Η Τουρκία στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη για να εξασφαλίσει τη σταθερότητα της κυβέρνησης που υποστηρίζεται από την ΟΗΕ στην Τρίπολη, ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η Άγκυρα έχει ήδη αναπτύξει δυνάμεις για να εκπαιδεύσει στρατεύματα πιστά στην κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (GNA), στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας για την ασφάλεια μεταξύ των δύο χωρών.
Ανέφερε επίσης ότι, στο πλαίσιο συμφωνίας για τη ναυτιλία, δεν θα είναι πλέον δυνατό για άλλες χώρες να διεξάγουν έρευνες και γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, χωρίς την έγκριση της Άγκυρας και της Τρίπολης.
Η Τουρκία έχει δεσμευθεί να υποστηρίξει τον αγώνα της GNA εναντίον του ηγέτη του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), Χαλίφα Χάφταρ. Ο Ερντογάν έχει υποσχεθεί να διδάξει στον Χάφταρ ένα «μάθημα» αν δεν σταματήσει τη στρατιωτική του εκστρατεία εναντίον της κυβέρνησης της Τρίπολης που υποστηρίζεται από το ΟΗΕ.
Ο Χαφτάρ εγκατέλειψε μια σύνοδο κορυφής στη Μόσχα με στόχο τη διεξαγωγή κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, "καταστέλλοντας την πρόοδο που είχε σημειωθεί για να τερματιστεί η σύγκρουση", αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ, παραβλέποντας το γεγονός πως ο Λίβυος ηγέτης αρνήθηκε να παραδώσει τους φυσικούς πόρους της χώρας του στον ρωσοτουρκικό άξονα.
Ο Ερντογάν δήλωσε στις αρχές Ιανουαρίου ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα ξεκινήσουν μια σταδιακή εξάπλωση στο βορειοαφρικανικό έθνος, προκειμένου να διασφαλίσουν «συντονισμό και σταθερότητα» στη χώρα. Φυσικά ο πραγματικός σκοπός είναι η υφαρπαγή του φυσικού πλούτου και η επέκταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παρά τις διπλωματικές οπισθοδρομήσεις, η Άγκυρα σημείωσε ότι ήταν πολύ νωρίς για να ειπωθεί ότι είχε καταρρεύσει μια συμφωνία εκεχειρίας με το Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαφτάρ.
Ο Ερντογάν εξαπέλυσε νέες απειλές εναντίον και της Ελλάδας στην ετήσια ομιλία του προς το έθνος. Προανήγγειλε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις από την Τουρκία θα μέσα στο 2020 ακόμα και στο Καστελόριζο από το σεισμογραφικό πλοίο Ορούτς Ρέις.
Συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Με τη Λιβύη υπογράψαμε το μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. Στις περιοχές ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε έρευνα ή γεώτρηση ούτε να περάσει οποιοσδήποτε αγωγός χωρίς την έγκριση των δυο χωρών. Εντός του 2020 επιταχύνουμε τις διαδικασίες και ξεκινάμε τις έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές αυτές. Αφού παραχωρηθούν οικόπεδα και ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, το Ορούτς Ρείς θα πραγματοποιήσει εκεί σεισμικές έρευνες».
Το 2020 μπήκε με ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, και όλα δείχνουν πως η Τουρκία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την περιοχή σε γενικευμένη σύγκρουση και ένταση με απρόβλεπτες συνέπειες.