Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Ελληνοβουλγαρικό τόξο κατά Βοσπόρου-Οι ΗΠΑ δημιουργούν βάση για 2000 στρατιώτες στην Βουλγαρία σε ευθεία γραμμή από την Αλεξ/πολη

Το ΝΑΤΟ ετοιμάζει την κατασκευή στρατιωτικών υποδομών και  στρατώνων στο Καμπίλε για να φιλοξενηθούν  2.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ μαζί με τον εξοπλισμό τους, δημιουργώντας νέα βάση στην Βουλγαρία μετά το Νόβο Σέλο.

Φαίνεται ότι ο σιδηροδρομικός, οδικός και ενεργειακός άξονας Αλεξανδρούπολης Βουλγαρίας-Ρουμανίας έως την Βαλτική, αποτελεί πλέον έργο προτεραιότητας για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, για αυτό στήνονται στην πορεία του στρατιωτικές βάσεις της συμμαχίας.

Η σημασία για Ελλάδα και Βουλγαρία είναι τεράστιες, από οικονομικούς, ενεργειακούς και γεωστρατηγικούς λόγους, ενώ παρακάμπτονται και τα Στενά του Βοσπόρου, κάτι που έχει την δική τους σημειολογική σημασία για την Τουρκία.  

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποκτά πλέον τεράστια σημασία, τόσο από ενεργειακής όσο και από στρατιωτικής πλευράς, αφού από αυτό θα μεταφέρονται τα πάντα προς Βουλγαρία μέχρι την Βαλτική.

Επίσης το σχέδιο της Σιδηροδρομικής Εγνατίας (νέα γραμμή Θεσαλονίκη-Καβάλα-Τοξότες Ξάνθης, ύψους €1,3 δισ.), που θα συνδέσει τα 3 λιμάνια της Β. Ελλάδας, περιλαμβάνει την διασύνδεση με τις πόλεις Μπουργκάς και Βάρνα στο βουλγαρικό έδαφος.

Δεν πρόκειται απλώς για ένα ένα μεγάλο σιδηροδρομικό έργο της νέας γραμμής Θεσσαλονίκης-Καβάλας-Ξάνθης συνολικού μήκους 205χλμ, τμήμα της λεγόμενης και Ανατολικής Σιδηροδρομικής Εγνατίας, το οποίο θα συνδεθεί με την βουλγαρική πλευρά, αλλά για ένα τεράστιο γεωπολιτικό σχέδιο της Δύσης για παράκαμψη των Στενών και της κηδεμονίας της Τουρκίας σε αυτά.

Φυσικό αέριο, στρατεύματα, αγαθά, και πολλά άλλα θα διακινούνται από την Δυτική Θράκη μέχρι την Βόρεια Ευρώπη σε λίγα χρόνια και αυτό δεν αλλάζει.       

Αντιδρούν οι κάτοικοι της περιοχής-Στην Βουλγαρία επέκταση των υποδομών για την παρουσία επιπλέον 2000 στρατιωτών του ΝΑΤΟ

Ο Δήμαρχος της Βουλγαρικής πόλης ξεκινά δημοψήφισμα εν μέσω σχεδίων για επέκταση υποδομών υποδοχής στρατευμάτων του ΝΑΤΟ.

Σε μια κίνηση που υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα της εξελισσόμενης αμυντικής στρατηγικής της Βουλγαρίας, ο δήμαρχος της πόλης Γιαμπόλ Βαλεντίν Ρεβάνσκι ανακοίνωσε σχέδια για διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος σχετικά με την προτεινόμενη επέκταση της περιοχής των στρατώνων στο Καμπίλε για να φιλοξενήσουν 2.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ.

Η απόφαση έρχεται μετά από συνάντηση μεταξύ του Ρεβάνσκι και του Αρχηγού Άμυνας των ΕΔ της Βουλγαρίας, Ναύαρχο Εμίλ Εφτίμοφ, όπου οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στα σχέδια του Υπουργείου Άμυνας για διεύρυνση της περιοχής των στρατώνων του Καμπίλε.

Ο Εφτίμοφ διευκρίνισε ότι ενώ η επέκταση στοχεύει στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Βουλγαρίας, θα παραμείνει αποκλειστικά βουλγαρικό έδαφος, διαφορετικής κυριότητας από την βουλγαρο-αμερικανική βάση στο Νόβο Σέλο.

Ο Εμίλ Εφτίμοφ, τόνισε τη στρατηγική σημασία της τοποθεσίας του Καμπίλε, αναφέροντας την εγγύτητά της σε ζωτικής σημασίας υποδομές όπως αεροδρόμια, λιμάνια και γήπεδα εκπαίδευσης.

Οι προγραμματισμένες αναβαθμίσεις περιλαμβάνουν επισκευές σε υπάρχουσες δομές, νέες εγκαταστάσεις για επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και βελτιώσεις στις υποδομές μεταφορών, με χρηματοδότηση τόσο από τον κρατικό προϋπολογισμό όσο και από τις χορηγήσεις του ΝΑΤΟ.

Ο Βούλγαρος Αρχηγός Άμυνας τόνισε επίσης τα οικονομικά οφέλη από τη φιλοξενία συμμαχικών σχηματισμών, επισημαίνοντας πιθανές ευκαιρίες για τις τοπικές επιχειρήσεις στον τομέα των κατασκευών και των υπηρεσιών.
Ωστόσο, ο Δήμαρχος της πόλης εξέφρασε ανησυχίες για την εγγύτητα του στρατώνα σε αστικές περιοχές, τονίζοντας τη σημασία της ευημερίας των πολιτών.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη συμμετοχής της τοπικής κοινότητας, ο Ρεβάνσκι δεσμεύτηκε να διατηρήσει τη δέσμευσή του στις δημοκρατικές αρχές ξεκινώντας μια ψηφοφορία ή ένα τοπικό δημοψήφισμα.

Υπογράμμισε τη σημασία της προσέλκυσης απόψεων των κατοίκων για σημαντικά ζητήματα, όπως η ίδρυση κέντρων μεταναστών και βάσεων του ΝΑΤΟ.

“Η απόφαση να διεξαχθεί δημοψήφισμα υπογραμμίζει τις προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι οι κάτοικοι είναι καλά ενημερωμένοι πριν λάβουν απόφαση για την επέκταση του στρατώνα”, αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Καθώς οι συζητήσεις μεταξύ των τοπικών αρχών και του Υπουργείου Άμυνας συνεχίζονται, το δημοψήφισμα θα προσφέρει στους κατοίκους μια πλατφόρμα για να εκφράσουν τις απόψεις τους και να διαμορφώσουν το μέλλον της αμυντικής υποδομής του Γιαμπόλ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ