Χθες, η Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου πραγματοποίησε έφοδο σε σπίτι στον δήμο Ζβέτσαν, όπου βρήκε και κατέσχεσε μεγάλη ποσότητα όπλων, φυσίγγια, χειροβομβίδες και εκρηκτικά.
Σε σχέση με την υπόθεση έχουν ταυτοποιηθεί δύο ύποπτοι, αλλά δεν έχουν συλληφθεί ακόμη από τις διωκτικές αρχές.
Τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν αποκλειστικά ότι οι ύποπτοι είναι δύο και είναι υπήκοοι Σερβικής υπηκοότητας, ο Σάβα Γκβόντις και Ράντοσ Γκόβντις.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο διευθυντής της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου για τη βόρεια περιοχή, Βετόν Ελσάνι, δήλωσε χθες ότι η αστυνομία κατάφερε να βρει δεκάδες αυτόματα τουφέκια, γεμιστήρες, εκρηκτικά, χειροβομβίδες, πυρομαχικά και άλλα.
«Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω πολλά γιατί διεξάγεται έρευνα από τη Διεύθυνση Εγκλημάτων, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό, την ποσότητα και το είδος των όπλων, υπάρχει πιθανότητα ο χώρος αυτός να είναι αποθήκη όπλων», είπε ο ίδιος.
Ο Ελσάνι χαρακτήρισε αυτή την υπόθεση ενδιαφέρουσα προς διερεύνηση, γιατί σύμφωνα με τον ίδιο, μεταξύ των όπλων βρέθηκαν και καλάσνικοφ και πυρομαχικά διαμετρήματος 5Χ56, τα οποία χρησιμοποιούνται και από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.
Ο Κοσοβάρος Υπουργός Εσωτερικών, Τζελάι Σβέσλα , ανακοίνωσε αυτήν την υπόθεση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ο ίδιος ανακοίνωσε σε ανάρτησή του στο Facebook ότι αυτό το σπίτι χρησιμοποιήθηκε για τη συλλογή και διανομή όπλων για σερβικές ένοπλες ομάδες.
Ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός της χώρας, Αλμπίν Κούρτι, είπε ότι τα όπλα ήταν έτοιμα να διανεμηθούν σε ένοπλες βίαιες συμμορίες σε αυτό το τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.
«Άλλη μια νίκη για τις αρχές και τα όργανα ασφαλείας. Σήμερα, η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου, παρουσία στρατευμάτων της KFOR, εισέβαλε σε αποθήκη όπλων στην Ζβετσάν, η οποία χρησιμοποιήθηκε για τη λαθραία μεταφορά όπλων στο Κοσσυφοπέδιο και τη διανομή τους σε ένοπλες συμμορίες.
Στρατιωτικά όπλα όπως αυτόματα τυφέκια, χειροβομβίδες και εκρηκτικά κατασχέθηκαν», έγραψε ο Κούρτι στον προσωπικό του λογαριασμό, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Η κατάσταση στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου έγινε τεταμένη στα τέλη Μαΐου, αφού οι κάτοικοι της περιοχής αντιτάχθηκαν στις παρανομίες του καθεστώτος της Πρίστινα.
Πυρ και μανία είναι οι Σέρβοι με τους Αλβανούς στο Κοσσυφοπέδιο για πολλούς λόγους, ενώ η φαινομενική ̈́ησυχία” στην περιοχή θεωρείται ως “διάλειμμα” πριν την απόλυτη “καταιγίδα”, διότι το διακύβευμα είναι η αναγνώριση του κράτους του Κοσσόβου από την Σερβία και η προσπάθεια εκδίωξης των Σέρβων ώστε να μην απαιτείται να ισχύσει το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ, πράγμα αδιανόητο και φυσικά αδύνατο.
Όλα είναι σε “τεχνητή καταστολή” στην πρώην Γιουγκοσλαβική επαρχία, αφού Σέρβοι και Αλβανοί ξέρουν καλύτερα από όλους ότι πλησιάζει η ώρα για μια ακόμη πολεμική αναμέτρηση, λόγω εθνοτικών ζητημάτων, αφού το Βελιγράδι με την βοήθεια των Ρώσων, δεν θα επιτρέψει πογκρόμ στους εναπομείναντες 50.000 Σέρβους της Μιτρόβιτσα.