H διαμάχη Κοσόβου-Σερβίας επιδεινώνεται με την απειλή του πολέμου να διαγράφεται ολοένα και περισσότερο έντονη στα πολύπαθα Βαλκάνια και όλα αυτά τη στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται.
Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί, είναι η πρόσφατη δήλωση του Αρχηγού του Σερβικού Γενικού Επιτελείου Μίλαν Μοϊσίλοβιτς: " Αν το διατάξει ο Σέρβος Πρόεδρος, ο στρατός είναι έτοιμος να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του για την προστασία των Σέρβων στο γειτονικό Κοσσυφοπέδιο"
Αυστηρές Προειδοποιήσεις από τον Σέρβο Αρχηγό Γενικού Επιτελείου προς την KFOR και Διεθνείς Οργανισμούς
Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί, Τουρκικό ΜΜΕ αναφέρει ότι "η Σερβία καλεί το ΝΑΤΟ και τους διεθνείς θεσμούς να προστατεύσουν τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου", επισημαίνοντας:
"Ο Αρχηγός του Επιτελείου της Σερβίας κάλεσε την Παρασκευή τη Δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) και άλλους διεθνείς θεσμούς ασφαλείας να παράσχουν «επείγουσα» προστασία στους Σέρβους που ζουν στο γειτονικό Κοσσυφοπέδιο.
«Ενημέρωσα τον διοικητή της KFOR ότι παρακολουθούμε τα γεγονότα με μεγάλη αγωνία και απαιτούμε να ληφθούν επείγοντα μέτρα για την προστασία του σερβικού λαού και του δικαιώματος των Σέρβων να επιβιώσουν», είπε ο Μίλαν Μοϊσίλοβιτς, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Σερβίας, σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα Βελιγράδι για την ένταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, το οποίο συνορεύει με τη Σερβία.
"Αυτή είναι η έκκλησή μας προς ολόκληρη την KFOR και άλλους διεθνείς θεσμούς ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο", πρόσθεσε.
Ο Μοϊσίλοβιτς ισχυρίστηκε ότι οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου αντιμετωπίζουν το «τρομοκρατικό καθεστώς» του Πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι και εξορίζονται από την πατρίδα τους.
Μετά τους Αλβανούς, οι Σέρβοι είναι η μεγαλύτερη εθνότητα του Κοσσυφοπεδίου, ειδικά στο βόρειο τμήμα της χώρας, δίπλα στη Σερβία. Η Σερβία δεν αναγνώρισε ποτέ την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου το 2008.
Η εκλογή των Αλβανόφωνων δημάρχων τον Απρίλιο, εν μέσω Σερβικού μποϊκοτάζ, οδήγησε σε ένταση στο βορρά. Στα σύνορα συγκεντρώθηκαν επίσης στρατεύματα από τη γειτονική Σερβία.
"Ο σερβικός στρατός πληροί τις απαιτήσεις του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών. Είναι προφανές ότι οι διεθνείς θεσμοί δεν τις εκπληρώνουν. Ο στρατός είναι έτοιμος να εκπληρώσει τις εντολές που θα δοθούν", δήλωσε ο Μοϊσίλοβιτς.
Πρόσθεσε ότι εάν οι ένοπλες δυνάμεις λάβουν εντολή από τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, θα εκπληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις τους βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η θέση της ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψε την Πέμπτη το Κοσσυφοπέδιο να αναστείλει τις αστυνομικές επιχειρήσεις στους βόρειους σερβοκρατούμενους δήμους και να ανακοινώσει νέες πρόωρες τοπικές εκλογές.
Η κίνηση ήρθε μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες μεταξύ Βούτσιτς και Κούρτι για να βρεθεί μια λύση στις τρέχουσες εντάσεις μεταξύ των χωρών τους στο πλαίσιο των συνομιλιών που διευκολυνθούν από την ΕΕ.
Μαζί με τον Μίροσλαβ Λάιτσακ, τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ για το διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ συναντήθηκε με τα μέρη σε χωριστές συναντήσεις.
Μετά τις εκλογές του Απριλίου στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, η ΕΕ είπε ότι η χαμηλή συμμετοχή των ντόπιων Σέρβων δεν παρείχε στους δήμους μακροπρόθεσμες πολιτικές λύσεις.
Οι Σέρβοι διαμαρτύρονται για την εκλογή των δημάρχων από τα τέλη Μαΐου.
Η ΕΕ απαιτεί από το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να καταλήξουν σε τελική συμφωνία και να επιλύσουν τις διαφορές μεταξύ τους για να προχωρήσουν στην ένταξή τους στο μπλοκ.
Οι δηλώσεις Μπορέλ
Η κλιμάκωση συνεχίζεται επικίνδυνη στο Κοσσυφοπέδιο, λέει ωστόσο ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.
Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ δήλωσε την Παρασκευή ότι το μπλοκ δεν θα ανεχθεί καμία κλιμάκωση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, κοντά στα σύνορα με τη Σερβία.
"Παρά τη χθεσινή συνεδρίαση για την κρίση, η κλιμάκωση συνεχίζεται και γίνεται επικίνδυνη. Δεν θα την ανεχτούμε", δήλωσε ο Μπορέλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνοντας:
« Είμαι πολύ ανήσυχος από την κατάσταση στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου,μετά τις εξωδικαστικές συλλήψεις Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου και τις κινήσεις των Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου που παρέλασαν στη Νότια Μιτρόβιτσα, ακολουθούμενες από βαριά ρητορική από τη Σερβία".
Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι δήλωσε ότι οι ασκήσεις της Παρασκευής από τη Δύναμη Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου στη Νότια Μιτρόβιτσα έγιναν στα πλαίσια ρουτίνας.
"Ετήσια προγραμματισμένη δραστηριότητα, για την οποία η KFOR ήταν πλήρως ενημερωμένη. Αποτελούνταν από 215 στρατιώτες που πήγαιναν από τη φρουρά Minatori στο Frasher και πίσω. Η παραπληροφόρηση είναι επικίνδυνη και απαράδεκτη",πρόσθεσε
Περίπου 200 στρατιώτες των Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου παρέλασαν στο νότιο τμήμα της Μιτρόβιτσα, όπου διαμένουν κυρίως Αλβανοί.
Πολλοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίστηκαν ότι στρατιώτες κατευθύνονταν προς τα βόρεια όπου ζουν οι Σέρβοι.
Μετά τους Αλβανούς, οι Σέρβοι είναι η μεγαλύτερη εθνότητα του Κοσσυφοπεδίου, ειδικά στο βορρά, δίπλα στη Σερβία. Η Σερβία δεν αναγνώρισε ποτέ την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου το 2008.
Η στάση του ΝΑΤΟ
Στις 30 Μαΐου, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να αναπτύξει 700 επιπλέον στρατιώτες στην KFOR, την ειρηνευτική αποστολή υπό την ηγεσία της συμμαχίας στο Κοσσυφοπέδιο, αφού 30 στρατιώτες του τραυματίστηκαν εν μέσω ταραχών.
Η τουρκική Μοίρα Καταδρομών της 54Μ/ΚΤΑΞ (Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας) ήταν μεταξύ των ενισχύσεων.
Τυχόν ένοπλη επέμβαση της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο ,θα σήμαινε μια άμεση σύγκρουση με περίπου 4.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ που βρίσκονται επί του παρόντος εκεί.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δεσμεύτηκε την Πέμπτη ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις της συμμαχίας «θα συνεχίσουν να ενεργούν αμερόληπτα» και να αυξήσουν την παρουσία τους για να εξασφαλίσουν περιβάλλον και ελευθερία κινήσεων για όλες τις κοινότητες στο Κοσσυφοπέδιο.
Η στάση του ΟΗΕ
Τα περισσότερα κράτη μέλη του ΟΗΕ ,συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Τουρκίας, αναγνώρισαν το Κοσσυφοπέδιο ως χώρα χωριστή από τη γείτονά του όταν η Πρίστινα κήρυξε την ανεξαρτησία της πριν από 15 χρόνια, αλλά το Βελιγράδι συνεχίζει να το θεωρεί έδαφός του.
Οι συνέπειες στρατιωτικής σύγκρουσης Σερβίας-Κοσσόβου για Ελλάδα-ΕΕ-ΝΑΤΟ
Υπάρχουν φόβοι ότι η σύμμαχος της Σερβίας, Ρωσία θα επιχειρήσει να αναζωπυρώσει μια άλλη ένοπλη σύγκρουση στην κεντρική Ευρώπη, αυτή μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας.
Οπωσδήποτε μια τέτοια εξέλιξη θα είναι άκρως αρνητική για την ασφάλεια στα Βαλκάνια αφού μπορεί ο πόλεμος να επεκταθεί παρασύροντας και άλλες χώρες, με αρνητικά αποτελέσματα και απειλές για την Ελλάδα .
Επιπλέον ένας πόλεμος στα Βαλκάνια την ώρα που συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα ήταν ότι χειρότερο στην παρούσα φάση για ΕΕ και ΝΑΤΟ, που αναγκαστικά θα έστρεφαν την προσοχή τους και στο νέο πολεμικό μέτωπο στην καρδιά της Ευρώπης, μια εξέλιξη που θα ευνοούσε την Μόσχα σε μεγάλο βαθμό.
Οπωσδήποτε ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν επιθυμούν ανάφλεξη μεταξύ Κοσσόβου και Σερβίας στην παρούσα φάση και θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να το αποτρέψουν, αφού έχουν την ισχύ αλλά και την βούληση να το κάνουν.
Άλλωστε το Κόσσοβο, το οποίο σημειωτέον δεν έχει αναγνωρισθεί από αρκετές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, οφείλει την ύπαρξη του στο ΝΑΤΟ, γεγονός που σημαίνει ότι η Συμμαχία είναι σε θέση να ακήσει σοβαρότατη πίεση στην κυβέρνησή του, προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση.