Ένοπλες Συρράξεις

Ναυτική Task Force από την Αίγυπτο κατά της Τουρκίας - Αξιωματούχος του ΟΗΕ "βλέπει" περιφεριακό πόλεμο

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος πήρε την απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες του ξένου τύπου, να “συγκρουστεί” στρατιωτικά με τις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις που κινούνται στη Λιβύη, κάτι που φοβάται πολύ και αξιωματούχος του ΟΗΕ στη Λιβύη.  

Εδώ και ένα τουλάχιστον μήνα, όπως αναδείξαμε και με άρθρο μας, οι αιγυπτιακές μυστικές υπηρεσίες “συνεννοούνται” με όλες τις αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων αραβικών και μη χωρών, για κοινή δράση κατά των Τούρκων από την Αφρική μέχρι τη Μέση Ανατολή.

Προ ημερών, ο Αιγύπτιος διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών συναντήθηκε στην Δαμασκό με τον Σύριο ομόλογο του και άλλους Σύριους αξιωματούχους, με κύριο θέμα το σχέδιο της Τουρκίας για επέκταση των... συνόρων της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

       
Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με αραβικά και τουρκικά ΜΜΕ, η Αίγυπτος δημιούργησε μια ναυτική Task Force, με κύρια αποστολή την παρεμπόδιση και εφόσον απαιτείται και την εξουδετέρωση των τουρκικών πολεμικών πλοίων που κινούνται στη Λιβύη, μεταφέροντας Σύριους Τζιχαντιστές.

Υπενθυμίζουμε ότι η όλη απόφαση έχει σχέση με την ενεργοοιήση εκ νέου της τουρκικής ναυτικής επιχείρησης Ασπίδα της Μεσογείου, με την συνεργασία και Πακιστανικής Κορβέτας, η οποία έχει στόχο πιθανόν τον ναυτικό αποκλεισμό του Χαφτάρ, κάτι που δεν θα επιτρέψει ποτέ η Αίγυπτος.

"Η Αίγυπτος δημιούργησε μια ναυτική δύναμη για να επιτεθεί στα τουρκικά πλοία από τη Λιβύη", αναφέρουν οι τουρκικές εφημερίδες.

Το Κάιρο έχει δημιουργήσει τη δύναμη αυτή, ενώ παράλληλα βοηθά την ισχυροποίηση του λιβυκού πολεμικού ναυτικού υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, με σκοπό να παρεμποδιστεί η παροχή βοήθειας στις δυνάμεις Εθνικής Συμφιλίωσης του αντιπάλου πρωθυπουργού.

Είναι γνωστό ότι και ο Χαφτάρ πραγματοποιεί ήδη στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον εμπορικών πλοίων που μεταφέρουν όπλα στις λιβυκές ακτές, ενώ Τούρκοι αξιωματικοί εκπαιδεύουν μαχητές της κυβέρνησης Σαράτζ.

Νέες πληροφορίες επίσης, φέρουν εκατοντάδες μισθοφόρους μαχητές, που υποστηρίζονται  από τα ΗΑΕ, να μεταβαίνουν στην Ανατολική Λιβύη για να πολεμήσουν  στις τάξεις του στρατηγού Χαφτάρ, σύμφωνα με πηγή στην στρατιωτική διοίκηση του Αμπού Ντάμπι.

Είναι γνωστό ότι οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές του Χαφτάρ είναι τα ΗΑΕ, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και η Γαλλία.

"Περιφερειακό πόλεμο" βλέπει αξιωματούχος του ΟΗΕ

Ο Ερντογάν προσπαθεί όμως απεγνωσμένα να εδραιώσει την τουρκική επιρροή στη Λιβύη, γεγονός που έκανε τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη Ghassan Salameh, να ανακοινώσει τους φόβους του ότι η εσωτερική κρίση στην Λιβύη θα μετατραπεί σε περιφερειακό πόλεμο. Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές αυτή είναι η ανάγνωση της κρίσης της Λιβύης.

"Τα τουρκικά σχέδια υπερβαίνουν τη Λιβύη", δηλώνει ο ίδιος αξιωματούχος. Αφού ο Ερντογάν ανακοίνωσε επισήμως τη μεταφορά Σύρων μισθοφόρων και Τουρκικών στρατευμάτων για να πολεμήσουν στη Λιβύη εναντίον του Εθνικού Στρατού και ξεκίνησε μια συνεχή ροή στρατιωτικής υποστήριξης σε μισθοφορικές ομάδες στην Τρίπολη, όλα τα σενάρια είναι ανοικτά.

Ξένοι παρατηρητές εκτιμούν ότι τα σχέδια της Τουρκίας υπερβαίνουν τη Λιβύη και αφορούν μια ευρύτερη φιλοδοξία κυριαρχίας στη Βόρεια Αφρική.

"Η Τουρκία συνεχίζει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης και υποστηρίζει τις ένοπλες πολιτοφυλακές στην πρωτεύουσα Τρίπολη με όπλα, συστήματα αεροπορικής άμυνας και αεροσκάφη, ενώ μεταφέρει Σύριους μισθοφόρους στην Τρίπολη, λόγω των οικονομικών φιλοδοξιών της Τουρκίας  για  πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Σαχέλ, Σαχάρα και Βόρεια Αφρική", τόνισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ. 

Σύμφωνα με Αιγύπτιο ειδικό: «Η τουρκική παρέμβαση θα προχωρήσει περισσότερο για την επίτευξη αυτού του στόχου, υποστηρίζοντας τις πολιτικές ομάδες του Ισλάμ, συγκεκριμένα τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στη Βόρεια Αφρική, ενώ η Άγκυρα προσπαθεί να επηρεάσει την Αίγυπτο, την Αλγερία και την Τυνησία".

Η Τουρκία υποστηρίζει επίσης και τις ένοπλες πολιτοφυλακές που σκοπεύουν να μετακομίσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο, απειλώντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα αυτών των χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η Λιβύη είναι ένας διάδρομος για τη μετανάστευση, ο οποίος επηρεάζει την ασφάλεια των ευρωπαϊκών χωρών", τονίζει ο Juma'a συνεχίζοντας ότι «αυτό θα οδηγήσει  την Ευρώπη και συγκεκριμένα τη Γαλλία να επιτεθεί στην Τουρκία λόγω της συμπεριφοράς της υπέρ των ένοπλων πολιτοφυλακών στη Λιβύη, με σύγχρονα όπλα. Επίσης αυξάνεται ο αριθμός των μισθοφόρων που κατέχουν τουρκικά διαβατήρια".

"Η Ευρώπη δεν μπορεί να ασκήσει ακόμα πίεση στην Τουρκία", συνεχίζει ο Τζούμα: "Λόγω ορισμένων κοινών οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων και του ρόλου της Τουρκίας στη συριακή κρίση, για αυτό, οι χώρες αυτές δεν θέλουν να συγκρουστούν με την Τουρκία".

"Η Ευρώπη αναπτύσσει σχέδια και κινείται προς τον αποκλεισμό κάθε μεταφοράς όπλων στη Λιβύη ενεργοποιώντας τη θαλάσσια επιτήρηση τις επόμενες ημέρες",
ανέφερε.

"Οι ευρωπαϊκές χώρες όμως, έχουν την κάρτα οικονομίας για να πιέσουν την Τουρκία να υποχωρήσει από την ανατρεπτική πολιτική της στη Λιβύη, αλλά η χρήση αυτής της κάρτας είναι δύσκολη, γιατί η Ευρώπη δεν θέλει ακόμα μια σύγκρουση με την Τουρκία", κατέληξε ο ίδιος.

Μετά την τουρκική πανωλεθρία στην Συρία και την απώλεια της κομβικής πόλης Σαρακέμπ, σειρά έχει η Λιβύη, για να υποστεί η Τουρκία μια ακόμη ήττα στα αλαζονικά σχέδια της περί ανασυστάσεως της Οθωμανικής κυριαρχίας, τα οποία πολλοί ειδικοί θεωρούσαν ως υπερβολές και μυθοπλασίες.

Το μόνο πράγμα που θα “γεύεται” από εδώ και στο εξής η Άγκυρα θα είναι ήττες παντού και πολλούς νεκρούς, διότι κατάφερε να δείξει το πραγματικό πρόσωπο της σε ολόκληρη την Μεσόγειο, μετά από χρόνια υποκριτικής στάσης προς τις άλλες χώρες της περιοχής.

Η Τουρκία ήθελε και συνεχίζει να θέλει τα πρωτεία στο μουσουλμανικό κόσμο, επιθυμώντας τις υπόλοιπες αραβικές και μη χώρες, ως δορυφόρους της, μόνο που τώρα ζούμε στο 2020 και όχι το 1500 μ.χ.

https://youtu.be/WJOfGhS1670

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ