Gowind
Βαλκάνια

Οι Ρουμάνοι έδωσαν βαρύ «άκυρο» στο Παρίσι ακυρώνοντας το πρόγραμμα αγοράς κορβετών Gowind!

Η Ρουμανία αποφάσισε να ακυρώσει το πρόγραμμα αγοράς κορβετών εξαιτίας προβλημάτων με την γαλλική Naval Group κατά την διαδικασία απόκτησης των κορβετών της κλάσης Gowind.

Τι Ακριβώς Έγινε;

Όλα ξεκίνησαν το 2019, όταν το ρουμάνικο υπουργείο εθνικής άμυνας ανακοίνωσε μία επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ της Naval Group από την Γαλλία και του ναυπηγείου Constanta Shipyard της Ρουμανίας. Η πρώτη γαλλική αμυντική εταιρεία ανακηρύχθηκε ο νικητής ενός προγράμματος-διαγωνισμού για την προμήθεια νέων κορβετών στο ρουμάνικο πολεμικό ναυτικό. Σύμφωνα με την αρχική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, η συνεργασία στόχο είχε την παραγωγή τεσσάρων κορβετών της κλάσης Gowind 2500 για το ρουμάνικο πολεμικό ναυτικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, όπως επιβεβαίωσαν οι γαλλικές αρχές, η πρόοδος του προγράμματος καθυστέρησε εξαιτίας οικονομικών διαφωνιών μεταξύ της Naval Group του Παρισίου και της βαλκανικής ναυπηγικής εταιρείας της Ρουμανίας. Αφού η Naval Group δεν υπέγραψε το συμβόλαιο μετά από περίοδο 4 χρόνων, το ρουμάνικο υπουργείο άμυνας απηύθυνε ειδοποίηση στην γαλλική εταιρεία τον Ιούνιο του 2023, δηλαδή πριν κάποιες εβδομάδες.

Τελικώς, το ρουμάνικο υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε πως το πρόγραμμα απόκτησης των γαλλικών κορβετών Gowind ακυρώθηκε. Το ρουμάνικο υπουργείο, το οποίο δεν είχε προβεί σε διαπραγματεύσεις με την ολλανδική εταιρεία Damen (η οποία ήταν δεύτερη στο διαγωνισμό για τις κορβέτες εξαιτίας προϋπολογιστικών προβλημάτων) αναμένεται να αποτελέσει την εταιρεία που θα προμηθεύσει τελικά το Βουκουρέστι με νέα πολεμικά πλοία. Βέβαια, η ολλανδική εταιρεία συμμετείχε στον ρουμάνικο διαγωνισμό προσφέροντας μεταχειρισμένα σκάφη και όχι καινούργια.

Ο Ρουμάνος υπουργός άμυνας Angel Tîlvăr δήλωσε τον Ιούνιο του φετινού έτους πως «εάν η γαλλική πλευρά δεν υπογράψει το συμβόλαιο εντός των επόμενων τριών ημερών, το ρουμάνικο υπουργείο άμυνας θα ξεκινήσει συζητήσεις με την δεύτερη στην κατάταξη του διαγωνισμού ολλανδική εταιρεία Damen».

Ποιες Ήταν οι Κορβέτες που Ενδιέφεραν τους Ρουμάνους;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι γαλλικές κορβέτες Gowind, οι οποίες έχουν προταθεί και στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό, επιδεικνύουν χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας (δηλαδή stealth), όπως αναφέρει η κατασκευάστρια εταιρεία Naval Group. Αυτό αποτελεί ένα από τα δυνατότερά τους χαρακτηριστικά, το οποίο τις διαχωρίζει από άλλα πλοία της ίδια κατηγορίας.

Επιπρόσθετα, η κορβέτα Gowind 2500 μπορεί να φιλοξενήσει ένα ελικόπτερο και ένα στρατιωτικό drone, με αποτέλεσμα να επεκτείνει το εύρος των αποστολών που μπορεί να αναλάβει.

Ο κύριος οπλισμός του σκάφος απαρτίζεται από διάφορα όπλα, όπως πυροβόλα, πυραύλους επιφάνειας-αέρος, εκτοξευτές αντιαεροπορικών πυραύλων και εκτοξευτές τορπιλών. Η κορβέτα χρησιμοποιεί υπερσύγχρονα συστήματα όπως δολώματα και ψηφιακά μέσα για να ξεγελά εχθρικές απειλές και να πραγματοποιεί ηλεκτρονικό πόλεμο έναντι στόχων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ