Ένοπλες Συρράξεις

Τα ΗΑΕ μετέφεραν αεροπορικές δυνάμεις σε Αιγυπτιακή αεροπορική βάση στα σύνορα με τη Λιβύη

Το Volcano of Rage Operation δημοσίευσε αεροφωτογραφίες που δείχνουν την παρακολούθηση της στρατιωτικής δραστηριότητας κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα της Λιβύης.

Οι εικόνες έδειξαν δραστηριότητα στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Habata, περίπου 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και  αύξηση του αριθμού των  προστατευμένων  καταφυγίων στρατιωτικών αεροσκαφών και ορισμένων νέων ιστών κεραιών στο στρατιωτικό αεροδρόμιο κατά τη διάρκεια του 2019 και του 2020.

Μια έρευνα στις 8 Μαρτίου από τον Al Jazeera αποκάλυψε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) είχαν διαλύσει τη στρατιωτική της βάση στην Ερυθραία, μεταφέροντας μια σειρά από τις εγκαταστάσεις και τα στρατιωτικά οχήματά της στην αιγυπτιακή στρατιωτική βάση του Σίντι Μπαράνι, στα σύνορα με τη Λιβύη.

Εκτίμηση

Τα παραπάνω καταδεικνύουν το μεγάλο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν τα ΗΑΕ για τις εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς και τη δυνατότητά τους να επέμβουν εφόσον απαιτηθεί, σε συνεργασία με την Αίγυπτο. Η Τουρκία παρά τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις 2 μέχρι τώρα άμεσες προτροπές του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για αποχώρηση όλων των ξένων μαχητών από τη Λιβύη, δεν αποσύρουν τους μαχητές τους από τη χώρα. 

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Λιβύη βρίσκονται αυτή τη στιγμή 6750 μισθοφόροι της Τουρκίας προερχόμενοι από τη Συρία, ενώ ο συνολικός αριθμός τους οι οποίοι με τη μορφή rotation μετέβησαν από τη Συρία στη Λιβύη και επέστρεψαν αφού πληρώθηκαν τους μισθούς τους από την Τουρκία, ανέρχεται σε 18.500 άτομα.

Όλα δείχνουν ότι η Τουρκία κατά παράβαση των αποφάσεων του ΟΗΕ και τις προτροπές της Διεθνούς Κοινότητας δεν θα αποχωρήσει από τη Λιβύη, λόγω των συμφερόντων της που επιθυμεί να διασφαλίσει, με προεξέχοντα το τουρκολιβυκό μνημόνιο που αποτελεί το επιστέγασμα της "Γαλάζιας Πατρίδας", αλλά και της διείσδυσής που επιθυμεί να έχει  στον βιομηχανικό-κατασκευαστικό και πετρελαϊκό τομέα της μεταπολεμικής Λιβύης.

Η διπλωματική επίθεση φιλίας της Τουρκίας προς την Αίγυπτο δεν "έπιασε" με αποτέλεσμα το τουρκολιβυκό μνημόνιο να σκοντάφτει στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για τις ΑΟΖ το οποίο είναι σε ισχύ. Από την άλλη η Τουρκία προσδοκά το τουρκολιβυκό μνημόνιο να "περάσει ως νόμιμο" από την νέα κυβέρνηση της Λιβύης που θα προκύψει από τις εκλογές στο τέλος του έτους. Μέχρι τότε η Τουρκία δεν πρόκειται να αποχωρήσει στρατιωτικά από τη χώρα πριν συγκλονιστικού απροόπτου, όπως για παράδειγμα η αλλαγή πολιτικού σκηνικού στην Τουρκία. Τουρκική επιδίωξη θα είναι η νέα λιβυκή κυβέρνηση να της δώσει το δικαίωμα στρατιωτικής βάσης στη Λιβύη, στα πρότυπα της Σομαλίας, με σκοπό την εκπαίδευση του νέου Λιβυκού στρατού.

Αίγυπτος-ΗΑΕ εκτιμάται ότι δεν θα παραμείνουν αδιάφορες για τις παραπάνω εξελίξεις, επιχειρώντας να  τις επηρεάσουν προς όφελός τους. Για πάν ενδεχόμενο στρατιωτικά δηλώνουν έτοιμα για αντιμετώπιση των τουρκικών προσδοκιών

Στο παιγνίδι μπαίνουν και οι ΗΠΑ-ΕΕ οι οποίες θα διαδραματίσουν πρωταρχικό ρόλο με βάση τα συμφέροντά τους, ενώ κανείς δεν πρέπει να αγνοεί τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ