Καθώς οι παγκόσμιες εντάσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, όλα τα βλέμματα πρέπει να είναι στραμμένα στα Δυτικά Βαλκάνια, ειδικά στο Κοσσυφοπέδιο, όπου ο κίνδυνος ενός νέου πολέμου είναι μεγαλύτερος από ποτέ, αναφέρει Αλβανός ειδικός.
Ο Xhevdet Mazrekaj αναφέρει ότι “ ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχουν καταστήσει σαφείς τις φιλοδοξίες τους να χρησιμοποιήσουν την εύθραυστη κατάσταση στην περιοχή για να υποκινήσουν τη σύγκρουση.
Οι ενέργειες του Βούτσιτς, που υποστηρίζονται από τη στρατηγική του Πούτιν να αποσπάσει την προσοχή από τον πόλεμο στην Ουκρανία, δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα για την έναρξη ενός πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος αντιμετωπίζει προκλήσεις στην Ουκρανία, θέλει να δει μια κρίση στα Βαλκάνια, ως έναν τρόπο να αποσπάσει την προσοχή και να αποδυναμώσει τη δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Οι συνεχιζόμενες διπλωματικές μεσολαβήσεις στις Βρυξέλλες, παρά τις προσπάθειες, έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να περιορίσουν τις επιθετικές τους φιλοδοξίες.
Ο Βούτσιτς έχει δείξει μια διαρκή περιφρόνηση για τη Συμφωνία των Βρυξελλών, με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στοχεύει στη διασφάλιση ειρηνικών σχέσεων μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας.
Αυτή η άρνηση όχι μόνο αυξάνει τις εντάσεις, αλλά υποδηλώνει επίσης την προθυμία να ρισκάρουμε την περιφερειακή σταθερότητα για βραχυπρόθεσμα πολιτικά οφέλη.
Ως παρατηρητής της διεθνούς πολιτικής, πιστεύω ακράδαντα ότι είναι σημαντικό για τους δυτικούς ηγέτες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και δέσμευση, για την προστασία των αρχών των διεθνών νόμων, και να παραμείνουν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πιθανή στρατιωτική παρέμβαση από εξωτερικές δυνάμεις που επιδιώκουν να επωφεληθούν από την αναταραχή στα Βαλκάνια.
Ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος, αλλά η αποφασιστική μας δράση μπορεί να είναι καθοριστική για την αποτροπή του.
Τέλος, οι προσδοκίες είναι υψηλές για τους αντικαταστάτες των Μίροσλαβ Λάιτσακ και Ζοζέπ Μπορέλ στις Βρυξέλλες, οι οποίοι προέρχονται από χώρες που δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου”, κατέληξε ο ίδιος μεταφέροντας μια εικόνα που δεν έχει γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό.
Το ΝΑΤΟ αποφάσισε να ενισχύσει τις δυνάμεις του στην στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) και στην Βοσνία (EUFOR Altea)
Ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη (SACEUR) και ο Διοικητής της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ (USEUCOM), Στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι , δήλωσε ότι "το ΝΑΤΟ αποφάσισε να ενισχύσει τις εφεδρικές δυνάμεις στην αποστολή στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR). και στη Βοσνία (EUFOR Altea)".
«Αφού κάναμε τον πλήρη έλεγχο της KFOR, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι χρειαζόμαστε όχι μόνο περισσότερες δυνάμεις, αλλά και ισχυρότερες δυνάμεις.
Αυτή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Θα φέρουμε περισσότερο βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό στο πεδίο, καθώς και περισσότερους ανθρώπους», είπε ο Καβόλι κατά τη διάρκεια ακρόασης ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών του Κογκρέσου των ΗΠΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 11 Απριλίου 2024.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τουλάχιστον δύο ειδικές αποστολές έχουν ξεκινήσει προκειμένου να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες και να κατανοήσουν καλύτερα τα γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία.
Ο Καβόλι επισημαίνει ότι οι εθνοτικές εντάσεις στη Βοσνία έχουν επίσης τη δυνατότητα να κλιμακωθούν και να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.
Ο Αμερικανός Στρατηγός επισημαίνει ότι οι δραστηριότητες της Ρωσίας, "να υποκινεί εντάσεις μεταξύ Βόσνιων, Σέρβων και Κροατών στοχεύουν στην αποδυνάμωση της χώρας και στην ανάσχεση της εμβάθυνσης των δεσμών με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ".
«Η εθνικιστική πολιτική εμποδίζει τη Βοσνία να υιοθετήσει τις απαραίτητες πολιτικές, νομικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα προωθούσαν την ευρωατλαντική της ολοκλήρωση», σημείωσε ο Αμερικανός Στρατηγός.
Πρόσθεσε ότι η οντότητα της Δημοκρατίας Σέρπσκα προσπαθεί να αποδυναμώσει την κρατική εξουσία της Βοσνίας, διακινδυνεύοντας με αυτονομία.
Τελικά θα ανοίξει πιθανόν και νέο μέτωπο ανάφλεξης μετά την πολεμική διαμάχη Ισραήλ και Ιράν στα Βαλκάνια πυροδοτώντας εξελίξεις και με Σκόπια και Κόσσοβο.
Οι πολιτικές εντάσεις στη Βοσνία έχουν κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, ειδικά ως αποτέλεσμα των αυτονομιστικών σχεδίων του Σερβοβόσνιου ηγέτη Μίλοραντ Ντόντικ, που βρίσκεται πολύ κοντά στη Ρωσία, και ο οποίος έχει απειλήσει να αποσυρθεί από τους θεσμούς της χώρας όπως οι ένοπλες δυνάμεις.
Η Βοσνία αλά και το Κόσοβο, μπορεί να γίνουν το εφαλτήριο για πιθανή κρίση στα Βαλκάνια, ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ, δημιουργώντας μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση πάνω από τα Βόρεια ελληνικά σύνορα.