Ρωσία, ιντλίμπ
Ένοπλες Συρράξεις

"Στον Πούτιν με αγάπη": Προκλητικό μήνυμα Τούρκων γραμμένο σε βόμβες - Η Ρωσία σχηματίζει αντιτουρκική συμμαχία

"Μήνυμα αγάπης" έστειλαν στον Πούτιν οι Τούρκοι, γραμμένο πάνω στις βόμβες που ρίχνουν στην Ιντλίμπ. Παράλληλα η Μόσχα ετοιμάζει ένα πανίσχυρο αντιτουρκικό μέτωπο με τις χώρες του Κόλπου, ανατρέποντα το γεωπολιτικό τοπίο.

Ένα ιδιότυπο «γράμμα αγάπης» της Τουρκίας προς την Ρωσία αποκάλυψε ο αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ. Σε φωτογραφία που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter φαίνεται βόμβα όπου πάνω της γράφει στα τουρκικά «στον Πούτιν με αγάπη» («Putin'e sevgilerle»). 

Σύμφωνα με τον Μποζκούρτ, τα μηνύματα εκδίκησης είναι γραμμένα σε βόμβες που χρησιμοποιεί η Τουρκία στην Συρία, στον απόηχο του θανάτου 36 Τούρκων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιθέσεις Ρωσίας και Συρίας. 

Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, ο Ερντογάν θα μεταβεί την Πέμπτη, 5 Μαρτίου στη Ρωσία για να συζητήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν την εφαρμογή των Συμφωνιών του Σότσι στην Συρία. 

Σύμφωνα με τον Igor Subbotin, διεθνολόγο και αρχισυντάκτη της εφημερίδας NG, η Ρωσία προσπαθεί να απομακρυνθεί από την τακτική συνεργασία με την Τουρκία στη Συρία, εξισορροπώντας την συνεργασία της με τις χώρες του Κόλπου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό αναφέρεται σε μια μελέτη του Al-Monitor, η οποία επικεντρώνεται στη συχνότητα των επαφών μεταξύ της Μόσχας και ορισμένων αραβικών κρατών το τελευταίο διάστημα.

Ο λόγος είναι οι αδιάλυτες αντιφάσεις μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Τουρκίας, στη συριακή επαρχία του Ιντλίμπ, τον έλεγχο της οποίας μοιράζονται οι μαχητές της τουρκικής αντιπολίτευσης και των ισλαμικών τρομοκρατικών στοιχείων.

Οι αναλυτές στο Al-Monitor δηλώνουν ότι η ρωσική διπλωματία συμβάλλει στην αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των συριακών αρχών και των αραβικών χωρών.

Τον Φεβρουάριο, όταν το διπλωματικό αδιέξοδο ήταν πιο εμφανές στις ρωσοτουρκικές επαφές για το Ιντλίμπ, ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών (SVR) Σεργκέι Ναρίσκιν έκανε δύο ενδιαφέρουσες επισκέψεις,στο Ομάν και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Όπως ανακοίνωσε επίσημα η ρωσική υπηρεσία, κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων συζητήθηκαν «οι προοπτικές συνεργασίας για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, οι νέες προκλήσεις και οι απειλές για τα εθνικά συμφέροντα των δύο πλευρών».

Οι ερευνητές του αραβικού πρακτορείου όμως δήλωσαν ότι το κεντρικό θέμα των συζητήσεων του Ναρύσκιν ήταν κυρίως η Συρία.

Το γραφείο Τύπου της SVR δυσκολεύτηκε να απαντήσει στο ζήτημα του ποια χώρα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ήταν στο επίκεντρο των επισκέψεων του Ρώσου διευθυντή πληροφοριών σε Ομάν και ΗΑΕ.

Ειδικά στο θέμα αυτό εισήλθε πρόσφατα και η Ιορδανία, η οποία ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για την αναβίωση της πολιτικής υποδομής στις νότιες περιοχές της Συρίας. Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνάντηση με τον Ιορδανό ομόλογό του Ayman al-Safadi, επαίνεσε αυτή την ιδέα.

Οι αραβικές μοναρχίες εκτός από το Κατάρ είναι ένας από τους κύριους γεωπολιτικούς αντιπάλους της Τουρκίας και επομένως οποιαδήποτε εντατικοποίηση των επαφών μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και αυτών των κέντρων εξουσίας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια διαφορών γύρω από την επαρχία Ιντλίμπ, μας δείχνει ότι η Μόσχα αναζητά ένα στρατιωτικό-πολιτικό αντίβαρο έναντι της Τουρκίας.

Η εφημερίδα Al-Akhbar, επικαλούμενη πηγές της, ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσφέρθηκαν να βοηθήσουν τη Συρία τόσο στο επενδυτικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο του εφοδιασμού.

Τα Εμιράτα προτείνουν επίσης, την άσκηση πιέσεων για εξαιρέσεις στο καθεστώς κυρώσεων των ΗΠΑ. Όλα αυτά υλοποιούνται για να εμποδίσουν την τουρκική επιρροή στη Συρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Νομίζω ότι η Μόσχα έχει πολλούς περιορισμούς για την επανεξισορρόπηση των δυνάμεων, αλλά χρειάζεται απλώς να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού στη Συρία", δήλωσε ο Αντον Μαρδάσοφ, ειδικός στο ρωσικό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων μιλώντας στο NG.

Σε μια συνομιλία με τη Nezavisimaya Gazeta, ο πρώην Ειδικός απεσταλμένος του υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ για τη Συρία, Frederick Hof, δήλωσε ότι η άμεση ανάγκη για κατάπαυση του πυρός είναι στην Ιντλίμπ.

"Η Τουρκία παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ, οπότε δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα επικίνδυνης κλιμάκωσης με τη συμμετοχή άλλων χωρών", δήλωσε ο πρώην διπλωμάτης.

Χωρίς αμφιβολία, εξαιρετικοί εμπειρογνώμονες της Μέσης Ανατολής στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, δημιουργούν ένα είδος αντιτουρκικής συμμαχίας με τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ.

Ωστόσο, το πρόβλημα που θα δουν μπροστά τους, είναι μια τεράστια κλίμακα ανθρωπιστική καταστροφή που προκάλεσε η παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός στη βορειοδυτική Συρία από τον Άσαντ.

Ο Αμερικανός αναλυτής εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων, υπό το πρίσμα όλων των δεινών που υποφέρει ο αραβικός πληθυσμός της Συρίας, θα πρέπει να λάβει υπόψη την κοινή της γνώμη, ακόμα και αν επιτευχθεί κάποια μορφή «αντιτουρκικής συμφωνίας» με το Κρεμλίνο και το αφήγημα εδώ θα πρέπει να είναι το σχέδιο του Ερντογάν για αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας την οποία μισούν θανάσιμα όλοι οι αραβικοί λαοί της περιοχής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ