Ένοπλες Συρράξεις

Μαζικές μετακινήσεις των Ινδικών ΕΔ - Συναγερμός στα ινδοπακιστανικά σύνορα - Σε ετοιμότητα τεθωρακισμένα & μαχητικά


Στα πρόθυρα πολέμου βρίσκονται Ινδία και Πακιστάν με το κλίμα να έχει οξυνθεί επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στις δυο χώρες.

Τόσο η Ινδία όσο και το Πακιστάν έχουν δηλώσει πως έχουν προχωρήσει κατάρριψη αεροσκαφών και παρά το γεγονός πως αμφότερες “συνιστούν ψυχραιμία”, τραβάνε επικίνδυνα το σχοινί.

Μάλιστα σε μια εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, Ινδικά στρατεύματα πήραν εντολή να προετοιμαστούν για μεγάλη κινητοποίηση, κάτι που σημαίνει πως πλέον όλα είναι πιθανά.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν ξεκίνησε την Τρίτη και έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην διεθνή κοινότητα καθώς είναι πολύ επικίνδυνη μια τυχόν ανοικτή σύγκρουση ανάμεσα σε δυο χώρες που διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο.

Η αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν, από το μακρινό 1947.
https://twitter.com/Global_Mil_Info/status/1100764349789061122?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/FAHEEMAHMADCH1/status/1100658655328911361?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/FAHEEMAHMADCH1/status/1100658501964177413?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/1100751163287322624?ref_src=twsrc%5Etfw

Κλείνουν τα αεροδρόμια

Η ρευστή κατάσταση έχει οδηγήσει το Πακιστάν στην κλείσιμο του εναέριου χώρου του μέχρι νεωτέρας, ενώ στην Ινδία τουλάχιστον εννιά αεροδρόμια στο βόρειο τμήμα της χώρας έχουν κλείσει.

Η ινδική Αεροπορία χρησιμοποίησε ένα μείγμα γαλλικών Mirage 2000 και ρωσικών Su-30 MKI για να πλήξει τους στόχους στην πακιστανική επικράτεια, στην περιοχή του Κασμίρ, την πρώτη επιχείρηση των Ινδών από τον πόλεμο του 1971.

Οι λεπτομέρειες που διαρρέουν στη δημοσιότητα είναι άκρως ενδιαφέρουσες και είναι βέβαιο ότι θα μελετηθούν από όσους έχουν λόγο να ενδιαφέρονται για την εξέλιξη της ινδικής στρατιωτικής ισχύος. Είναι προφανές, ότι το σύνολο της αεροπορικής δύναμης της Ινδίας είχε τεθεί σε ετοιμότητα, υπό τον φόβο πακιστανικού αντεκδικητικού πλήγματος

Η επιχείρηση της ινδικής Αεροπορίας για την καταστροφή του μεγαλύτερου κέντρου εκπαίδευσης ισλαμιστών τρομοκρατών, Jaish-e-Mohammed, στο Balakot στην περιοχή Khyber Pakhtunkhwa του Πακιστάν, εκτελέστηκε με την αξιοποίηση 12 γαλλικής κατασκευής μαχητικών Mirage 2000 σε ρόλο βομβαρδισμού.

Τα αεροσκάφη αυτά υποστηρίχθηκαν στην αποστολή τους από μαχητικά ρωσικής προέλευσης Sukhoi Su-30MKI σε ρόλο αεροπορικής υπεροχής, τα οποία εξασφάλισαν ότι τα πακιστανικά μαχητικά (σ.σ. F-16 της Αεροπορίας της χώρας όντως απογειώθηκαν αλλά απετράπησαν από το να πλησιάσουν) δεν θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν την αποστολή βομβαρδισμού των Mirage.

Σύμφωνα με πηγές του ινδικού Γενικού Επιτελείου που επικαλούνται ινδικά μέσα ενημέρωσης, στην αποστολή συμμετείχε επίσης ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού IL-78 το οποίο παρέμεινε εντός του ινδικού εναέριου χώρου και δύο αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AWACS – Airborne Warning and Control System).

Συγκεκριμένα, από 12 Mirage-2000H Vajra του 40ου Σμήνους τα οποία απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Gwailor προερχόμενα από την αεροπορική βάση Ambala, σε συνεργασία με ένα ιπτάμενο ραντάρ E145 AEW Netra ινδικής κατασκευής, το οποίο απογειώθηκε από την αεροπορική βάση της Bhatinda, και ένα ιπτάμενο τάνκερ τύπου Il-78 Midas, το οποίο απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Agra.

Επιπλέον στην επιχείρηση χρησιμοποιήθηκε ένα αερόχημα Heron της ισραηλινής ΙΑΙ για την κάλυψη της επιχείρησης σε αληθινό χρόνο με τους ηλεκτροοπτικούς του αισθητήρες. Σύμφωνα με πληροφορίες τα γαλλικής κατασκευής μαχητικά χρησιμοποίησαν αμερικανικής κατασκευής βόμβες κατευθυνόμενες με δέσμη Laser τύπου GBU-12 Paveway ΙΙ σε συνδυασμό με ατρακτίδιο ισραηλινής κατασκευής τύπου Litening, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι χρησιμοποιήθηκαν κατευθυνόμενες βόμβες SPIKE EO/GPS των 2000 λιβρών ισραηλινής κατασκευής.

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΙΝΔΙΑΣ-ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

ΙΝΔΙΑ

Ινδία και Πακιστάν έχουν συγκρουστεί στρατιωτικά τέσσερις φορές τα τελευταία 70 χρόνια- και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να γίνει ξανά κάτι τέτοιο στο μέλλον.

Σε δημοσίευμα του National Interest του 2017 που αναδημοσιεύεται λόγω επικαιρότητας, παρατίθενται οι δυνάμεις των στρατών (χωρίς να περιλαμβάνονται οι αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις) των δύο χωρών- και ο πιθανός πυρηνικός κίνδυνος που συνεπάγεται μια πιθανή σύγκρουσή τους.

Ινδία: Ο ινδικός στρατός έχει 1,2 εκατ. στρατιώτες σε ενεργό υπηρεσία και 990.000 εφέδρους. Βασική αποστολή του είναι η φύλαξη των συνόρων με το Πακιστάν και την Ινδία, καθώς και η εσωτερική ασφάλεια, ειδικά στο Κασμίρ και τα βορειοανατολικά. Είναι κατανεμημένος σε 14 σώματα στρατού, που αποτελούνται από 40 μεραρχίες πεζικού, τεθωρακισμένων, ορεινών δυνάμεων και μηχανοκίνητες. Κατά μέσο όρο το κάθε σώμα στρατού έχει μια ταξιαρχία πυροβολικού, πέντε τεθωρακισμένες ταξιαρχίες, επτά ταξιαρχίες πεζικού και πέντε σχηματισμούς αεράμυνας μεγέθους ταξιαρχίας. Ως προς τις αερομεταφερόμενες δυνάμεις, ο ινδικός στρατός έχει μόνο το Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών, που στην ουσία λειτουργεί ως αρχηγείο- «ομπρέλα» για αερομεταφερόμενες δυνάμεις και ειδικές δυνάμεις του στρατού. Ειδικότερα, το σύνταγμα ελέγχει επτά τάγματα ειδικών δυνάμεων και τρεις αερομεταφερόμενες ταξιαρχίες.

Ο εξοπλισμός του στρατού προέρχεται από πολλές πηγές- κυρίως τη Ρωσία και την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, με αυξανόμενους αριθμούς αμερικανικών και ισραηλινών όπλων. Η Ινδία διαθέτει πάνω από 4.000 άρματα μάχης, περιλαμβανομένων 2.400 παλαιότερων Τ-72 (ρωσικής προέλευσης), 1.600 Τ-90 (επίσης ρωσικής) και περίπου 360 Arjun Mk.1 και Mk.2. Τα άρματα αυτά πλαισιώνουν τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) ΒMP-2 (ρωσικής προέλευσης και πάλι).

Το μεγαλύτερο μέρος του ινδικού πυροβολικού (4.000 συστήματα) προέρχεται επίσης από τη Ρωσία, αν και παρατηρείται στροφή προς αμερικανικά και νοτιοκορεατικά συστήματα. Στην αεράμυνα υπάρχει επίσης κυριαρχία του ρωσικού εξοπλισμού, από αυτοκινούμενα συστήματα Tunguska μέχρι πυραύλους S-400.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Πακιστάν: Ο πακιστανικός στρατός έχει 650.000 στρατιώτες σε ενεργό υπηρεσία και 500.000 εφέδρους. Παρά τη «δύσκολη» περιοχή όπου βρίσκεται η χώρα, το Πακιστάν έχει καλές σχέσεις με την Κίνα και το Ιράν. Οι βασικές αποστολές του πακιστανικού στρατού είναι η εσωτερική ασφάλεια εναντίον των Πακιστανών Ταλιμπάν και η αντιπαράθεση με τον ινδικό στρατό.

Ο στρατός του Πακιστάν απαρτίζεται από 26 μεραρχίες, που υπάγονται σε εννιά σώματα στρατού. Οι περισσότερες μεραρχίες είναι πεζικού- υπάρχουν μόλις δύο τεθωρακισμένες και δύο μηχανοκίνητες. Κάθε σώμα στρατού έχει κατά μέσο όρο μία τεθωρακισμένη ταξιαρχία, μία πεζικού και μια ταξιαρχία πυροβολικού. Ο πακιστανικός στρατός είναι εμφανώς μικρότερος από τον ινδικό, και επίσης έχει μικρότερες επιθετικές δυνάμεις, προκειμένου να πλήξει την Ινδία σε «μετωπική» σύγκρουση. Οι ειδικές δυνάμεις του Πακιστάν υπάγονται στη Διοίκηση Ειδικών Υπηρεσιών, με οκτώ τάγματα καταδρομών (κομάντος).

Ο εξοπλισμός είναι κυρίως πακιστανικής και κινεζικής προέλευσης, ωστόσο δεν απουσιάζουν τουρκικά και αμερικανικά όπλα. Διαθέτει κάτι λιγότερο από 700 άρματα μάχης πρώτης γραμμής, μεταξύ των οποίων το Khalid και το T-80UF, και άλλα 1.000 που είναι εκσυγχρονισμένες εκδόσεις του κινεζικού Type 59. Το Πακιστάν δεν διαθέτει κάποιο σύγχρονο τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ), και χρησιμοποιεί περίπου 2.000 αναβαθμισμένα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ113 για να πλαισιώνουν τα άρματα μάχης. Επίσης διαθέτει περίπου 2.000 συστήματα στο πυροβολικό του, κυρίως κινεζικά και αμερικανικά, αλλά υπάρχουν και παλαιότερα μοντέλα. Πλεονέκτημα έναντι της Ινδίας υπάρχει στα επιθετικά ελικόπτερα, όπου το Πακιστάν διαθέτει 51 ΑΗ-1S Cobra και έχει παραγγείλει 15 ΑΗ-1Ζ Viper.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ