Την παρούσα χρονική περίοδο δύο είναι τα ενεργά κύρια πολεμικά μέτωπα, αυτά σε Ουκρανία και Λωρίδα της Γάζας, τα οποία λόγω της σπουδαιότητάς τους απορροφούν το ενδιαφέρον της Διεθνούς Κοινότητας.
Τα ενεργά πολεμικά μέτωπα σήμερα και η δυναμική του "ανενεργού" Κοσόβου-Σερβίας
ΗΠΑ-ΝΑΤΟ έχουν εμπλακεί ενεργότατα και στα δύο, αφού την μεν Ουκρανία εφοδιάζουν αφειδώς με οπλικά συστήματα-μέσα και πυρομαχικά προκειμένου να προτάξει αποτελεσματική άμυνα κατά της Ρωσίας, το δε Ισραήλ αφενός εφοδιάζουν σε πολύ μικρότερη κλίμακα με "ειδικά πυρομαχικά" ωστόσο, αφετέρου έχοντας αναπτύξει ισχυρότατη αεροναυτική δύναμη στην ΝΑ Μεσόγειο, λειτουργούν αποτρεπτικά στην είσοδο της Χεζμπολάχ και του Ιράν στο πλευρό της Χαμάς, σε πόλεμο κατά του Τελ Αβίβ.
Πέραν αυτών των δύο ενεργών μετώπων υπάρχουν εν δυνάμει άλλες περιοχές οι οποίες είτε βρίσκονται σε ημιενεργή κατάσταση από πλευράς στρατιωτικών επιχειρήσεων, όπως η Συρία, η Λιβύη, το Βόρειο Ιράκ, είτε σε ανενεργή κατάσταση με δυνατότητα όμως να εξελιχθούν σε πολύ μικρό διάστημα αν η κατάσταση "ξεφύγει"από τον έλεγχο σε πολύ θερμές εστίες σύγκρουσης, όπως αυτή στην Ταϊβάν, μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας και μεταξυ Κοσόβου και Σερβίας.
Ιδιαίτερα η τελευταία ενδιαφέρει αμεσότατα ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, αφού βρίσκεται στη νότια γειτονιά της ΕΕ, στα ταραγμένα Δυτικά Βαλκάνια, με δυναμική να συμπαρασύρει και άλλες χώρες της περιοχής, βάζοντας φωτιά στην καρδιά της Ευρώπης.
Μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν "βούτυρο στο ψωμί" της Ρωσίας, αφού θα περνούσε πρώτη προτεραιότητα για την Δύση, "ελαφραίνοντας την υποστήριξη στην Ουκρανία, λόγω πολυσιάσπασης των αμυντικών της πόρων, ενώ θα ευνοούσε και τα νεοοθωμανικά σχέδια του Ερντογάν στα Βαλκάνια.
Υπενθυμιζουμε ότι πριν μήνες Κόσοβο και Σερβία έφθασαν στα πρόθυρα στρατιωτικής αναμέτρησης, η οποία αποσοβήθηκε την ύστατη στιγμή χάρη στην δυναμική παρέμβαση της KFOR και των αυστηρών προειδοποιήσεων του ΝΑΤΟ.
Νέα ένταση Κοσόβου-Σερβίας-Βρετανικά στρατεύματα περιπολούν με το δάχτυλο στη σκανδάλη
Ωστόσο φαίνεται πως η κατάσταση αναζωπυρώνεται εκ νέου, με αποτέλεσμα Βρετανικά στρατεύματα να περιπολούν συνεχώς στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας καθώς η ένταση ανεβαίνει.
Τα βρετανικά στρατεύματα περιπολούν στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας ως μέρος της ειρηνευτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ που ενισχύεται εν μέσω ανησυχίας ότι οι πρώην εχθροί εν καιρώ πολέμου θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε ανοιχτή σύγκρουση μετά από μια σειρά βίαιων επεισοδίων τους τελευταίους μήνες.
Η Οργάνωση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου έστειλε εκατοντάδες πρόσθετες δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο από τη Βρετανία και τη Ρουμανία μετά από μάχη μεταξύ των αρχών και των ένοπλων Σέρβων που μετέτρεψαν ένα ήσυχο χωριό στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο σε εμπόλεμη ζώνη στις 24 Σεπτεμβρίου.
Ένας αστυνομικός και τρεις ένοπλοι σκοτώθηκαν στο χωριό Bajska στη χειρότερη βία από τότε που το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008.
Το Κοσσυφοπέδιο κατηγόρησε τη Σερβία ότι παρέχει οικονομική και πρακτική υποστήριξη στους ενόπλους, κάτι που το Βελιγράδι αρνείται.
Το ΝΑΤΟ έχει στείλει 1.000 επιπλέον στρατιώτες στην περιοχή, αυξάνοντας την παρουσία του εκεί σε 4.500 ειρηνευτικές δυνάμεις από 27 χώρες.
Αυστηροί έλεγχοι των Βρετανών για αποφυγή εισόδου όπλων από τη Σερβία στο Κοσσυφοπέδιο
Βρετανοί στρατιώτες αναπτύσσονται τώρα σε βάρδιες 18 ωρών σε συνθήκες παγετού για να διασφαλίσουν ότι δεν μπαίνουν όπλα ή ένοπλες ομάδες στο Κοσσυφοπέδιο.
«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε εδώ σε μια περιπολία για την απόκτηση πληροφοριών για οποιαδήποτε παράνομη ή ύποπτη δραστηριότητα που στη συνέχεια ανατροφοδοτείται από την KFOR (αποστολή ΝΑΤΟ) », δήλωσε στο Reuters ο υπολοχαγός Joss Gaddie από τον βρετανικό στρατό. στα σύνορα με τη Σερβία.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης τη Δευτέρα στα Δυτικά Βαλκάνια, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι ο οργανισμός εξετάζει εάν χρειάζεται μια πιο μόνιμη αύξηση των δυνάμεων «για να διασφαλιστεί ότι αυτή δεν θα βγει εκτός ελέγχου και θα δημιουργήσει μια νέα βίαιη σύγκρουση στο Κοσσυφοπέδιο ή στην ευρύτερη περιοχή».
Το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο κατοικείται στην πλειοψηφία από άτομα Αλβανικής καταγωγής, κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008 μετά από μια εξέγερση των ανταρτών και μια επέμβαση του ΝΑΤΟ το 1999.
Περίπου το 5% του πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο είναι Σέρβοι, εκ των οποίων οι μισοί ζουν στο βορρά και αρνούνται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και βλέπουν το Βελιγράδι ως πρωτεύουσά τους.
Συχνά έχουν συγκρουστεί με την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου και με διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις.
Για περισσότερες από δύο δεκαετίες, πολλοί Σέρβοι αρνούνται να ταξινομήσουν οχήματα με πινακίδες του Κοσσυφοπεδίου, χρησιμοποιώντας το δικό τους σύστημα, το οποίο θεωρείται παράνομο από την Πρίστινα.
Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Αλμπίν Κούρτι έχει θέσει προθεσμία την 1η Δεκεμβρίου σε περίπου 10.000 αυτοκινητιστές να ταξινομήσουν τα αυτοκίνητά τους με αριθμούς Κοσσυφοπεδίου διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν βαριές κυρώσεις. Ένα παρόμοιο αίτημα πυροδότησε βία πέρυσι.
"Ψήνεται" νέα αύξηση της έντασης της Σερβικής μειονότητας με την αστυνομία του Κοσόβου-Η KFOR σε ετοιμότητα
Με βάση τα παραπάνω εκτίμησή μας είναι πως τις επόμενες ημέρες θα έχουμε εκ νέου το ξέσπασμα βίαιων ταραχών μεταξύ της Σερβικής μειονότητας στο Βόρειο Κόσοβο και της αστυνομίας, αφού θεωρούμε βάβαιο ότι οι Σέρβοι δεν πρόκειται να ταξινομήσουν τα αυτοκίνητά τους με αριθμούς -πινακίδες Κοσσυφοπεδίου.
Η ένταση αναμένουμε να χτυπήσει κόκκινο, με βίαια επεισόδια να πιθανολογούμε πως θα ξεσπάσουν, οδηγώντας σε επέμβαση της KFOR, αλλά και σε αντίδραση του Βελιγραδίου, με την πιθανότητα ένοπλης σύρραξης να παραμένει πιθανή.