, το οποίο υποκαθιστά  με την στρατιωτική του παρουσία σε Αφγανιστάν και Λιβύη. Σειρά ενδεχομένως να έχει μετά η Συρία, ακόμη και η απόσυρση των S-400, η οποία θα φανεί στην τουρκική κοινή γνώμη όχι ως οπισθοχώρηση των πιέσεων των ΗΠΑ, αλλά των κακών σχέσεων που θα έχει δημιουργήσει η ίδια  σκοπίμως με τη Ρωσία.

Άλλωστε στην Τουρκία λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ όλα τα σοβαρά εξοπλιστικά της προγράμματα έχουν τελματώσει, όπως το ΤF-X μαχητικό αεροσκάφος, η αναβάθμιση των F-16, η αποπομπή από το  πρόγραμμα F-35 και η έλλειψη μαχητικών για το "ντύσιμο" του  μινι-αεροπλανοφόρου Anadolu, ακόμη και  πώληση του ΕΕ/Π T-129 ATAK στο Πακιστάν.

Κινήσεις της Ρωσίας

Η Ρωσία η οποία παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις παραπάνω τουρκικές κινήσεις, δεν φαίνεται διατεθειμένη για εγκαταλείψει τη Λιβύης στα χέρια της Τουρκίας. Για τον λόγο αυτό ο Ρώσος πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισουστίν πρόκειται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντέλ-Χαμίντ Νμπάιμπα την επόμενη Πέμπτη. Η συνάντηση πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Μόσχα και θα συζητηθεί η ενίσχυση της συνεργασίας Ρωσίας-Λιβύης.

Τη Δευτέρα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ-Φατάχ Ελ-Σίσι πραγματοποίησε συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Σε αυτό παρευρέθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry, ο αναπληρωτής Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ και ο Ρώσος πρέσβης στο Κάιρο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πλευρές συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην κρίση της Λιβύης, με τον Ελ Σίσι να αναφέρεται στις συνεχιζόμενες αιγυπτιακές προσπάθειες στήριξης της Λιβυκής κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) σε διάφορα διμερή, περιφερειακά και διεθνή φόρουμ, καθώς και την προώθηση όλων των δρόμων για την επίλυση των στρατιωτικών, πολιτικών και οικονομικών θεμάτων της χώρας.

Ο Πρόεδρος τόνισε την ανάγκη απέλασης ξένων μισθοφόρων, να υποστηρίξει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και να τερματίσει την παράνομη ξένη παρέμβαση στις λιβυκές υποθέσεις που απειλούν τις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Η "λυκοφιλία" Πούτιν-Ερντογάν ξεδιπλώνεται πλέον από την Ουκρανία και τον Καύκασο, έως τη Συρία και τη Λιβύη. 

Η Τουρκία ξέχασε ή μάλλον δείχνει ότι ξέχασε την "Αστάνα "  και τις αγκαλιές με Ρωσία και Ιράν και φόρεσε ξανά το "Νατοϊκό της καπέλο" προκειμένου να πείσει  τις ΗΠΑ -ΕΕ-ΝΑΤΟ ότι ανήκει στη Δύση, ενώ παράλληλα ξεκίνησε τις αγκαλιές  με την Κίνα. 

Αυτές οι κινήσεις της Τουρκίας ωστόσο είναι τόσο "χοντροκομμένες, τόσο ανατολίτικες" που δεν πείθουν κανένα, ότι η Τουρκία ανήκει όντως στη Δύση, αφού αρκεί η υποδοχή της Ούρσουλα Φον ντερ Λαϊεν από το Σουλτάνο Ερντογάν , το περιβόητο πλέον sofagate, για να μας δείξουν τι εστί η πραγματική Τουρκία. 

Η Ρωσία από την άλλη θέλει να εξαργυρώσει την εμπλοκή της σε Συρία και Λιβύη δημιουργώντας τη δική της σφαίρα επιρροής στη Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ