Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν δημοσίευσε τους αριθμούς των νεκρών στρατιωτών από την πρόσφατη σύγκρουση για το αμφισβητούμενο έδαφος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αναφέροντας ότι 2.783 στρατιώτες σκοτώθηκαν και πάνω από 100 εξακολουθούν να αγνοούνται, σύμφωνα με το Globe and Mail.
1.245 στρατεύματα συνεχίζουν να βρίσκονται σε ιατρικές εγκαταστάσεις. Το Αζερμπαϊτζάν αναφέρει επίσης ότι 94 άμαχοι σκοτώθηκαν και πάνω από 400 τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς.
Η Αρμενία δημοσίευσε επίσης παρόμοια στοιχεία για τους αριθμούς των νεκρών την Τετάρτη, με το Αρμενικό Υπουργείο Υγείας να λέει ότι πάνω από 2.718 Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στη μάχη. Δεκάδες Αρμένιοι πολίτες σκοτώθηκαν επίσης, ανέφερε.
Οι μάχες μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και των Αρμενίων διήρκεσαν από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου, όταν οι χώρες υπέγραψαν μια ειρηνευτική συμφωνία με την μεσολάβηση της Ρωσίας που έληξε την παρουσία της Αρμενίας στο επίμαχο έδαφος.
Εν τω μεταξύ, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα τις ΗΠΑ έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη μεταχείριση των Αρμενίων κρατουμένων πολέμου από το Αζερμπαϊτζάν. Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε ότι ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν «υπέβαλε αυτούς τους κρατούμενους πολέμου σε σωματική κακοποίηση και ταπείνωση, σε ενέργειες που τραβήχτηκαν σε βίντεο και κυκλοφόρησαν ευρέως στα κοινωνικά μέσα από τον Οκτώβριο». Οι ενέργειες αυτές αδιαμφισβήτητα εντάσσονται στα εγκλήματα πολέμου. Πρόκειται για έναν όρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαίου που θεσπίσθηκε από τη Συνθήκη των Βερσαλλιών και εφαρμόστηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σύμφωνα με αυτό τον όρο, τιμωρείται γενικά κάθε προσβολή της ηθικής και του κύρους των διεθνών νόμων, συνθηκών και συμβάσεων, η οποία συνέβη κατά τη διάρκεια πολέμου.
Οι χαρακτηριζόμενοι ως εγκληματίες πολέμου προσάγονται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο και καθίσταται αρμόδιο για την εκδίκασή τους. Ωστόσο, το σενάριο να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα αρμενικής καταγωγής δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες με τα ως τώρα δεδομένα.
Την 1η Δεκεμβρίου, η Αρμενία ολοκλήρωσε την επιστροφή της κατεχόμενης περιοχής Lachin στο Αζερμπαϊτζάν, τερματίζοντας το πρώτο στάδιο του ειρηνευτικού σχεδίου που συμφώνησαν οι δύο χώρες.
Στην Αρμενία, η θέση του Αρμενίου πρωθυπουργού Νικολ Πασινιάν φαίνεται ιδιαίτερα ευάλωτη μετά τη σύγκρουση. Ο Πρόεδρος Sarkissian τοποθετείται ως ο βασικός υπεύθυνος της αρμενικής ήττας και ο Artur Vanetsyan, ο πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας που ηγείται του κόμματος της αντιπολίτευσης, δήλωσε στην τηλεόραση ότι «κάθε μέρα που ο Pashinyan διατηρεί τη θέση του πρωθυπουργού αντιπροσωπεύει μια απειλή για την εθνική ασφάλεια».
Δεκαεπτά αρμενικά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ήδη ορίσει τον Vazgen Manukyan ως υποψήφιο για πρωθυπουργό. Ο κ. Manukyan, 74 ετών, ήταν πρωθυπουργός στο τέλος της σοβιετικής περιόδου μεταξύ 1990 και 1991 και διετέλεσε επίσης υπουργός Άμυνας.