Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα, Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε την Τρίτη ότι αυτή η Σερβία θα αποχωριστεί σύντομα από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, εάν η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εγκρίνει, στις 2 Μαΐου, ένα ψήφισμα για τη μνήμη της γενοκτονίας που διαπράχθηκε το 1995 από τα Σερβοβόσνια στρατεύματα κατά του πληθυσμού.
Μουσουλμάνοι στην πόλη της Σρεμπρένιτσα. "Δεν θέλουμε να μοιραστούμε ούτε τον αέρα με τους Βόσνιους, πόσο μάλλον με άλλες αξίες. Μας κατηγορούν ότι είμαστε γενοκτονικός λαός, αν και γνωρίζουν ότι αυτό δεν συνέβη ποτέ", είπε ο Ντόντικ, σύμφωνα με το σερβοβοσνιακό RTRS TV, αναφέρει το πρακτορείο EFE.
Μίλησε από τη ρωσική πόλη της Αγίας Πετρούπολης μετά τη συνάντηση με τον γραμματέα του Ρώσου Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ, ο οποίος υποσχέθηκε ότι η Ρωσία θα καταψηφίσει το ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Το ψήφισμα προτείνει να ανακηρυχθεί η 11η Ιουλίου ως «Διεθνής Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας που διαπράχθηκε στη Σρεμπρένιτσα το 1995» και καταδικάζει την άρνηση της γενοκτονίας και την εξύμνηση των εγκλημάτων πολέμου.
Η Σερβία και η Δημοκρατία Σέρπσκα δεν αναγνωρίζουν τις ποινές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία που διαπράχθηκαν από σερβοβόσνιες δυνάμεις στη Σρεμπρένιτσα, όπου δολοφονήθηκαν περισσότεροι από 8.000 μουσουλμάνοι πολίτες.
Σε μια διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, ο Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος απειλούσε για πολλά χρόνια με την απόσχιση της Δημοκρατίας Σέρπσκα, υποστήριξε ότι θα ενωθεί με τη Σερβία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε μετά από αυτή τη δήλωση ότι τυχόν αποσχιστικά βήματα από τη σερβική οντότητα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη «θα έχουν σοβαρές συνέπειες». Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει χωριστεί από το τέλος του εμφυλίου πολέμου, το 1995, σε δύο αυτόνομες εθνότητες, τη Δημοκρατία της Σέρπσκα και την Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία, με το βοσνιακό κράτος να διαθέτει επίσης κεντρικούς θεσμούς εξουσίας.