Βαλκάνια

Ο Ερντογάν στήνει δίκτυο στα Βαλκάνια-Σερβία και Ελλάδα «περικυκλώνονται» από τουρκικά drones μετά την πώληση της Άγκυρας στη Βοσνία

Το Υπουργείο Άμυνας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης διαπραγματεύεται την αγορά έξι μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar (UAV) από την τουρκική εταιρεία Baykar, ανέφεραν βοσνιακά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλούνται τον Βόσνιο υπουργό Άμυνας Ζουκάν Χελέζ, δύο ομάδες βρίσκονται ήδη στην Τουρκία για εκπαίδευση και η αγορά θα περιλαμβάνει επίσης τρία επίγεια συστήματα διοίκησης.

Η είδηση ​​συνέπεσε με την επίσκεψη του προέδρου του Προεδρικού Συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Ντένις Μπέτσιροβιτς, στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντησή τους, ο Ερντογάν είπε ότι η συνεργασία στους τομείς του στρατού και της ασφάλειας ήταν βασικό θέμα συζήτησης.

Τόνισε ότι εστίασαν ιδιαίτερα στους τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία.

Εφόσον πραγματοποιηθεί η πώληση, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα γίνει η τέταρτη χώρα στα Βαλκάνια που θα χρησιμοποιεί τουρκικά στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η Ρουμανία, το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία είχαν προηγουμένως ενσωματώσει τα UAV Bayraktar TB2 στο στρατιωτικό τους οπλοστάσιο, ενώ στην σειρά έχουν μπεί και τα Σκόπια.


Η Σερβία έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για την πώληση μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar από την Τουρκία σε χώρες των Βαλκανίων.

Ενώ η Σερβία είχε αρχικά σχεδιάσει να αγοράσει UAV Bayraktar από την Τουρκία, ανακοίνωσε το 2023 ότι είχε εγκαταλείψει το σχέδιο, αν και τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η Τουρκία είχε αρνηθεί να πουλήσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Σερβία.

Η σερβική κυβέρνηση εξήγησε αργότερα ότι είχε αποφασίσει να μην προχωρήσει στην αγορά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πώληση από την Τουρκία UAVs Bayraktar στον επίμαχο γείτονά της, το Κόσοβο.

Το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008 χωρίς καθολική αναγνώριση, φέρεται να έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας στρατιωτικής δύναμης που θα αποτελείται από 5.000 τακτικούς στρατιώτες και 3.000 έφεδρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτή η δύναμη θα συμπλήρωνε τους υπάρχοντες 4.500 στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στη χώρα.
Από το 2020 η Σερβία χρησιμοποιεί οπλισμένα drones CH-92A κινεζικής κατασκευής.

Ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς είπε πρόσφατα σε δημοσιογράφους μετά τη στρατιωτική άσκηση «Fire Attack 2024» που διεξήγαγε ο σερβικός στρατός ότι τα UAV Bayraktar TB2, τα οποία απέκτησε το Κοσσυφοπέδιο πέρυσι, πέταξαν κοντά στη Σερβία στις 5 και 20 Ιουνίου.

Υποστήριξε ότι αυτά τα UAV χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση των Σερβικών στρατιωτικών δυνατοτήτων.
Ως δευτερεύουσα σημείωση, ο Σελτζούκ Μπαυρακτάρ, είναι ένας από τους ιδιοκτήτες της Baykar, της εταιρείας που κατασκευάζει drone Bayraktar, και γαμπρός του Ερντογάν.

Ο Ερντογάν βλέπει την Baykar ως οικογενειακή επιχείρηση και εμπορεύεται τα προϊόντα της σε πολλές χώρες, ειδικά στην Αφρική.

Είναι γνωστό ότι ο Ερντογάν, τα μέλη της οικογένειάς του και οι συνεργάτες του επωφελούνται σημαντικά από την αμυντική βιομηχανία και τις πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού.

Η Baykar αξιοποιεί κρατικούς πόρους και αποκομίζει σημαντικά κέρδη τόσο στην τοπική όσο και στη διεθνή αγορά μέσω των πωλήσεων όπλων, για τις οποίες ο Ερντογάν είναι ο μόνος λήπτης αποφάσεων.

Ένας βασικός λόγος για την επιλογή των τουρκικών drones είναι ότι η Τουρκία έχει συντομότερη διαδικασία έγκρισης εξαγωγών σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αλβανικά drones (Bayraktar TB2) μεταδίδουν καθημερινές εξελίξεις στα σύνορα Αλβανίας-Ελλάδας στην Τουρκία

Υπαρκτή και αληθινή είναι η μετάδοση δεδομένων από τα τουρκικής κατασκευής αλβανικά drones (Bayraktar TB2) στα σύνορα Ελλάδος και Αλβανίας, σύμφωνα και με τα παραπάνω.

Τα αλβανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επιχειρούν από την αεροπορική βάση Κουτσόβα (Kucova), με την τοποθεσία της βάσης αυτής βρίσκεται νότια της πρωτεύουσας, των Τιράνων.

Πρόσφατα, Ερντογάν και Ράμα συζήτησαν την εμβάθυνση της στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας.

Ο Ερντογάν είχε αναφέρει ότι η σχέση Τουρκίας-Αλβανίας βρίσκεται σε προχωρημένο επίπεδο και ότι η συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας θα ενισχυθεί περαιτέρω μέσω εμπορικών, οικονομικών και στρατιωτικών επαφών.

Η ουσία είναι ο Ερντογάν παίζει το όργανο και ο Ράμα χορεύει κανονικά, εκτελώντας κάθε εντολή της Άγκυρας, σε οποιοδήποτε θέμα.

Ο όρος "Τουρκικό τόξο στα Βαλκάνια" ούτε νέος είναι, ούτε άγνωστος και φανερώνει την προσπάθεια στρατηγικής κύκλωσης της Ελλάδας από την Τουρκία.
Το θέμα από στρατιωτικής και στρατηγικής άποψης είναι εξόχως σημαντικό για την Ελλάδα, η οποία δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση, αν διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο, να έχει να αντιμετωπίσει απειλές και στο Ιόνιο αλλά και στον Βορρά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...
ukrania polemos
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο ποταμός Sukhi Yaly του Κουράχοβο έγινε ο «υγρός τάφος» της 79ης ουκρανικής ταξιαρχίας! Την ξεκλήρισαν οι Ρώσοι και προέλαυσαν 300 μέτρα

Ο ποταμός Sukhi Yaly είναι καίριας σημασίας για την κατεύθυνση του Κουράχοβο και οι Ρώσοι καταλαμβάνουν περισσότερος...