Του Ανδρέα Μουντζουρούλια
Ραγδαίες εξελίξεις έχουμε στη Λιβύη. Πριν από λίγο, οι δυνάμεις του Χαφτάρ ισοπέδωσαν τη βάση ελέγχου των τουρκικών UAV.
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η Άγκυρα κάνει υποχρεωτική ανάκληση πιλότων από την εφεδρεί, κάτι που συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις σε Λιβύη-Συρία.
Σύμφωνα με την επιστολή του Τούρκου Ταξιάρχου Kutlay Demir, Διευθυντή του Κλάδου Προσωπικού της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας σε απόστρατο αξιωματικό πιλότο, ανακαλείται ο ίδιος στην ενεργό υπηρεσία υποχρεωτικά, (ενώ θα υποβληθεί σε υγειονομικές εξετάσεις σε νοσοκομείο του Etimesgut), κάτι που έχει σκορπίσει ανησυχία σε πολλούς ειδικούς για τις πραγματικές προθέσεις των Τούρκων, ενώ έχει ενεργοποιήσει και τους Έλληνες επιτελείς για τις αληθινές προθέσεις της Άγκυρας το επόμενο διάστημα.
Την ίδια στιγμή έχει πάρει «φωτιά» η Ανατολική Μεσόγειος, όχι μόνο από τις προθέσεις των Τούρκων, αλλά και από τις ασκήσεις Γαλλίας-Αιγύπτου ενώ ισραηλινό κατασκοπευτικό αεροσκάφος πέταξε σήμερα στην περιοχή κάνοντας εμφανή την παρουσία και του Ισραήλ.
Ισραηλινό αεροσκάφος Gulfstream G550 Nachshon Aitam πραγματοποίησε αποστολές ελέγχου/επιθεώρησης στην Α.Μεσόγειο σήμερα το πρωί.
Την ίδια περίοδο έχουμε τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες ξεκίνησαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την ονομασία "Ramses 2019" με τις γαλλικές αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις στο πλαίσιο της ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, καθώς και μαχητικά αεροσκάφη Rafale, λαμβάνουν μέρος σήμερα στην άσκηση "Ramses 2019", μαζί με αιγυπτιακές φρεγάτες FREMM με σύγχρονους εκτοξευτές πυραύλωνκαι αεροσκάφη F-16 .
Η κοινή στρατιωτική άσκηση αντικατοπτρίζει την ενισχυμένη στρατιωτική συνεργασία και συνεργασία μεταξύ του Καΐρου και του Παρισιού, κοντά στην «καυτή» περιοχή της Λιβύης.
Ανεπιβεβαίωτες ακόμα πληροφορίες, φέρουν Γαλλία, Αίγυπτο και Ισραήλ να «οσφραίνονται» τουρκική δράση στο λιβυκό έδαφος, με σκοπό την εξουδετέρωση του στρατηγού Χαφτάρ, για να οριοθετήσει και επίσημα η Άγκυρα κοινή ΑΟΖ με την φιλοτουρκική κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία στηρίζεται από τους τζιχαντιστές.
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, έχει «φουντώσει» και το μέτωπο της Συρίας και της πόλης Ιντλίμπ και σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Anna δημοσίευσε βίντεο που δείχνει την είσοδο του συριακού στρατού (SAA) στην πόλη Ιντλίμπ που κατέχουν φιλότουρκοι αντάρτες, Τουρκμένοι και Τούρκοι στρατιωτικοί.
https://youtu.be/2MGTQztoaxM?list=PLG_Py6mTH5ZB89Jifewyq9d9gSSAx46Hk&t=40
Πρόκειται για την πρώτη φορά μετά το 2014, που συριακός στρατός εισέρχεται σε αυτό το έδαφος.
Μετά από όλα αυτά, οι 65.000 Τούρκοι στρατιώτες που βρίσκονται στα σύνορα με την Συρία, «ζεσταίνουν τις μηχανές» των αρμάτων μάχης τους και των ΤΟΜΑ, για είσοδο στο συριακό έδαφος.
Να λοιπόν γιατί έχουμε πιθανότατα ανάκληση Τούρκων πιλότων από την εφεδρεία με τον χαρακτήρα του «υποχρεωτικού», διότι πολύ πιθανόν θα έχουμε εξελίξεις το επόμενο διάστημα σε όλα αυτά τα μέτωπα και ο νυν αριθμός Τούρκων πιλότων, απλά δεν φτάνει.
Σύμφωνα με χθεσινό άρθρο μας ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Άγκυρα υποσχέθηκε στους Λίβυους «ενίσχυση για έναν σκληρότερο αγώνα». Δεδομένου όμως των δυνατοτήτων του στρατού των Τζιχαντιστών στην Τρίπολη της Λιβύης, αυτό δεν είναι παρά μια κενή απειλή.
«Μόνο μια στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη στρατιωτική ήττα τις δυνάμεις του LNA», δηλώνουν Ρώσοι ειδικοί επί στρατιωτικών θεμάτων.
Το LNA εξακολουθεί να έχει περικυκλωμένη την πρωτεύουσα Τρίπολη. Αλλά τώρα η ισορροπία δυνάμεων μπορεί να αλλάξει προς το χειρότερο για τον στρατηγό Χαφτάρ.
Ο τουρκικός στρατός είναι σε θέση να διασκορπίσει τον ημι-επαγγελματικό του στρατό. Ρώσοι ειδικοί εκτιμούν ακόμα και επέμβαση των τουρκικών δυνάμεων στα πρότυπα της Συρίας, κάτι που θα έδινε στην Άγκυρα την δυνατότητα να υλοποιήσει ναυτική, αεροπορική και χερσαία βάση μελλοντικά νοτίως της Κρήτης, όπου σε συνδυασμό με αυτήν στην Αλβανία ( Πασαλιμάνι στο Δυρράχιο) και κατεχόμενη Κύπρο θα έθετε σε κλοιό Ελλάδα και Κύπρο.
Το τουρκικό ναυτικό για παράδειγμα θα είχε την δυνατότητα να κινούνταν στα νότια του Αιγαίου σε χρόνους πολύ μικρότερους από τους σημερινούς, το ίδιο φυσικά σε αυτό το μελλοντικό σενάριο θα δρούσαν και τα τουρκικά αεροσκάφη, τα οποία θα απειλούσαν ελληνικό έδαφος από την ίδια περιοχή και μαζί με τις βάσεις στα παράλια της Μικράς Ασίας θα δημιουργούσαν ένα «ασφυκτικό περιβάλλον» για την ελληνική ΠΑ που έπρεπε να δράσει σε δύο μέτωπα ταυτόχρονα.
Κυρίως όμως, το σχέδιο Ερντογάν αφορά την πιθανή ανακήρυξη ΑΟΖ Τουρκίας –Λιβύης η οποία όπως «ακούγεται» από Τούρκους ειδικούς, έχει ήδη επιτευχθεί για αυτό και το νυν καθεστώς της Τρίπολης πρέπει να αναλάβει ολόκληρη την χώρα πάση θυσία, κατά τον Τούρκο ηγέτη.
Πρόκειται για μια δυσμενή εξέλιξη κατά της χώρας μας, από την νέα αναβαθμισμένη Τουρκία, η οποία υλοποιεί κατά γράμμα το σχέδιο αναβίωσης της πάλαι ποτέ οθωμανικής αυτοκρατορίας, καλύπτοντας όλες τις πρώην κτήσεις των σουλτάνων.