Καθώς η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας παρατείνεται, το ΝΑΤΟ έχει γίνει η συνωνυμία του αποσταθεροποιητή της περιφερειακής ασφάλειας, αναφέρει κινεζικό ΜΜΕ.
Σε εκρηκτικό σημείο βρίσκεται πλέον η κατάσταση στα Βαλκάνια. Η KFOR, η υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ (ειρηνευτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο), συγκρούστηκε με Σέρβους διαδηλωτές τη Δευτέρα.
Η ένταση προέκυψε όταν οι Αλβανοί δήμαρχοι ανέλαβαν τα καθήκοντά τους στη Σερβική περιοχή του βόρειου Κοσσυφοπεδίου μετά τις εκλογές του Απριλίου που οι Σέρβοι μποϊκόταραν.
Το Κόσοβο και η Σερβία έχουν μακροχρόνιες εντάσεις. Το Κοσσυφοπέδιο ήταν αρχικά μια αυτόνομη επαρχία της Σερβίας στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
Με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Δύσης, το Κοσσυφοπέδιο επιδιώκει να προχωρήσει περαιτέρω στον δρόμο του «ανεξάρτητου κράτους» και υιοθέτησε μια σκληρή στάση απέναντι στη Σερβία.
Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ έχει επιδεινώσει περαιτέρω το ρήγμα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, οδηγώντας σε σφοδρές υγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών και υπονομεύοντας την ειρήνη και την ενότητα των Δυτικών Βαλκανίων.
Καθώς η κατάσταση κλιμακώνεται, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε το Κοσσυφοπέδιο να μειώσει τις εντάσεις με τη Σερβία.
Παραμένει αμφίβολο όμως εάν το ΝΑΤΟ θέλει πραγματικά να σταματήσει τη σύγκρουση.
Τα πολυεθνικά τμήματα υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ αναπτύχθηκαν σε τέσσερις δήμους στο Κοσσυφοπέδιο για να περιορίσουν τις "βίαιες διαδηλώσεις" καθώς "οι νεοεκλεγείς δήμαρχοι προσπάθησαν να αναλάβουν τις τελευταίες ημέρες", ανέφερε η KFOR σε σχετική ανακοίνωση.
Το ΝΑΤΟ κάνει έκκληση για χαλάρωση των εντάσεων από τη μια πλευρά, αλλά από την άλλη, αυξάνει τη στρατιωτική παρουσία.
Φαίνεται ότι η συμμαχία απλώς αγοράζει χρόνο για να εξοπλίσει το Κοσσυφοπέδιο, υποστηρίζουν πολλοί αμυντικοί αναλυτές.
Οι υποσχέσεις που δόθηκαν από το ΝΑΤΟ και άλλες δυτικές χώρες για την προστασία των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο απλά δεν μπορούν να εκπληρωθούν.
Ένα άρθρο στους Financial Times ανέφερε ότι η ώθηση της Δύσης να θεραπεύσει το χάσμα μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου έχει αποτύχει παταγωδώς.
Ο Σονγκ Ζονγκπίνγκ, Κινέζος στρατιωτικός ειδικός και σχολιαστής τηλεόρασης, είπε στους Global Times ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ δεν συμμετείχαν πραγματικά στη διατήρηση της ειρήνης στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, αλλά μάλλον στόχευαν να διατηρήσουν το βασικό γεγονός της «ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου» και βοήθησαν το Κοσσυφοπέδιο να καταπιέσει για μια ακόμη φορά τους Σέρβους.
Η κυριαρχία και η εθνική ασφάλεια της Σερβίας δεν αποτελούν προτεραιότητα του ΝΑΤΟ.
"Η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας δεν έχει αποφέρει αποτελέσματα για την ειρήνη και υπάρχει πιθανότητα κλιμάκωσης. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα ανανέωσης της σύγκρουσης στα Βαλκάνια.
Επειδή η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα για τις ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον πρέπει να δημιουργήσει έναν νέο πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο», είπε ο Σονγκ.
Από την πλευρά των ΗΠΑ, η χώρα δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν περισσότεροι πόλεμοι στην Ευρώπη, καθώς δεν εμπλέκεται άμεσα στην περιοχή.
“Η Ουάσιγκτον μπορεί να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις ανά πάσα στιγμή και ελπίζει πραγματικά να δει χάος στην Ευρώπη, καθώς και χάος στην ευρωπαϊκή οικονομία, αυξάνοντας την εξάρτηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να υπάρχει μια ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη. Εν τω μεταξύ, καθώς η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας έχει καταναλώσει μεγάλο μέρος της ενέργειας και των πόρων των ΗΠΑ, οι ΗΠΑ είναι πιθανό να θεωρήσουν την επιδείνωση της ρήξης μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου ως ευκαιρία που μπορούν να εκμεταλλευτούν για να αποδυναμώσουν τη ρωσική επιρροή στη Σερβία και στα Βαλκάνια.
Ο απώτερος στόχος των ΗΠΑ είναι να υποστούν απώλειες τόσο η Ευρώπη όσο και η Ρωσία, κάτι που συνάδει περισσότερο με την παγκόσμια στρατηγική τους.
Τώρα οι ΗΠΑ βλέπουν στην Ευρώπη δύο πυριτιδαποθήκες, μία ήδη σε κανονικό πόλεμο( Ουκρανία) και μία έτοιμη να εκραγεί”, αναφέρει κινεζικό ΜΜΕ.