Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Νέα σύγκρουση στη Λιβύη θέλει η Άγκυρα: Ρωσική βοήθεια στον Χαφτάρ μετά τα παιχνίδια της Τουρκίας

Πριν από λίγες ημέρες, δορυφορικές φωτογραφίες εντόπισαν τέσσερα μεγάλα ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη στη μεγαλύτερη αεροπορική βάση του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, τα οποία πιθανότατα ξεφόρτωσαν μεγάλη ποσότητα όπλων και Σύρων μαχητών στις δυνάμεις του Χαφτάρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχονται, οι δορυφορικές εικόνες χρονολογούνται στις 24 Δεκεμβρίου 2020, και αφορούν την αεροπορική βάση Al-Khadim.

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που παρέχονται από τον λογαριασμό στο Twitter «Gerjon», μιλάμε για τρία στρατιωτικά αεροσκάφη Il-76 των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων και ένα αεροσκάφος Tu-154 του ρωσικού υπουργείου άμυνας.

Τα ρωσικά αεροσκάφη αναχώρησαν από την συριακή βάση της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στην Συρία για τη λιβυκή βάση.

Επίσημα ο σκοπός της παρουσίας τους στη Λιβύη είναι άγνωστος.

Τούρκοι στρατιωτικοί αναλυτές κατηγορούν τη Μόσχα για την πιθανή προμήθεια όπλων στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, ενώ η ρωσική πλευρά τηρεί σιγή ιχθύος για το ζήτημα.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι η Άγκυρα άρχισε πάλι να κλιμακώνει την κατάσταση στη Λιβύη μετά την επίτευξη της ανακωχής, κάτι που δεν αποκλείει την επανάληψη των συγκρούσεων στην περιοχή.  

Για την Τουρκία, η Λιβύη είναι ένα βασικό κομμάτι του παζλ στις νεο-Οθωμανικές φιλοδοξίες της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία, καθώς και η Ελλάδα αλλά και η Κύπρος, ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τα κοιτάσματα στη Μεσόγειο, λόγω της δυνατότητας αποκόμισης μεγάλου οικονομικού τιμήματος από την εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Η ναυτική συμφωνία Τουρκίας-GNA προσπαθεί να "θεσπίσει" αποκλειστικές οικονομικές ζώνες τόσο για τη Λιβύη όσο και για την Τουρκία στη Μεσόγειο, εις βάρος όμως των ανταγωνιστικών αξιώσεων που διατυπώνονται από  Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από την διεθνή κοινότητα.

Το τουρκικό σχέδιο στη Μεσόγειο συνδέεται σαφώς με την νομιμοποίηση της GNA στη Λιβύη.

Εάν η GNA αποτύχει να εμφανιστεί ως κυρίαρχο κόμμα σε οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία, αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ναυτική συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και τις φιλοδοξίες του Τούρκου Προέδρου.

Η επίσημη γραμμή της  Άγκυρας μέχρι τώρα, καθιστά σαφές ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να εγκαταλειφθούν οι σύμμαχοι της στη Λιβύη, ενώ παραβιάζεται συνεχώς το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ  στη χώρα αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τις τελευταίες ημέρες, πολλά εμπορικά και πολεμικά πλοία τουρκικών συμφερόντων “σουλατσάρουν” στις λιβυκές ακτές.

Ο κίνδυνος εδώ συνίσταται στο γεγονός ότι εάν η Τουρκία συνεχίσει αυτές τις προκλητικές πράξεις, ως μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε οι ειρηνευτικές συνομιλίες στη Λιβύη ενδέχεται να καταρρεύσουν.

Οι συνέπειες για την Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή θα είναι μεγάλες.

Με αυτό το σκηνικό, φαίνεται πολύ πιθανό ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε περαιτέρω “συγκρούσεις” με άλλους παράγοντες στην περιοχή καθώς οι συνομιλίες συνεχίζουν να επιτυγχάνουν μια διαρκή διευθέτηση, κάτι που όμως δεν συμφέρει την Άγκυρα.

 

https://twitter.com/Gerjon_/status/1344690060751466497https://www.youtube.com/watch?v=i4xvFXMzjMI

 

https://youtu.be/v0TCRZ64Kjs

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ