Ο πόλεμος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ συνεχίζεται, αφού τρείς συμφωνίες για κατάπαυση του πυρός που επιτεύχθηκαν από Ρωσία, Γαλλία και ΗΠΑ δεν τηρήθηκαν από τους εμπόλεμους.
Η ηγετική ομάδα του Μίνσκ του ΟΑΣΕ αποτελούμενη από ΗΠΑ-Ρωσία-Γαλλία, που σχηματίστηκε για να διαμεσολαβήσει στην εν λόγω σύγκρουση προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη και να ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπολέμων, πρόκειται να συναντηθεί σήμερα στη Γενεύη με τους ΥΠΑΞ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν
Εξελίξεις των στρατιωτικών επιχειρήσεων
Τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις σε αναπεπταμένο έδαφος κατά μήκος των συνόρων του Ιράν και πλησιάζουν στον στρατηγικό διάδρομο του Lachin.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μέτωπο να εκτείνεται σε μεγάλο μήκος και ο ‘Αξονας Διοικητικής Μερίμνης να παρουσιάζει επιμήκυνση πολλών χιλιομέτρων.
Οι Αρμενικές δυνάμεις του Καραμπάχ , έχουν συμπτυχθεί σε ορεινές δασικές περιοχές.
Οι Αζέροι κατόπιν των ανωτέρω εξελίξεων στο πεδίο της μάχης βρέθηκαν μεταξύ δύο επιλογών:
Η πρώτη επιλογή είναι αυτή που υπαγορεύεται από στρατιωτικής απόψεως, ενώ η άλλη εκείνη που υπαγορεύεται από την πολιτική και την διπλωματία
Αναλυτικότερα, η στρατιωτική τακτική επιτάσσει από τις Αζερικές Ένοπλες Δυνάμεις ως κύριο αντικειμενικό σκοπό (ΑΝΣΚ), την κατάληψη του «διαδρόμου Lachin», ο οποίος αποτελεί την μοναδική οδό ανεφοδιασμού μεταξύ της Αρμενίας και του Ναγκόρνο Καραμπάχ
Τυχόν επιτυχία των Αζερικών δυνάμεων στο διάδρομο του Lachin θα ήταν καταστροφική, αφού θα σήμαινε τη διακοπή ανεφοδιασμού και τη ροή ενισχύσεων από την Αρμενία προς το Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Ουσιαστικά οι Αρμένιοι υπερασπιστές του Καραμπάχ σε τέτοια περίπτωση θα τελούσαν σε απομόνωση και πολύμηνη πολιορκία από τον Αζερικό στρατό
Ωστόσο, για το Αζερμπαϊτζάν που θέλει να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ αυτό δεν είναι αρκετό.
Επιπλέον η πολύμηνη πολιορκία που θα ακολουθούσε, θα είχε ως συνέπεια την συνεχιζόμενη άσκηση πιέσεων προς το Αζερμπαϊτζάν να λύσει την πολιορκία και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Τέλος το κυριότερο μειονέκτημα για το Αζερμπαϊτζάν σε τέτοια περίπτωση, θα ήταν ότι δεν θα είχε καταφέρει να καταλάβει κάποιο Στρατηγικής αξίας στόχο εντός του Ναγκόρνο Καραμπάχ, προκειμένου να επιβάλλει τετελεσμένα και στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν να καθίσει ως νικητής επιβάλλοντας τους όρους του.
Η δεύτερη επιλογή είναι αυτή που υπαγορεύεται από την πολιτική και τη διπλωματία, η οποία θέτει ως κύριο αντικειμενικό σκοπό (ΑΝΣΚ), την κατάληψη της πόλης Shushi εντός του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Η κατάληψη του ιστορικού πολιτιστικού κέντρου του Σούσι, γνωστό στους Αζερμπαϊτζάνους ως Σούσα, θα προσέφερε σημαντικά πολιτικά οφέλη στην κυβέρνηση του Προέδρου Ιλάμ Αλίγιεφ και θα ενίσχυε τη διπλωματική διαπραγματευτική δύναμη του Μπακού σε οποιεσδήποτε μελλοντικές διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε μεγάλες στρατιωτικές απώλειες στο στρατό των Αζέρων και θα οδηγούσε σε έξαρση επιχειρήσεων ανορθοδόξου πολέμου (αντάρτικο) από πλευράς των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι οποίοι θα είχαν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού με το μέρος τους.
Δεδομένης της υπερβολικά εκτεταμένης τρωτότητας των επικοινωνιών και των εκτεταμένων σε μήκος πολλών χιλιομέτρων οδών εφοδιασμού για τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ,αυτό μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη απόφαση.
Ήδη, το Αζερμπαϊτζάν φαίνεται ότι προκρίνει την δεύτερη από τις παραπάνω επιλογές, παραβλέποντας μία από τις βασικότερες αρχές του Πολέμου, αυτής της ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ!
Αυτή η παράβλεψη, μπορεί να φαντάζει δελεαστική προκειμένου να καταληφθούν περισσότερα εδάφη στο Ναγκόρνο Καρμπάχ, ωστόσο αγνοεί επικίνδυνα βασικούς περιορισμούς και τις ανάγκες.
Ο «Στρατηγός» Χειμώνας
Οι επιθετικές επιχειρήσεις και το μεγάλο μέτωπο των επιχειρήσεων των Αζερικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, έχουν ως αποτέλεσμα αυτές να στερούνται δύο ζωτικών παραμέτρων.
Αυτές είναι, η έλλειψη της διαρκούς υποστήριξης Διοικητικής Μερίμνης και η έλλειψη ακολουθεισών δυνάμεων, οι οποίες να έχουν τη δυνατότητα διατήρησης των εδαφών που καταλήφθηκαν από τα εμπρός μαχόμενα τμήματα
Ως συνέπεια των παραπάνω οι αντεπιθέσεις από τις αρμενικές δυνάμεις του Καραμπάχ θα αντιμετωπίσουν λίγη αντίσταση και θα μπορούσαν να επιφέρουν σημαντικά πλήγματα κατά Μονάδων του Αζερμπαϊτζάν.
Ο χειμώνας πλησιάζει γρήγορα, πράγμα που σημαίνει ότι τυχόν περαιτέρω επιθετικές επιχειρήσεις του Αζερμπαϊτζάν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες, αν όχι αδύνατες, τις επόμενες εβδομάδες, λόγω της χαμηλής ορατότητας και του αβαθούς χιονισμένου ορεινού εδάφους.
Ένας δεύτερος, συχνά παραβλεπόμενος παράγοντας στο στρατηγικό πλαίσιο είναι το επιχειρησιακό δόγμα και η εμπειρία μάχης της αρμενικής πλευράς του Karabakh.
Στις κύριες αντιπαραθέσεις του παρελθόντος, ιδίως στον αρχικό πόλεμο του Καραμπάχ στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και στον πενταήμερο πόλεμο του Απριλίου 2016, οι Αρμένιοι του Καραμπάχ ηττούντο αρχικά, αλλά τελικά νίκησαν υιοθετώντας το δόγμα της «ενεργητικής άμυνας», εκτοξεύοντας αιφνιδιαστικές αντεπιθέσεις.
Έδαφος
Μετά από συνεχείς επιθετικές επιχειρήσεις του Αζερμπαϊτζάν για μια εβδομάδα, οι Αρμένιοι υπερασπιστές του Ναγκόρνο Καραμπάχ αναγκάστηκαν σε υποχώρηση.
Η υποχώρηση τους όμως δεν ήταν άτακτη αλλά ομαλή, γεγονός που τους επέτρεψε να επανδρώσουν μία νέα γραμμή αμύνης με εδάφη τακτικής σημασίας και Ζωτικά εδάφη σε ορεινότερες περιοχές
Τις τελευταίες ημέρες, οι Αρμένιοι κατάφεραν να σταματήσουν την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν σε απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων από τον Στρατηγικής σημασίας ζωτικό διάδρομο του Lachin, τη μόνη σύνδεση αυτοκινητοδρόμου μεταξύ Καραμπάχ και Αρμενίας.
Ταυτόχρονα, η υποχώρηση στα βουνά και τα δάση επέτρεψε στις αρμενικές δυνάμεις του Καραμπάχ να ξεκινήσουν επιθέσεις μικρών μονάδων ενάντια στο ολοένα και περισσότερο εκτεθειμένο πεζικό του Αζερμπαϊτζάν.
Σε τέτοιο δασώδες και ορεινό έδαφος, το πλεονέκτημα του Αζερμπαϊτζάν από την απειλή του αέρα από τα τουρκικά και ισραηλινά UAV θα μειωθεί σημαντικά.
Τουρκία
Η Τουρκία συνδράμει αποφασιστικά το Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ , κυρίως με την διάθεση UAV Bayraktar, με τζιχατζιστές μισθοφόρους που μάχονται μαζί με τον Αζερικό στρατό, και με Ειδικές Δυνάμεις.
Ο ρόλος της είναι πολυσχιδής και άκρως επικίνδυνος.
Αυτός συνίσταται αρχικά στον έλεγχο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, στην «τουρκοποίηση» της εν λόγω χώρας υιοθετώντας την χαρακτηριστική έκφραση των Τούρκων ότι «Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν είναι ένα Έθνος σε δύο χώρες» και τέλος στη δημιουργία των κατακτηθέντων εδαφών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ , μιας νέας εστίας τζιχατζιστών και μάλιστα στα πλευρά της Ρωσίας.
Είναι πολύ πιθανόν η όλη επιθετική ενέργεια του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, να είναι πλήρως εμπνευσμένη και καθοδηγούμενη από την Τουρκία.
Αυτή μάλλον έρχεται σε συνέχεια της αποτυχίας της Τουρκίας μέχρι στιγμής, να δημιουργήσει σε βάρος της Ελλάδας στρατιωτικά τετελεσμένα στην Α. Μεσόγειο και το Αιγαίο, αλλά και στην διαφαινόμενη αποτυχία της να προσποριστεί μέσω του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου για τις ΑΟΖ πετρέλαιο και φυσικό αέριο τόσο από τη Λιβύη, όσο και από την Ελλάδα και την Αίγυπτο.