Καθώς η εκεχειρία μεταξύ Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν έχει αποτύχει και επίσημα, τα εγκλήματα πολέμου από τους Αζέρους συνεχίζονται, η προπαγάνδα θολώνει την κρίση των παρατηρητών και ο πόλεμος ήδη μετρά τουλάχιστον 600 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων αμάχων.
Στις 13 Οκτωβρίου, η ιρανική αεροπορική άμυνα φέρεται να εντόπισε και να κατέρριψε ένα drone-καμικάζι HAROP του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο αναπτύσσεται και πωλείται από το IAI του Ισραήλ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ένοπλες δυνάμεις των Αρμενίων κατέστρεψαν επίσης ένα άλλο πολεμικό αεροσκάφος Αζερμπαϊτζάν Su-25, χωρίς ωστόσο να έχουν κυκλοφορήσει ακόμη βίντεο ή φωτογραφίες.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν στοχοποίησαν στρατιωτικό εξοπλισμό των Αρμένιων, στην παραμεθόρια περιοχή με τον Karvachar, ισχυριζόμενοι ότι ο εν λόγω εξοπλισμός προοριζόταν για επιθέσεις σε ειρηνικούς οικισμούς του Αζερμπαϊτζάν.
Προπαγάνδα Αζέρων και εγκλήματα κατά αμάχων
«Στις 14 Οκτωβρίου, περίπου στις 01:00, καταγράφηκε ότι η Αρμενική πλευρά ανέπτυξε διάφορα επιχειρησιακά-τακτικά πυραυλικά συστήματα με βαλλιστικούς πυραύλους στην αρχική θέση στη συνοριακή ζώνη με την κατεχόμενη περιοχή Kalbajar του Αζερμπαϊτζάν.
Τα πυραυλικά συστήματα που αναπτύχθηκαν σε αυτό το έδαφος στοχοποιούσαν τον ειρηνικό πληθυσμό και στις πολιτικές υποδομές στη Γκάνα, στο Μινγκαβίβρ και σε άλλες πόλεις του Αζερμπαϊτζάν.
Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν έχει λάβει προληπτικά μέτρα για να διασφαλίσει την επανάληψη άλλου εγκλήματος πολέμου και να καταστείλει την πυραυλική επίθεση παρόμοια με εκείνη που διαπράχθηκε από την Αρμενία στη Γκάνα στις 11 Οκτωβρίου».
Η Αρμενία είπε ότι θα ανταποκριθεί αναλόγως, με επιδρομές εντός του Αζερμπαϊτζάν εάν αυτό απαιτηθεί.
«Από εδώ και στο εξής, οι ένοπλες δυνάμεις των Αρμενίων διατηρούν το δικαίωμα να επιτεθούν σε οποιοδήποτε στρατιωτικό στόχο εντός του Αζερμπαϊτζάν. Η στρατιωτική-πολιτική ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν φέρει την πλήρη ευθύνη για τη διαδικασία επέκτασης της εμπόλεμης ζώνης. Ευτυχώς, δεν υπήρξαν θύματα», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας Σούσαν Στεπανιάν.
Το βράδυ, πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις βαρέως πυροβολικού στις βορειοανατολικές και κεντρικές περιοχές του Αρτσάχ, με την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν να πραγματοποιεί πυραυλικές επιθέσεις τόσο στο πεδίο της μάχης όσο και σε φερόμενους στόχους εκτός του πεδίου. Η αρμενική πλευρά ανταποκρίνεται στον εχθρό με βαρύ πυροβολικού.
Το πρωί της 14ης Οκτωβρίου, το Αζερμπαϊτζάν, στη νότια, νοτιοανατολική, βορειο-βορειοανατολική κατεύθυνση, επανέλαβε επιθέσεις πυροβολικού, εντατικά στα νοτιοανατολικά, βορειοανατολικά-ανατολικά. Οι μονάδες του αμυντικού στρατού του Αρτσάχ πολεμούν σε όλες τις κατευθύνσεις της πρώτης γραμμής για να σταματήσουν την επιθετική δραστηριότητα του αντιπάλου, συνεχίζοντας να εκπληρώνουν την ιερή αποστολή της προστασίας των συνόρων της μητέρας πατρίδας, ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας του Αρτσάχ.
Μέχρι στιγμής, περίπου 673 βόμβες τουρκικής και ισραηλινής παραγωγής έχουν ήδη βρεθεί μόνο στο Στεπανακέρτ, σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Δημοκρατίας του Αρτσάχ.
Υπάρχουν 25 νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού της Δημοκρατίας του Αρτσάχ.
«Έχουμε περισσότερα από 5800 κατεστραμμένα αντικείμενα τόσο οικιστικής, πολιτιστικής όσο και κοινωνικής σημασίας», λέει ο Mekhak Arzumanyan, εκπρόσωπος του Υπουργείου Επείγουσας Κατάστασης της Δημοκρατίας.
Αναγνώριση της Δημοκρατίας του Αρτσάχ
Σε μια προσπάθεια να τερματιστεί το σχέδιο του Αζερμπαϊτζάν, μέλος του αρμενικού κοινοβουλίου είπε ότι ήταν απαραίτητο να ξεκινήσει η διαδικασία αναγνώρισης του Αρτσάχ (Ναγκόρνο/Καραμπάχ) ως ανεξάρτητου κράτους.
Ο Αρμένιος βουλευτής Mikayel Melkumyan είπε:
«Μία από τις εγγυήσεις για την ασφάλεια του αρμενικού λαού που ζει στο Αρτσάχ είναι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της δημοκρατίας. Τις επόμενες μέρες, οι λαοί μας, ολόκληρο το κοινοβούλιο πρέπει να ξεκινήσουν τη διαδικασία αναγνώρισης του Αρτσάχ. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή! Τις επόμενες μέρες, πρέπει σίγουρα να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να ολοκληρωθεί αυτή η αναγνώριση».
Εάν αναγνωριστεί από τουλάχιστον ένα κράτος, θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ για την επιβολή της ειρήνης και τον διαχωρισμό των δυνάμεων.
Ο Γκάρι Κάσπαροφ έθεσε υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν, κάτι που δεν ήταν μυστικό, έχοντας υπόψη τις φιλοδοξίες του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως ηγέτη του τουρκικού κόσμου.
«Ο Λένιν, ο οποίος θεωρούσε την Τουρκία ως τον κύριο σύμμαχο, μετέφερε δύο εδάφη - το Ναχιτσεβάν, που κατοικούνταν κατά το ήμισυ από Αρμένιους και τους Αζέρους και το Καραμπάχ, που κατοικούνταν αποκλειστικά από Αρμένιους στο Αζερμπαϊτζάν. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια λεπτομέρεια που διαχωρίζει ουσιαστικά το πρόβλημα του Καραμπάχ με την Κριμαία και πολλά άλλα προβλήματα. Ο νόμος της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος εγκρίθηκε το 1990, προέβλεπε έναν αρκετά σαφή κανόνα για την απόσχιση της ενωσιακής δημοκρατίας, και δηλώθηκε σαφώς ότι οι αυτόνομες δημοκρατίες και οι εθνικές ομάδες πρέπει να ψηφίζουν ξεχωριστά. Και σε περίπτωση αυτής της αποκόλλησης, έχουν το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο που πολλοί άνθρωποι αγνοούν σήμερα. Επομένως, το ζήτημα της κυριαρχίας του Αζερμπαϊτζάν είναι αμφίβολο», παρατήρησε ο Κασπάροφ.
Παρέμβαση ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ φαίνεται επίσης να παρεμβαίνουν πιο ενεργά απέναντι στον πόλεμο Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας, καθώς προειδοποιούν για πιο αυστηρές ενέργειες, αφού η εκεχειρία με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας έχει αποτύχει παταγωδώς.
Ο υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το θέμα:
Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κάλεσε επίσης και τις δύο πλευρές να τηρήσουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις τους για κατάπαυση του πυρός όπως συμφωνήθηκε και να σταματήσουν να στοχεύουν μη στρατιωτικές περιοχές, όπως η Γκανα και το Στεπανακέρτ», έγραψε ο Πομπέο στο twitter. «Εκφράζουμε τη λύπη μας για κάθε απώλεια ανθρώπινης ζωής και παραμένουμε δεσμευμένοι σε έναν ειρηνικό διακανονισμό».
Το tweet του Πομπέο ακολούθησε ανακοίνωση των συμπροέδρων του Ομίλου Μινσκ - Ρωσία, Γαλλία και ΗΠΑ - οι οποίοι στις 13 Οκτωβρίου κάλεσαν τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας να εκπληρώσουν τις πλήρεις υποχρεώσεις της κατάπαυσης του πυρός στη Μόσχα το Σαββατοκύριακο, «προκειμένου να αποφευχθούν καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή».
Ο συνολικός αριθμός των θανάτων εν μέσω των συγκρούσεων πιστεύεται ότι είναι περίπου 600, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών και πολιτικών θανάτων, ανέφερε το The Associated Press.