Μόνο ένας Αιγύπτιος (ο Αλ Σίσι) γνωρίζει τι σχέδια έχει ένας Ανατολίτης σαν τον Ερντογάν και λαμβάνει πλήρως τα μέτρα του για τον επερχόμενο κίνδυνο σε αντίθεση με την δύση.
Η Αίγυπτος εργάζεται πυρετωδώς για να ενώσει τα αραβικά κράτη ενάντια στη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και κατ'επέκταση στην Α.Μεσόγειο, αλλά και να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Δαμασκού να ανακτήσει την εδαφική της ακεραιότητα.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος αξιολογώντας τις κρυφές προθέσεις του Ερντογάν, διοργάνωσε μια τρομερή επιτροπή από υπουργούς εξωτερικών των αραβικών χωρών για να αντιμετωπίσει αυτό που ονόμασε ως «Τουρκική παρέμβαση σε αραβικές υποθέσεις».
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβουλευτικό σώμα, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Sameh Shoukry αποκάλεσε την ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων στη Συρία ως πράξη «κατοχής» και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Η κατευθυντήρια ομάδα διευθύνεται από την Αίγυπτο και συμπεριλαμβάνει ως μέλη της, την Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Ιράκ προς το παρόν.
«Οι κατάφωρες τουρκικές επεμβάσεις… συνεχίζονται στη Συρία», είπε ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ.
Σε ομιλία του σε συνάντηση υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου τον Μάρτιο του 2020, ο Σούκρι είχε χαρακτηρίσει την τουρκική επέμβαση στη Συρία ως «βάναυση εισβολή» στο έδαφος ενός κυρίαρχου κράτους.
Στις 17 Σεπτεμβρίου 2020, η εφημερίδα New Khalij, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές ανέφερε ότι μια συριακή διπλωματική και στρατιωτική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με Αιγύπτιους αξιωματούχους στην έδρα του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών.
Οι διμερείς αυτές συνομιλίες επικεντρώθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις στη συριακή κρίση και στους τρόπους αντιμετώπισης της τουρκικής επέμβασης εκεί, εκτός από τις προσπάθειες άρσης του παγώματος της ένταξης της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο.
Η Αίγυπτος υποστηρίζει εδώ και πολύ καιρό την αποκατάσταση της Συρίας. Τον Οκτώβριο του 2019, ο Σούκρι είπε ότι η χώρα του αγκαλιάζει την επιστροφή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Ο συντονισμός Αιγύπτου-Συρίας εναντίον της Τουρκίας περιλαμβάνει αρκετές επισκέψεις και συναντήσεις μεταξύ αξιωματούχων και από τις δύο χώρες, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατίας.
Ο διευθυντής πληροφοριών της Αιγύπτου, στρατηγός Αμπάς Κάμελ, επισκέφθηκε ως γνωστόν αθόρυβα την Δαμασκό στις 2 Μαρτίου 2020 και συναντήθηκε με Σύριους αξιωματούχους.
Ο σύμβουλος πολιτικών και μέσων μαζικής ενημέρωσης της συριακής προεδρίας Μπουτάινα Σαμπάν αποκάλυψε τις λεπτομέρειες της επίσκεψης σε δηλώσεις στο κανάλι Al-Mayadeen, υποστηρίζοντας ότι τα αραβικά και ευρωπαϊκά κράτη έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί μια τρομερή απειλή όχι μόνο για την περιοχή αλλά για ολόκληρο τον κόσμο.
Ο Γκαμάλ Μπάουμι, πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, δήλωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Κάιρο με αφορμή την ωμή τουρκική επέμβαση στη Συρία και τον μεγάλο θυμό των περισσότερων αραβικών χωρών, θέλει να ενώσει τις αραβικές χώρες υπέρ της Δαμασκού.
Ο Μπαουούμι μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Al-Monitor τόνισε ότι,«υπάρχουν χώρες του Κόλπου που αντιτάσσονται στην επιστροφή της Δαμασκού στον Αραβικό Σύνδεσμο, αλλά η κατάφωρη τουρκική επέμβαση στη Συρία άλλαξε τις θέσεις τους. Αυτές οι χώρες, όπως τα ΗΑΕ, η Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν, έχουν καταδικάσει τις τουρκικές επεμβάσεις στα εδάφη της Συρίας».
Επεσήμανε ότι η στρατιωτική συμμαχία Αιγύπτου-Εμιράτων-Σαουδικής Αραβίας ενάντια στην συμμαχία Τουρκίας-Κατάρ στην αραβική περιοχή, θα μεταβάλει τα πάντα.
Είπε επίσης ότι το Κάιρο εργάζεται για να ενισχύσει την αραβική πολιτική υποστήριξη της Συρίας ενώ ετοιμάζει σχέδια κατά της Τουρκίας.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Αίγυπτος συγκροτεί αυτήν την αραβική επιτροπή για να αντιμετωπίσει την τουρκική παρέμβαση συντάσσοντας εκθέσεις και παρακολουθώντας τουρκικά εγκλήματα στα συριακά εδάφη», είπε ο ίδιος.
Η προεδρία της επιτροπής για την αντιμετώπιση της τουρκικής παρέμβασης σε αραβικές χώρες από την Αίγυπτο αποτελεί εγγύηση του συνεχιζόμενου ενδιαφέροντος του Αραβικού Συνδέσμου για την παρακολούθηση των τουρκικών παραβιάσεων και την καταγγελία τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του [ΟΗΕ] για να εμποδιστεί η Τουρκία διπλωματικά.
Η ουσία όμως όλων αυτών των προσπαθειών ευρίσκεται αλλού και αφορά σαφώς την δημιουργία αυτού του νέου στρατιωτικού άξονα Αιγύπου-Σ.Αραβίας-ΗΑΕ-Μπαχρέιν κατά του αλλαζονικού σουλτάνου Ερντογάν και των νεο-Οθωμανικών σχεδίων που τώρα έχουν φτάσει στο Ναγκόρνο/κΚαραμπάχ.