Απόσπασμα των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων που ήρθε ως πρόσθετη ενίσχυση στην αποστολή της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο μετά την ένταση στην κατάσταση στους δήμους στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, αναπτύχθηκε σήμερα στον δήμο Ζούμπιν Ποτόκ με πλειοψηφία Σέρβων, αναφέρουν σερβικά μέσα ενημέρωσης.
Ως γνωστόν, το τουρκικό ειδικό τάγμα αποτελεί μέρος των στρατευμάτων που εμπλέκονται κατόπιν αιτήματος των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, μετά τα γεγονότα στο βορρά όπου τραυματίστηκαν πολλοί στρατιώτες από την KFOR.
Τούρκοι στρατιώτες βρίσκονται εδώ και αρκετές ημέρες στο Πρίζρεν, σήμερα εντάχθηκαν στη διοίκηση της Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού και παρατηρήθηκαν τοποθετημένοι στο Ζούμπιν Ποτόκ.
Μέχρι σήμερα βρίσκονταν στους στρατώνες «Σουλτάν Μουράτι» κοντά στο Πρίζρεν, ενώ ένα μέρος αυτών των στρατευμάτων μαζί με τα τεθωρακισμένα τους έχουν μεταφερθεί και τοποθετηθεί στα βόρεια του δήμου Ζούμπιν Ποτόκ.
Μετά τα γεγονότα στους δήμους του βορρά, με τις πρόσφατες διαδηλώσεις και τους τραυματίες στρατιώτες της KFOR, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να ενισχύσει με τουρκικές δυνάμεις που τέθηκαν σε κατάσταση ετοιμότητας σε περίπτωση ανάγκης για δράση.
Ο Κοσσοβάρος πρωθυπουργός μιλά για απαγωγή των αστυνομικών του από σερβικές ειδικές δυνάμεις
Ο πρωθυπουργός του αυτοαποκαλούμενου Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, έδειξε στη συνέντευξη Τύπου τι βρέθηκε στο σημείο όπου οι σερβικές δυνάμεις, όπως υποστηρίζει, απήγαγαν τρεις αστυνομικούς την Τετάρτη.
Ο Κούρτι μίλησε για «απαγωγή» που έγινε βαθιά στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου, ενώ παρουσίασε αρκετές φωτογραφίες από το σημείο που συνέβη.
Πρόσθεσε ότι ο τόπος της «απαγωγής» είναι ένα χιλιόμετρο από τα σύνορα στη μία πλευρά, το βορειοδυτικό τμήμα, 670 μέτρα από το βόρειο τμήμα και 300 μέτρα από το νοτιοδυτικό τμήμα. «Δεν πρόκειται για σύλληψη στη Σερβία, αλλά για απαγωγή στο Κοσσυφοπέδιο και δεν πρόκειται για οποιαδήποτε είσοδο της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου στο έδαφος της Σερβίας», είπε ο Κούρτι.
Μετά από 110 χρόνια Τούρκοι στρατιώτες κινούνται σε πρώην σερβικά εδάφη μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, προκαλώντας την οργή των Σέρβων που δεν είδαν φυσικά με καθόλου καλό μάτι την απόφαση της KFOR.
Πιο πολύ η εν λόγω κίνηση έχει χαρακτήρα προβοκατόρικο για τον σερβικό λαό, και σίγουρα δεν λειτουργεί “πυροσβεστικά” στην υφέρπουσα ένταση στην περιοχή των 10 σερβικών δήμων Βόρεια της Μιτρόβιτσα.
Το κύριο ερώτημα στην προκειμένη περίπτωση είναι τι είδους αποστολές θα αναλάβουν οι Τούρκοι στρατιώτες στο πολύ πιθανό ενδεχόμενο έντασης, σε μια περιοχή που “βράζει” στην κυριολεξία.
Πολλοί πιστεύουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, μπορεί να επεκταθεί και στα Βαλκάνια με διάφορες αφορμές και αιτίες, και ο Ερντογάν και οι Τούρκοι καιροφυλακτούν στην κυριολεξία για να ξαναγυρίσουν στην περιοχή με το σχέδιο “Μεγάλη Ρούμελη”.