Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Συνεχίζονται τα εγκλήματα πολέμου στο Αρτσάχ: Αζέροι κακοποιούν Αρμένιους αιχμαλώτους

Πραγματικά τραγική είναι η κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ για τους Αρμένιους στρατιώτες, που από την μία τους βασανίζουν οι Αζέροι στρατιώτες με επίσημη στολή, χωρίς την άμεση καταδίκη κανενός διεθνή οργανισμού, και από την άλλη ο Πούτιν και η Ρωσία τους έχουν αφήσει στο έλεος τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι τέτοιο το μίσος των στρατιωτών του Αζερμπαϊτζάν, που "ανεβάζουν" συνεχώς βίντεο στα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, στα οποία από την μία πανηγυρίζουν για την νίκη τους στην περιοχή του Καραμπάχ, αλλά από την άλλη, εξευτελίζουν με απάνθρωπο τρόπο τους Αρμένιους κρατουμένους τους, τους οποίους εξοργιστικά δεν παραδίδουν στην αρμενική πλευρά ως οφείλουν βάσει της συμφωνίας.    

Σε μερικά από τα πιο πρόσφατα βίντεο που κυκλοφόρησαν, ένας στρατιώτης του Αζερμπαϊτζάν αφού έχει σκοτώσει έναν Αρμένιο στρατιώτη, στην συνέχεια παίζει με το άψυχο σώμα του θύματος (σημειώνουμε ότι το βίντεο δεν δημοσιεύτηκε στο άρθρο λόγω του ότι εμπεριείχε αποτροπιαστικές σκηνές).    

Υπάρχουν όμως πολλά βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτό το Σαββατοκύριακο, τα οποία δείχνουν Αζέρους στρατιώτες να μεταχειρίζονται απάνθρωπα Αρμένιους κρατούμενους στρατιώτες.

Εκεί οι Αζέροι τους κοροϊδεύουν και τους εμπαίζουν, είτε με χειρονομίες, είτε με βρισιές.    

Η ουσία είναι ότι όλο αυτό το οπτικοακουστικό υλικό και πολλά άλλα τεκμηριώνουν εγκλήματα πολέμου για τα οποία δεν έχει παρέμβει ακόμη κανένας διεθνής οργανισμός, ενδεικτικό της αφασίας που επικρατεί παγκοσμίως.

Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν δεν έχει ακόμη σχολιάσει την εμφάνιση αυτών των βίντεο και των φωτογραφιών, ούτε όμως υπάρχει ένδειξη ότι οι συμμετέχοντες συνελήφθησαν ή τιμωρήθηκαν για αυτά τα εγκλήματα πολέμου.    

Σύμφωνα με την συνθήκη για το Ναγκόρνο της 9ης Νοεμβρίου 2020 στη Μόσχα, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν να ανταλλάξουν κρατούμενους υπό την επίβλεψη των ρωσικών Ένοπλων Δυνάμεων.

Ωστόσο, δεν πραγματοποιούνται ανταλλαγές αιχμαλώτων εδώ και μια εβδομάδα, σε μια ακόμα επαίσχυντη συμπεριφορά του στυγνού δικτατορικού καθεστώτος του Αλίεφ.

Το διεθνές δικαστήριο, ο ΟΗΕ, οι οργανισμοί για τα ανθρώπινα διακαιώματα προς παρόν σιωπούν, και αυτό όπως φαίνεται προκαλεί περαιτέρω πράξης βίας από την πλευρά των Αζέρων.

Δήλωση Πούτιν για τη στάση της Ρωσίας στο Ναγκόρνο

 

Κατά τη διάρκεια εκπομπής στην Μόσχα, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν εξήγησε διεξοδικά γιατί η Ρωσία δεν παρείχε άμεση στρατιωτική βοήθεια στην Αρμενία ως μέλος του Οργανισμού Συλλογικής Συνθήκης για την Ασφάλεια (CSTO).    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πούτιν εξήγησε ότι το Αζερμπαϊτζάν είχε ξεκινήσει τον πόλεμο εναντίον του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και οι μάχες πραγματοποιήθηκαν σε αυτό το έδαφος, το οποίο ούτε το Ερεβάν είχε αναγνωρίσει ποτέ ως δική του περιοχή.    

«Από τη σκοπιά του διεθνούς δικαίου, αυτό σημαίνει ότι το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και η επικράτειά του υπήρξαν και εξακολουθούν να αποτελούν μέρος της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι, "καθώς δεν υπήρξε στρατιωτική επίθεση εναντίον εδάφους της Αρμενίας και έτσι η Ρωσίας και η συμμαχία CSTO δεν είχαν κανένα δικαίωμα συμμετοχής στη σύγκρουση.    

Όσον αφορά τη στρατιωτική συνεργασία της Μόσχας με το Ερεβάν, η Αρμενία έλαβε την απαραίτητη υποστήριξη. Η Μόσχα έκανε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει ότι η Αρμενία δεν θα αισθανόταν εγκαταλελειμμένη και ξεχασμένη”, τόνισε ο ίδιος.

Ο Πούτιν τόνισε επίσης ότι το Ερεβάν είχε την ευκαιρία να υπογράψει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τον Οκτώβριο, χωρίς όμως να αναφέρει βάσει ποιου σχεδίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι “είχε πείσει τον Αλίγιεφ να σταματήσει τον πόλεμο, αλλά ο Πασινιάν ισχυρίστηκε ότι οι εχθροπραξίες πρέπει να συνεχιστούν. Όλα αυτά οδήγησαν στην είσοδο των Αζέρων στο Σούσι, αφήνοντας το δρόμο ανοικτό για το Στεπανακέρτ”.

Η Ρωσία είχε προτείνει όντως συμφωνία ανάμεσα σε Αρμενίους και Αζέρους, με την παράδοση 5 από τις επτά επαρχίες του Ναγκόρνο στους Αζέρους…οικοιοθελώς.

Επίσης την ίδια στιγμή πουλούσε όπλα στο Μπακού το οποίο είχε την αμέριστη βοήθεια των “αδελφών” Τούρκων και του Ισραήλ.

Πρόκειται για πράξεις, τις οποίες ο αρμενικός λαός τις θεωρεί ως “εσχάτη προδοσία” ενώ χιλιάδες Αρμένιοι υφίστανται μία νέα γενοκτονία, σε εδάφη που ανήκαν στο αρμενικό βασίλειο όπως μαρτυρούν και οι θαυμάσιοι παμπάλαιοι ορθόδοξοι ναοί και τα μοναστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις 20 ημέρες πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Igor Sechin, διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Rosneft Oil Company.

«Η συνεργασία μεταξύ της Rosneft και της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν (SOCAR) είναι ένα σημαντικό στοιχείο της συνεργασίας Αζερμπαϊτζάν-Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση των φιλικών σχέσεων μεταξύ της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και της Ρωσικής Ομοσπονδίας», έγραψε ο Αλίγιεφ.

Η Rosneft, η κορυφαία εταιρεία πετρελαίου της Ρωσίας, είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία στη Ρωσία και η δεύτερη μεγαλύτερη κρατική εταιρεία μετά την Gazprom όσον αφορά τα έσοδα.

Εκτός από τον Sechin, πρόεδρος της Rosneft είχε διατελέσει και  ο πρώην Γερμανός Καγκελάριος Gerhard Schroeder, του οποίου ο πατέρας σκοτώθηκε στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο πολεμώντας τον Κόκκινο Στρατό.

Τον Ιανουάριο του 2012, Gazprom Export και  SOCAR που ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν μια νέα προσθήκη στη σύμβαση αγοράς και πώλησης φυσικού αερίου που συνήφθη τον Οκτώβριο του 2009.

Πολλοί θεωρούν ότι η στρατηγική σχέση της Ρωσίας  με το πλούσιο σε ενέργεια Αζερμπαϊτζάν υπερίσχυσε της στρατιωτικής συμμαχίας της Μόσχας με την Αρμενία. Εβδομάδες μετά την ήττα τους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, πολλοί στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, αναρωτιούνται γιατί το Κρεμλίνο αρνήθηκε να υποστηρίξει ανοιχτά τον σύμμαχό του και μέλος τόσο του Οργανισμού Συλλογικής Συνθήκης Ασφάλειας (CSTO) όσο και της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης.

Ο λόγος μπορεί να έγκειται στις προσοδοφόρες ενεργειακές συμφωνίες της Ρωσίας με το Αζερμπαϊτζάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Μόσχα όμως έχει εμπλακεί πλέον σε μια περιοχή (Ναγκόρνο) στην οποία η Τουρκία ετοιμάζει πιθανόν την δημιουργία στρατιωτικής βάσης, με σκοπό την δημιουργία ενός “τουρκικού ΝΑΤΟ”, για να υλοποιήσει το σχέδιο ένωσης όλων των Τουρκόφωνων λαών του Καυκάσου. Εκτιμάται ότι το λάθος στο Ναγκόρνο, η Μόσχα θα το πληρώσει στο μέλλον πιθανόν πολύ ακριβά.        
 

 

https://twitter.com/Leo_Sparta480BC/status/1330561022223061002

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ