Δεν είναι μόνο η Ουκρανία που αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, αλλά και η Βοσνία, ένα κράτος που αποτελείται από Τρεις εθνότητες με εντελώς διαφορετικό προσανατολισμό και συμφέροντα.
Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σεράγεβο προειδοποίησε ενάντια στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της Δημοκρατίας Σέρπσκα, ότι θα συνάψει συμφωνία εντός 30 ημερών που θα σταλεί στην άλλη οντότητα της Βοσνίας, την Ομοσπονδία Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, αναφέροντας περί "ειρηνικού διαχωρισμού".
Από την πλευρά τους οι Σερβοβόσνιοι απείλησαν με αυτονομία, την παραμονή της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η οποία ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο κηρύσσεται η 11η Ιουλίου Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα της Γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα το 1995.
Οι Σέρβοι επικαλούνται για αυτό το ζήτημα την περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου και κινούνται ακριβώς στην ίδια λογική.
Ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Βοσνία
Η αμερικανική πρεσβεία ανακοίνωσε ότι “ο πρόεδρος της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας, Μίλοραντ Ντόντικ, και η κυβέρνησή του προσπάθησαν να εξηγήσουν την απόφαση με ένα σωρό ψέματα και παραπληροφόρηση που είχαν σκοπό να τρομάξουν την κοινή γνώμη στην Σερβοβοσνιακή κοινότητα, έχοντας αποφασίσει να τραβήξουν αυτόν τον επικίνδυνο δρόμο.
Τα γεγονότα είναι απλά και ξεκάθαρα. Δεν υπάρχει διεθνής συνωμοσία για την κατάργηση της Δημοκρατίας Σέρπσκα και ο κ. Ντόντικ δεν μπορεί να ξεχωρίσει ούτε μια δήλωση οποιουδήποτε Αμερικανού αξιωματούχου που να ζητά την κατάργησή της».
Το Σύνταγμα της Βοσνίας δεν παρέχει δικαίωμα απόσχισης στις συνιστώσες της μονάδες.
Η Δημοκρατία της Σερβίας μπορεί να υπάρξει μόνο εντός της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Η απόσχιση ή «διαχωρισμός» της Δημοκρατίας Σέρπσκα δεν σημαίνει ανεξαρτησία για αυτήν ή τέλος για τη Βοσνία, αλλά τέλος για την Δημοκρατία Σέρπσκα.
Οι δραστηριότητες του κ. Ντόντικ, θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον εντός των ευρωατλαντικών θεσμών που θέλουν οι πολίτες της Βοσνίας. Ο δρόμος που προτείνεται, θα εξασφαλίσει ότι οι πολίτες της Δημοκρατίας Σέρπσκα, τα παιδιά και τα εγγόνια τους δεν θα έχουν την ειρηνική και ευημερούσα ζωή στη δημοκρατία που τους αξίζει, αναφέρει η αντίδραση της αμερικανικής πρεσβείας στο Σεράγεβο.
Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων Μ.Ντόντικ έχει απειλήσει συχνά στο παρελθόν ότι τα εδάφη που ελέγχονται από τους Σέρβους θα αποσχιστούν από τη Βοσνία και θα ενωθούν με τη γειτονική Σερβία.
Αυτός και αρκετοί άλλοι Σερβοβόσνιοι αξιωματούχοι βρίσκονται υπό καθεστώς κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, αφού κατηγορούνται ότι έθεσαν σε κίνδυνο την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ ειρηνευτική συμφωνία που τερμάτισε τον πόλεμο στη Βοσνία που άφησε πάνω από 100.000 νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους”, αναφέρει ΜΜΕ .
Αντίδραση της ΕΕ στους Σερβοβόσνιους
"Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την ανησυχία της για τις πρωτοβουλίες της Δημοκρατίας Σέρπσκα που έρχονται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή πορεία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, συμπεριλαμβανομένων των διχαστικών ενεργειών και της ρητορικής της, που θέτουν υπό αμφισβήτηση τη συνταγματική τάξη της χώρας”, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του μπλοκ Πίτερ Στάνο.
«Τα κράτη μέλη τόνισαν ότι η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η συνταγματική τάξη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης πρέπει να γίνονται σεβαστά. Οι διχαστικές ιδέες το μόνο που θα κάνουν είναι να απομονώσουν τους συντάκτες τους ακόμη περισσότερο από ό,τι είναι ήδη απομονωμένοι και θα φέρουν περισσότερες δυσκολίες στους πολίτες που κρατούνται όμηροι από τους συντάκτες αυτών των ιδεών και πράξεων», κατέληξε ο ίδιος.
Έρχεται σοβαρή κρίση από την Βοσνία σε όλα τα Βαλκάνια
Η περίπλοκη διοικητική δομή της Βοσνίας, που απορρέει από τις Ειρηνευτικές Συμφωνίες του Ντέιτον για τον τερματισμό του πολέμου (1992-1995), έχει μια συγκεκριμένη διαδικασία λήψης αποφάσεων, την οποία δεν αποδέχονται οι Σερβοβόσνιοι.
Οι πολιτικές εντάσεις στη Βοσνία έχουν κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, ειδικά ως αποτέλεσμα των αυτονομιστικών σχεδίων του Σερβοβόσνιου ηγέτη Μίλοραντ Ντόντικ, που βρίσκεται πολύ κοντά στη Ρωσία, και ο οποίος έχει απειλήσει να αποσυρθεί από τους θεσμούς της χώρας όπως οι ένοπλες δυνάμεις.
Η Βοσνία μπορεί να γίνει το εφαλτήριο για πιθανή κρίση στα Βαλκάνια, ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ, δημιουργώντας μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση πάνω από τα Βόρεια ελληνικά σύνορα.